Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σύσσωμη η εκκλησιαστική κοινότητα υπέρ της Μονής Βατοπεδίου

Σύσσωμη η εκκλησιαστική κοινότητα υπέρ της Μονής Βατοπεδίου

0
agnikolaos

Παρενέβησαν στην δίκη της 24ης Νοεμβρίου 2014 Οικουμενικό Πατριαρχείο, Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, Κοινότητας Αγίου Όρους

Η Μητρόπολη Ξάνθης διαχωρίζει τη θέση της – Παντελεήμων: «Αμφισβητούμε το συγκεκριμένο χρυσόβουλο όχι όλα…»

Εκδικάστηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου στο Εφετείο Κομοτηνής το αστικό μέρος της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστονίδας. Πρόκειται για την πρωταρχική υπόθεση των διεκδικήσεων των 27.044 στρεμμάτων παραλίμνιων εκτάσεων που διεκδικεί η Μονή Βατοπεδίου έναντι του ελληνικού Δημοσίου προβάλλοντας ως τίτλο ιδιοκτησίας χρυσόβουλο του 1.371 μ.Χ το οποίο επιδόθηκε στην Μονή από τον Σέρβο ηγεμόνα Ιωάννη Ούγκλεση. Η Έφεση ασκήθηκε και από την Μονή Βατοπεδίου και από το Δημόσιο επί της πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης που εκδικάστηκε στις 5 Νοεμβρίου 2003 και η απόφαση, παρόλο που εκδόθηκε στις 21 Απριλίου 2004 δημοσιεύτηκε στις 6 Νοεμβρίου 2008. Πρόκειται για την υπόθεση που συντάραξε τον πολιτικό βίο της χώρας και έγινε η απαρχή της κατάρρευσης της κυβέρνησης Καραμανλή.

Οικουμενικό Πατριαρχείο και Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρεμβαίνουν υπέρ της Μονής!

Κατά τη συζήτηση που είχε ως βασικό αντικείμενο την εξέταση της εγκυρότητας και της υπερίσχυσης ή όχι του συγκεκριμένου χρυσόβουλου ως τίτλου ιδιοκτησίας για τον καθορισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της λίμνης Βιστονίδας έγινε έγγραφη παρέμβαση σύσσωμης της Εκκλησιαστικής Κοινότητας υπέρ των θέσεων της Μονής. Συγκεκριμένα την εγκυρότητα και την νομιμότητα του χρυσόβουλου στήριξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καθώς η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Ιερή Κοινότητα του Αγίου Όρους. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η παρέμβαση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία και σημειολογία καθώς η κατάργηση της δύναμης των χρυσόβουλων θα επέφερε ανατροπές στο ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής ιδιοκτησίας. Να σημειώσουμε ότι δικηγόροι της Μονής είναι: οι Τατίνης Σπύρος και Κιτσαράς Λάμπρος ενώ του Δημοσίου ο κ. Θεοχάρης. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η Μονή έχει κερδίσει όλες εκτός μίας της δίκες έναντι του Δημοσίου που αφορούσαν νομιμότητα των ανταλλαγών. Η απόφαση αναμένεται μετά από 7 – 8 μήνες.

Παντελεήμων: «Αμφισβητούμε το συγκεκριμένο χρυσόβουλο όχι όλα…»

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων διαχωρίζει την θέση του από τις Εκκλησιαστικές Αρχές και μιλώντας στο «Ε» εκφράζει μια διαφορετική άποψη ως προς την ισχύ του συγκεκριμένου χρυσόβουλου: «Δεν αμφισβητούμε την ισχύ των χρυσόβουλων. Εμείς σαν Μητρόπολη Ξάνθη αμφισβητούμε το συγκεκριμένο χρυσόβουλο που θεωρούμε ότι είναι διάτρητο καθώς προέρχεται από Σλάβο και όχι από Βυζαντινό ηγεμόνα που κατέκτησε την περιοχή. Ότι κατέχουν τα Πατριαρχεία με χρυσόβουλα γενικά δεν τα αμφισβητούμε. Η Μονή όμως δεν είχε νομή και κατοχή πριν από 1.000 χρόνια στην λίμνη και αυτές οι εκτάσεις δόθηκαν το 1932 από το υπουργείο Γεωργίας στους αγρότες που ήλθαν ως πρόσφυγες. Είναι σήμερα η τρίτη γενιά και δεν τις κατέχουν παράνομα».

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Παντελεήμων ήταν μπροστάρης στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας ενάντια στις διεκδικήσεις της Μονής για τις οποίες στην πολυθρύλητη πρωτόδικη με 87/2008 δικαιώθηκε μόνο έκταση 1.720 τ.μ., το σημερινό Μετόχι της Μονής ενώ απορρίφθηκε ως προς την υπόλοιπη έκταση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…