Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

0

Ισονομία και Ισοπολιτεία
Κανείς πολίτης της μειονότητας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν εφαρμόζεται στη Θράκη η «Ισονομία και Ισοπολιτεία» ως προς τα δικαιώματά του.
Άλλη μία απτή απόδειξη αποτελεί το κτήριο του νέου ιδιόκτητου Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου της πόλης.
Το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα Παρασκευή στις 12 η ώρα.
Το Ιεροσπουδαστήριο βρίσκεται στην οδό Μιαούλη 39, δίπλα στο Τσινάρ Τζαμί.
Στα εγκαίνια εκτός των τοπικών αρχών (Περιφέρεια, δήμος, βουλευτές, στρατιωτικές, αστυνομικές και θρησκευτικές αρχές) θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ.Γ.Καλαντζής.
Κι έτσι, ενώ στη Θράκη η μειονότητα σπουδάζει απρόσκοπτα σε ένα νέο και άνετο Σπουδαστήριο, στην Τουρκία ακόμη να επιτραπεί η λειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
Γ.Δ.


Να γιατί…
Θα κάνω έναν παραλληλισμό με ό,τι συμβαίνει σε μας εδώ στην Ξάνθη μας και σε ό,τι συμβαίνει αλλού που γνωρίζουν και αναγνωρίζουν το έργο αυτού που δούλεψε για να υλοποιηθεί μια ιδέα. Θα αναφερθώ στον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη. Είναι αυτός που μετά από εργασίες και έρευνες ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη.  Αυτές τις ημέρες, τιμώντας τον άνδρα για το έργο και την προσφορά του, έναν χρόνο από τον θάνατό του, ο δήμος Μεσσηνίας, θα τοποθετήσει προτομή του Θέμελη στον Αρχαιολογικό χώρο.
Τώρα θα έρθω στα της Ξάνθης. Ο δήμος Ξάνθης με ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου συμβουλίου είχε αποφασίσει να τιμηθεί ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος με το να τοποθετηθεί προτομή του σε σημείο του Παραδοσιακού Οικισμού (Παλιά Πόλη). Η προτομή είναι έτοιμη και περιμένει να ολοκληρώσει η δημοτική αρχή τις διαδικασίες για να γίνει η τοποθέτησή της στην Παλιά Πόλη. Γι’ αυτήν που έδωσε αγώνα για να διασωθεί, για να χαρακτηριστεί και σήμερα να είναι οι Ξανθιώτες υπερήφανοι για την Παλιά Πόλη.
Σταματώ εδώ. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματά σας, σίγουρα σας θλίβουν για την διαφορά μεταξύ Καλαμάτας και Ξάνθης.
Υστερόγραφο: Πληροφορία αναφέρει ότι ο δήμαρχος Στράτος Κοντός έχει δείξει ενδιαφέρον προσωπικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία και επιτέλους, μετά από 5 χρόνια περίπου, η προτομή του Κ.Θανόπουλου να βρει τη θέση της. Η περίπτωση όμως είναι απολύτως ενδεικτική γιατί η Ξάνθη κάνει βήματα πίσω ενώ η Καλαμάτα τρέχει…
Γ.Δ.


Πού είναι ο Δημόκριτος;
Και  με την ευκαιρία, πού είναι ο Δημόκριτος; Πού υπάρχει ο ανδριάντας του; Πού μια προτομή που να τιμάται ένας από τους μεγάλους φιλοσόφους της αρχαιότητας;
Στα Άβδηρα υπάρχει τοποθετημένη σε υψηλό βάθρο μια μικρών διαστάσεων προτομή. Το ίδιο συμβαίνει και στην πόλη. Υπάρχει μια προτομή έξω από το δημοτικό κατάστημα, παράμερα, που πρέπει να ψάξεις να την δεις, χωρίς ενημέρωση έστω με λίγα λόγια ποιος είναι ο Δημόκριτος.
Συνεχίζω στο ίδιο θέμα και ρωτώ. Γιατί να μην τοποθετηθεί μια προτομή του Μάνου Χατζιδάκι στην οδό Βενιζέλου; Έχουμε άλλον με παγκόσμια καταξίωση Ξανθιώτικης καταγωγής; Φυσικά όχι.
Κι ενώ υστερούμε στον τομέα αυτόν, δεν τιμάμε σαν Ξάνθη τουλάχιστον αυτούς που έχουμε.
Γ.Δ.


