Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Εξυγίανση ΟΠΕΚΕΠΕ: Φιλόδοξα σχέδια του Υπουργείου με κριτική για τον ρόλο των «τεχνικών συμβούλων»

Εξυγίανση ΟΠΕΚΕΠΕ: Φιλόδοξα σχέδια του Υπουργείου με κριτική για τον ρόλο των «τεχνικών συμβούλων»

0

Ο Κώστας Τσιάρας προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις πληρωμές ενισχύσεων, με στόχο τη διαφάνεια, αλλά παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα για τις δομικές αδυναμίες του οργανισμού


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε το σχέδιό του για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με βασικό στόχο να περιοριστεί η εξάρτηση από τους «τεχνικούς συμβούλους» που, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, έχουν δημιουργήσει ένα προβληματικό καθεστώς γύρω από τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Η παρέμβαση αυτή έρχεται μετά το οικονομικό «στραπάτσο» που προκλήθηκε από τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ενισχύσεων του 2022, γεγονός που εκτόξευσε την πίεση από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο σχέδιο στοχεύει στη διασφάλιση διαφάνειας και δικαιοσύνης στις πληρωμές, επισημαίνοντας πως το παρόν σύστημα με τις «πατέντες» και τις διαρκείς παρεμβάσεις των τεχνικών συμβούλων καθυστερεί την ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων. Αυτός ο μηχανισμός, που πολλοί θεωρούν καλοστημένο για χρόνια, φαίνεται να έχει οδηγήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε κατάσταση που δύσκολα μπορεί να ελέγξει τις πληρωμές προς τους αγρότες χωρίς εξωτερική παρέμβαση.

Η κίνηση του Τσιάρα ακολουθεί τη δέσμευσή του για δικαιοσύνη στις ενισχύσεις και για διαφάνεια στις διαδικασίες, όμως ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ρητορική του μπορεί να μην είναι αρκετή για να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα του οργανισμού. Αν και οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, το παρελθόν δείχνει ότι η εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από ιδιώτες συμβούλους δεν είναι απλώς θέμα πρακτικών, αλλά και δομικών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογική υποδομή.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), ο υπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ενισχύσουν τη δικαιοσύνη στις πληρωμές των ενισχύσεων και κάλεσε την ΕΘΕΑΣ να συμβάλλει εποικοδομητικά σε αυτή την προσπάθεια. Τα κόκκινα δάνεια και οι αδρανείς γαίες αποτέλεσαν επίσης σημεία συζήτησης, με τον Τσιάρα να αναφέρει ότι σύντομα θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των αγροτικών δανείων.

Παρά τη φιλοδοξία του υπουργείου, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι οι στρεβλώσεις του παρελθόντος στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι βαθιά ριζωμένες και η επίλυση τους απαιτεί περισσότερο από ένα επιφανειακό σχέδιο εξυγίανσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έξι θέσεις γιατρών για το νοσοκομείο Ξάνθης

Προκηρύχθηκαν θέσεις ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομε…