Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε παιδική παχυσαρκία ηλικίας 10 έως 19 ετών

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε παιδική παχυσαρκία ηλικίας 10 έως 19 ετών

0

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση από την 1η ΤΟΜΥ Ξάνθης με θέμα την παιδική διατροφή, στην αίθουσα του ΚΕΦΙΑΠ


Η παιδίατρος-νεογνολόγος, Γώνη Χούχου, μία εκ των δύο ομιλητριών, μιλά στο «Ε» για την παιδική παχυσαρκία, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «πολυπαραγοντικό πρόβλημα»


Σήμερα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, από τις 11:00 έως τις 12:45, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση από την 1η ΤΟΜΥ Ξάνθης, με θέμα την παιδική διατροφή, στην αίθουσα του ΚΕΦΙΑΠ. Οι ομιλήτριες είναι η Κική Καλδαρίδου, διαιτολόγος-διατροφολόγος με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή και στις διατροφικές διαταραχές, καθώς και η Γώνη Χούχου, παιδίατρος-νεογνολόγος της 1ης ΤΟΜΥ Ξάνθης.

Τα θέματα που θα καλυφθούν περιλαμβάνουν την εισαγωγή στερεών τροφών, τις ενεργειακές ανάγκες των παιδιών, τη διατροφή και την ανάπτυξη, το μέγεθος της μερίδας, την ερμηνεία των ετικετών τροφίμων και ιδέες για σνακ στο σχολείο, μεταξύ άλλων.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στον χώρο της 1ης ΤΟΜΥ, από τις 10:00 π.μ. έως τις 2:00 μ.μ., θα παρέχονται διατροφικές συμβουλές σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με μεταβολικές διαταραχές από τους γιατρούς της δομής. Οι συμβουλές θα δίνονται κατόπιν ραντεβού, από τη διαιτολόγο του ΓΝΞ, Δότα Τσολακάκη.

Το υψηλό ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Η παιδίατρος, κ. Χούχου, μίλησε στο «Ε» για το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα αρχίζει συχνά από την προσχολική ηλικία και συνεχίζεται κατά την εφηβεία. «Έχουμε πολλούς εφήβους με παχυσαρκία. Δυστυχώς, αρκετά παιδιά δεν έχουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Συχνά, λόγω της απουσίας των γονέων από το σπίτι για πολλές ώρες, καταλήγουν να τρώνε ανθυγιεινά σνακ», ανέφερε.

Βάσει στοιχείων της UNICEF από τον Μάρτιο του 2023, περίπου 600.000 παιδιά κάτω των 14 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. «Δύο στα πέντε παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», επισημαίνει η κ. Χούχου. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε παιδική παχυσαρκία για ηλικίες 10 έως 19 ετών, δεύτερη για ηλικίες 5 έως 9 ετών, και τρίτη για παιδιά κάτω των 5 ετών», προσθέτει.


Η παιδίατρος-νεογνολόγος, Γώνη Χούχου στα δεξιά και η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κική Καλδαρίδου στα αριστερά(φωτογραφία αρχείου από περσινή εκδήλωση)

Οι παράγοντες πίσω από το πρόβλημα

Η κ. Χούχου αναφέρει ότι οι αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας σχετίζονται με οικονομικούς παράγοντες, τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, καθώς και την αυξημένη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών. Επιπλέον, σημειώνει τη «συμβολή» των οθονών στη δημιουργία του προβλήματος, καθώς τα παιδιά τείνουν να περνούν πολλές ώρες μπροστά σε αυτές, συχνά συνδυάζοντας το χρόνο αυτό με το φαγητό και αφαιρώντας χρόνο από τη φυσική δραστηριότητα.

Η παιδίατρος υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο του άγχους και άλλων ψυχολογικών παραγόντων, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται η συνεργασία μιας διεπιστημονικής ομάδας, με τη συμμετοχή παιδίατρων, διαιτολόγων και παιδοψυχιάτρων. «Η ψυχική υγεία είναι συχνά υποτιμημένη, ενώ το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντικό και επηρεάζεται από την οικογένεια, τους οικονομικούς παράγοντες, τη γενετική, τις συνήθειες και το κοινωνικό περιβάλλον», εξηγεί.

Οι επιπτώσεις και η προληπτική δράση των γονέων

Η κ. Χούχου επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας περιλαμβάνουν τη δυσλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, τον προδιαβήτη, τον διαβήτη, την πρώιμη εφηβεία και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Όσον αφορά τον ρόλο των γονέων, τους ενθαρρύνει να τρώνε μαζί με τα παιδιά τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, προωθώντας υγιεινές διατροφικές επιλογές. «Οι γονείς μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους», δηλώνει.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι η σημερινή εκδήλωση δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη διατροφή, αλλά να θέσει τις βάσεις για μια πιο υγιεινή διατροφή, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.


Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης για την παιδική παχυσαρκία

ΑΘΗΝΑ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 – Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη υπέγραψαν προγραμματική συμφωνία με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) και τον Διπλωματικό Εκπρόσωπο του Οργανισμού στην Ελλάδα, Λουτσιάνο Καλεστίνι, για το πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένες αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για την πανώλη – Διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σαφής δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων με αυξημένες αποζημιώσ…