Χαμός για ένα …αυτοκόλλητο
Μέγα ζήτημα δημιουργήθηκε με το αυτοκόλλητο που γράφει ότι χρησιμοποιούν POS και πρέπει να το κολλήσουν στο τζάμι του ΤΑΞΙ τους, οι οδηγοί. Κι ενώ έτσι όπως μεταφέρθηκε στα ΜΜΕ οι ταξιτζήδες υποτίθεται ότι αντιδρούν για την πληρωμή με POS, όπως οι ίδιοι μας διαβεβαιώνουν δεν ισχύει αυτό αλλά αντιδρούν για το μέγεθος και το σημείο που πρέπει να κολλήσουν το …αυτοκόλλητο. Υποστηρίζουν ότι τους ενοχλεί στην οδήγηση η θέση στο πίσω τζάμι γιατί είναι μεγάλο και εκτός των άλλων ενοχλεί και τους πελάτες και θέλουν να είναι πιο διακριτικό και να το κολλήσουν στο φινιστρίνι πίσω. Μάλιστα η Ομοσπονδία τους πρόκειται να προσφύγει στο ΣτΕ. Εδώ που τα λέμε ένα δίκιο το έχουν και είναι παράξενο πως δεν το βλέπει το υπουργείο. Πολύ κακό για το τίποτε…
Μ.Ξ.


Αρχή από τη Δράμα για τα νέα θερμοκήπια
Το παράδειγμα της Ολλανδίας φαίνεται πως θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στον παραγωγικό τομέα, η οποία έχει συνολικά 90.000 στρέμματα κλειστών θερμοκηπίων και παράγει τεράστιες ποσότητες αγροτικών προϊόντων που διαθέτει στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύει στο εκτεταμένο πρόγραμμα των νέων κλειστών θερμοκηπίων, τα οποία δεν επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή μιας κι έχουν δικό τους μικροκλίμα, πολλαπλασιάζουν την παραγωγή, μειώνοντας ταυτόχρονα τα λειτουργικά κόστη  και επιδιώκει επενδύσεις στο συγκεκριμένο πεδίο. Κι οι τράπεζες διαβλέποντας το ενδιαφέρον αυτό ξεκίνησαν να δημιουργούν επενδυτικά πλάνα για τον τομέα αυτόν. Εχθές έγινε στη Λάρισα μία παρουσίαση επιδοτούμενου προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς παρουσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις δυνατότητες μιας τέτοιας επένδυσης.
Στη Δράμα ήδη ξεκινάει η δημιουργία ενός κλειστού θερμοκηπίου ολλανδικής κατασκευής, κόστους 50 εκ. ευρώ, από την εταιρεία που ήδη δραστηριοποιείται στην περιοχή στην παραγωγή ντομάτας.
Ο νομός μας που έχει δύο γεωθερμικά πεδία με φθηνή ενέργεια είναι ιδανική περίπτωση να γίνουν αντίστοιχες επενδύσεις. Μακάρι να δούμε κάποιο ενδιαφέρον…
Κ.Λ.


