Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανοίγει σήμερα η κάνουλα από 1,15 στο πετρέλαιο θέρμανσης

Ανοίγει σήμερα η κάνουλα από 1,15 στο πετρέλαιο θέρμανσης

0

Από 1,15 – 1,20 ευρώ το λίτρο θα κυμαίνεται η τιμή – Ελάχιστες οι παραγγελίες


Κάθε πέρσι και καλύτερα με την διανομή καυσόξυλα στα ορεινά χωριά Μύκης και Σταυρούπολης – Μόνο 1,5 τόνο καυσόξυλα στο Δημάριο


Με ανώτερη τιμή στα 1,20 ευρώ το λίτρο και χαμηλότερη στα 1,15 ευρώ το λίτρο, ανοίγει η …κάνουλα του πετρελαίου θέρμανσης, η διανομή του οποίου αρχίζει από σήμερα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Σήμερα, επίσης, ξεκινά και η διανομή καυσόξυλων από το Δημάριο του Δήμου Μύκης, από το Δασαρχείο Ξάνθης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εφαρμόζεται κάθε χρόνο. Κι ενώ το πετρέλαιο είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι κατά 20 – 25 λεπτά το λίτρο, τα καυσόξυλα είναι λιγότερα από ποτέ, και συγκεκριμένα 3,15 χωρικά χωρίς δηλαδή 1,5 τόνο, και δεν επαρκούν ούτε για ένα μήνα χειμώνα!

Με 1,15 – 1,20 ευρώ το λίτρο κάνει …πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα
Με το πετρέλαιο στο βαρέλι να κυμαίνεται στα 80 δολάρια, το πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει στις δεξαμενές των πολυκατοικιών της Ξάνθης στα 1,15 – 1,20 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, όπως μας αναφέρει ο κ. Χαραλαμπίδης από το Σωματείο Πρατηριούχων Καυσίμων Ξάνθης, υπάρχει τάση ανόδου στην διεθνή τιμή: «Πριν 10 μέρες η τιμή στο βαρέλι ήταν 68 δολάρια και τώρα 80. Υπάρχουν ανοδικές τάσεις στα καύσιμα λόγω των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή. Πέρσι ξεκινήσαμε με 1,40 ευρώ το λίτρο γιατί το βαρέλι είχε 90 δολάρια. Φέτος είναι πιο χαμηλά προς το παρόν, αλλά δεν ξέρουμε πού θα πάει. Έτσι διαμορφώθηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Στη χώρα μας έχουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που κάνει τη …διαφορά από άλλες χώρες όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες. Όταν το 55% της τιμής των καυσίμων είναι φόρος, τι τιμή να περιμένουμε… Χρόνια τώρα ζητάμε την κατάργηση του Ειδικού Φόρου, αλλά δεν μας ακούει κανείς».

Με επίδομα και όχι επιδότηση στην αντλία και φέτος
Όμως, η Ομοσπονδία των πρατηριούχων δεν ζητά μόνο την κατάργηση του ΕΦΚ, αλλά αντί για επίδομα θέρμανσης, επιδότηση στην αντλία ώστε να επωφελούνται όλοι και όχι μόνο όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που σε πολλές περιπτώσεις τους αποκλείουν για ελάχιστη διαφορά: «Και στο αίτημά μας για επιδότηση στην αντλία δεν έχουμε εισακουστεί. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε φέτος, ούτε στα κριτήρια ούτε στη διαδικασία», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Ελάχιστες οι παραγγελίες
Ελάχιστες είναι οι παραγγελίες για διανομή πετρελαίου θέρμανσης: «Σήμερα μέχρι το απόγευμα θα αρχίσουμε τη διανομή. Οι παραγγελίες είναι πάρα πολύ λίγες. Ο κόσμος είναι σε στάση αναμονής. Είναι και καλός ο καιρός και δεν προδιαθέτει ακόμη για χειμώνα. Θα δούμε…», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Κάθε πέρσι και καλύτερα με τη διανομή καυσόξυλων στα ορεινά χωριά Μύκης και Σταυρούπολης
Από σήμερα, επίσης, ξεκινά και η διανομή καυσόξυλων από το Δασαρχείο Ξάνθης στα χωριά του Δήμου Μύκης. Όπως μας ανέφεραν αρμοδίως, φέτος θα διανεμηθούν 2,10 χωρικά στα χωριά με υψόμετρο κάτω των 500 μέτρων και 3,15 χωρικά στα χωριά άνω των 500 μέτρων. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυριότερες ποσότητες από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα ανέρχονται στον 1 τόνο και 1,5 αντίστοιχα, ενώ παλαιότερα κάθε δικαιούχος έπαιρνε από 5 – 7 χωρικά. Αυτό οφείλεται στο ότι η πίστωση που δόθηκε στο Δασαρχείο για να κάνει υλοτομήσεις ήταν μόνο 130.000 ευρώ, ενώ το αίτημα που έκανε το Δασαρχείο ήταν 240.000 ευρώ. Μάλιστα, καθυστέρησε η διανομή επειδή έγινε εκ νέου αίτημα για συμπληρωματική πίστωση που δεν ήρθε ποτέ! Έτσι, το Δασαρχείο Ξάνθης ξεκινά τη διανομή αυτών των λίγων ποσοτήτων σε 2.039 δικαιούχους.

Την ίδια στιγμή, η διανομή στους 400 δικαιούχους στην Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης καθυστερεί γιατί το Δασαρχείο Σταυρούπολης, που έκανε κι αυτό αίτημα για συμπληρωματική πίστωση, αναμένει απάντηση. Η αρχική πίστωση ήταν 100.000 ευρώ και επαρκεί μόνο για 4 – 5 χωρικά, όταν πέρσι διανεμήθηκαν 7 χωρικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και για τα «μπλοκάκια»

Πόσους αφορά, τα ποσά που θα γλιτώσουν Καταργείται αιφνιδιαστικά και αναδρομικά από φέτος …