Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σαμοθράκη: Αντιδράσεις για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Σαμοθράκη: Αντιδράσεις για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων

0

Φόβοι για περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή από τις σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες γύρω από το νησί


Η πρόταση για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων γύρω από τη Σαμοθράκη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες στην τοπική κοινωνία και σε περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σύμφωνα με την «Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων», το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο μεγάλων «οικοπέδων» με δεκάδες ανεμογεννήτριες ύψους σχεδόν 300 μέτρων, τοποθετημένων σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από τις ακτές του νησιού.

Οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις του έργου, το οποίο θεωρούν ότι απειλεί όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της Σαμοθράκης, όπου βρίσκεται ο παγκόσμιας φήμης αρχαιολογικός χώρος του Ιερού των Μεγάλων Θεών. Μάλιστα, αναφέρουν ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει εκφράσει καμία αντίρρηση για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων, γεγονός που προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση.

Η «Κίνηση» καταγγέλλει ότι οι «πιλοτικές» περιοχές της Σαμοθράκης και του Έβρου επιλέχθηκαν αυθαίρετα, χωρίς καμία εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ τα έργα ΑΠΕ εντός αυτών θα εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και δημόσιας διαβούλευσης, παραβιάζοντας ευρωπαϊκά και διεθνή δίκαια.

Η περιοχή αποτελεί σημαντικό βιότοπο για θαλάσσια θηλαστικά και θαλασσοπούλια και βρίσκεται κοντά σε περιοχές Natura 2000. Οι αντιδρώντες τονίζουν ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε αυτή την περιοχή δεν δικαιολογείται ούτε από τα ανεμολογικά χαρακτηριστικά της, καθώς διαθέτει χαμηλό αιολικό δυναμικό σε σχέση με άλλες περιοχές.

Η προοπτική της Σαμοθράκης να μετατραπεί σε “μπαταρία” της Ευρώπης προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της, με τους πολίτες να δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν σε αυτές τις εξελίξεις, πιστεύοντας ότι η προστασία του μαγευτικού νησιού τους είναι προτεραιότητα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η βροχή αποκάλυψε χρόνια προβλήματα του παζαριού

Εικόνες απείρου κάλλους – Η μελέτη από το 2013 που ενώ ολοκληρώθηκε το 2015 δεν παρα…