Δυσκολίες στον ΣΥΡΙΖΑ Ι
Για σκηνές «σκληρού ροκ» στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου προϊδεάζουν όσα συνέβησαν την Τρίτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Απολύτως ορατό είναι το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση για «μπλόκο» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, ή ακόμα και πρόταση για διαγραφή του από το κόμμα. Από μια κλωστή μοιάζουν να κρέμονται οι εξελίξεις στο «πολεμικό» εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι τα γεγονότα στην Πολιτική Γραμματεία και την παραπομπή του θέματος που δημιουργήθηκε με το εξώδικο Κασσελάκη σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ουδείς πλέον μπορεί να είναι βέβαιος ότι το κόμμα θα φτάσει με αυτές τις συνθήκες, και κυρίως ως έχει σήμερα, στην εκλογική αναμέτρηση της 24ης Νοεμβρίου.
Άλλοι, δε, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, εκτιμούν ότι τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η δρομολογημένη συνεδριακή διαδικασία η οποία προηγείται χρονικά (8-10 Νοεμβρίου).
Γ.Δ.


Δυσκολίες στον ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ
Στην Κεντρική Επιτροπή, το Σάββατο, τα μέλη της θα ενημερωθούν για το περιεχόμενο του εξωδίκου που εστάλη στο κόμμα και θα κληθούν να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, αναμένεται ότι θα υπάρξουν σοβαρότατες εξελίξεις.
Στελέχη των «100» προαναγγέλλουν και αποκαλύπτουν τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά για το εξώδικο που απέστειλε ο τέως πρόεδρος στα κομματικά όργανα.
Την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη εισηγείται κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής που συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης για το θέμα. Η υπόθεση αφορά μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που έχει καταθέσει ο Άδωνις Γεωργιάδης σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση μέσω διαδικτύου κατ’ εξακολούθηση.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» δια του εκπροσώπου του, Γιώργου Γαβρήλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Πολάκης είχε μιλήσει με τον κ.Γαβρήλο και του είχε πει «ψήφισε ό,τι θέλεις». Με «παρών» τοποθετήθηκε και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. Ο ίδιος ο βουλευτής πάντως δεν ζήτησε την άρση της ασυλίας του.
Γ.Δ.


Μια προσέγγιση
Προσπαθώ χρόνια τώρα να ερμηνεύσω αυτή τη νοοτροπία που διακατέχει τους συμπατριώτες μου. Αυτή της έλλειψης ενδιαφέροντος για το παρελθόν. Το ιστορικό, το ανθρώπινο, το κοινωνικό καθώς υπάρχει μια ιστορική συνέχεια από την αρχαιότητα, τα βυζαντινά χρόνια και αυτά του 19ου και 20ου αιώνων.
Προφανώς δεν ξεχνώ ότι η περιοχή μας όπως ολόκληρης της Θράκης γνώρισε επιδρομείς και κατακτητές. Η ιστορία τα έχει καταγράψει όλα αυτά, υπάρχουν. Όπως υπάρχει η νεότερη ιστορία με την άφιξη προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, από την Ήπειρο κλπ.
Όλος αυτός ο πληθυσμός μικρή έως ασήμαντη σχέση είχε με το παρελθόν της Ξάνθης κι αυτό ήταν ένα αρνητικό στοιχείο. Εκτιμώ δε ότι αυτό το χάσμα στη συνέχεια των γενεών πως δεν έχει κλείσει ακόμη. Ναι μεν όλοι δηλώνουμε Θρακιώτες, όμως ακόμη είμαστε στενά συνδεδεμένοι με τους τόπους καταγωγής. Αυτό το στοιχείο πιστεύω ότι λειτουργεί και μας δυσκολεύει στην κοινή αποδοχή, στην κοινή δράση και στην κοινή συνείδηση του χώρου εγκατάστασης. Ίσως με την επόμενη γενιά αυτά τα αρνητικά δεδομένα αρθούν και τότε να λειτουργήσει η κοινή πλέον καταγωγή.
Σήμερα, στις γενιές που πέρασαν, υπάρχει ένα κενό ως προς τον χώρο απ’ όπου ήρθαν και στον χώρο που εγκαταστάθηκαν. Δικαιολογίες; Ίσως. Όμως υπάρχει ένα στοιχείο που θα φανεί σύντομα. Κι αυτό είναι οι νέες γενιές. Αυτές που θα προέλθουν από τους μεικτούς γάμους, πράγμα που είναι ιδιαίτερα θετικό.
Γ.Δ.

 


Η διαφορά
Το καλό να λέγεται αλλά και να επαινείται. Κι αυτό διότι είναι λίγα τα σωστά, πολλά τα άσχημα. Λοιπόν, έχουμε μία εξέλιξη ιδιαίτερα θετική που δεν πρέπει να την αγνοήσουμε.
Η Περιφέρειά μας δια του Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη προχωρά στη συμμετοχή της και παράλληλες συνεργασίες με Ευρωπαϊκούς θεσμούς των Βρυξελλών.
Στόχος μέσω της συνεργασίας η περιφερειακή ανάπτυξη της ΑΜΘ.
Παράλληλα, θα ενισχυθεί και θα στελεχωθεί το γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες με σκοπό την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και την προσέλκυση ευρωπαϊκών πόρων.
Αναφέρω τα παραπάνω ως ιδιαίτερα θετικά και όντως δίνουν μια άλλη θετική προοπτική για το μέλλον της ΑΜΘ διότι τα σοβαρά κονδύλια μόνον από την ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να αντληθούν. Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Χρ.Τοψίδης.
Αξίζει όμως να θυμίσω κάτι από το παρελθόν. Πρωτοπόρος στην ιδέα ήταν ο Φίλιππος Αμοιρίδης που πρώτος αυτός δημιούργησε γραφείο στις Βρυξέλλες.
Εάν ο Τοψίδης ακολουθήσει τον Αμοιρίδη, τότε ναι, η Περιφέρειά μας έχει μέλλον.
-Αυτή όντως είναι μια διαφορά και αξίζει δημόσιας αναφοράς.
Γ.Δ.


Πρέπει να βρείτε υπάλληλο για τα Λουτρά Ποταμιάς κύριε Δήμαρχε Αβδήρων
Λίγο πριν ξεκινήσει η σαιζόν για τα ιαματικά λουτρά έκλεισαν τα Λουτρά της Ποταμιάς αφήνοντας στα …κρύα του λουτρού πολλούς συμπολίτες μας που περίμεναν να περάσει το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες και να πάνε να κάνουν τα μπάνια τους. Να σημειώσουμε ότι τα θερμά λουτρά γίνονται το φθινόπωρο και την Άνοιξη που ο καιρός είναι δροσερός και όχι ντάλα καλοκαίρι που ήταν ανοιχτά!  Είναι τόση η απογοήτευση όλων αυτών που πηγαίνουν στα Λουτρά που τους στερείται η δυνατότητα να κάνουν τα μπάνια του που είναι καλά για την υγεία τους. Ενδεικτικά συμπολίτης μας που επισκέπτεται εδώ και 10 χρόνια τα Λουτρά και κάνει μπάνια μας είπε: Όλοι εμείς οι παππούδες …θερμοπαρακαλούμε τον δήμαρχο Αβδήρων να βρει έναν υπάλληλο και να ανοίξει τα λουτρά . Τα είχε ανοιχτά το καλοκαίρι που δεν μπορούσαμε να πάμε από την ζέστη και τώρα τα έχει κλείσει. Είναι για μας πολύ σημαντικό γιατί κάνει καλό στην υγεία μας». Πραγματικά μετά από αυτό εμείς τι να πούμε.
Κύριε δήμαρχε Αβδήρων μεριμνήστε! Υπάρχουν άνθρωποι που τα χρειάζονται. Δεν μπορείτε να προσλάβετε ή να ανανεώσετε την σύμβαση του υπαλλήλου και να τα λειτουργήσετε;
Αναμένουμε απαντήσεις!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Οι συμφωνίες στο ΠΑΣΟΚ Συνεχίζονται οι συναντήσεις των δύο μονομάχων του β’ γύρου στο ΠΑΣΟ…