Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Χωρίς γιατρό το Στρατόπεδο Πετροχωρίου Ξάνθης

Χωρίς γιατρό το Στρατόπεδο Πετροχωρίου Ξάνθης

0

Καταγγέλλει η Ένωση Στρατιωτικών Π.Ε. Ξάνθης και ζητά από το Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υγειονομική κάλυψη και στελέχωση του 212 ΚΙΧΝΕ


Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Βάιος Τσαπρούνης


Η… νόσος της έλλειψης γιατρών, ως φαίνεται, είναι μεταδοτική στην Ξάνθη. Την ώρα που στο νοσοκομείο Ξάνθης η έλλειψη γιατρών έχει μετατραπεί σε χρόνιο νόσημα που κάθε τόσο βρίσκεται σε έξαρση, έχει ήδη μεταδοθεί στο Στρατιωτικό νοσοκομείο Ξάνθης, αλλά και στο Στρατόπεδο Πετροχωρίου, το οποίο ουσιαστικά δανείζει τον έναν γιατρό του: «αναγκάζεται να μετακινείται στο ως άνω στρατιωτικό νοσοκομείο (212 ΚΙΧΝΕ), αφήνοντας υγειονομικά ακάλυπτους εκατοντάδες στρατιωτικούς και στρατιώτες των Μονάδων του Πετροχωρίου»! Αυτό καταγγέλλει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.Π.Ε.Ε.Ξ.), διαμαρτυρόμενη για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο Στρατόπεδο Πετροχωρίου και ζητώντας την υγειονομική του κάλυψη, καθώς και τη στελέχωση του 212 ΚΙΧΝΕ.

Ανησυχία στο στρατόπεδο Πετροχωρίου από την έλλειψη γιατρού
Ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Ξάνθης, Βάιος Τσαπρούνης, μιλώντας στο «Ε», εξέφρασε την ανησυχία των συναδέλφων του: «Υπάρχει ένας γιατρός στο Στρατόπεδο που κάθε τόσο μετακινείται στο 212 Στρατιωτικό νοσοκομείο, το οποίο και υπολειτουργεί. Έτσι, το στρατόπεδο μένει χωρίς γιατρό. Επιπλέον, αυτή την περίοδο δεν έχουμε και οπλίτες γιατρούς. Αν συμβεί κάτι, δεν θα υπάρχει κάποιος γιατρός για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Όλοι θυμόμαστε τι συνέβη στον συνάδελφό μας, ο οποίος την 30η Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια νυκτερινής εκπαίδευσης, κατέρρευσε έξω από το Διοικητήριο της Μονάδας του, εντός του Στρατοπέδου Πετροχωρίου, και κατέληξε την επόμενη ημέρα, γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Καβάλας ελλείψει ΜΕΘ στο νοσοκομείο Ξάνθης»!

Αντίθετη η Ένωση Στρατιωτικών με τη συστέγαση του Στρατιωτικού και του Γενικού νοσοκομείου Ξάνθης
Ο κ. Τσαπρούνης εξέφρασε και την αντίθεσή του στη συστέγαση του 212 ΚΙΧΝΕ με το νοσοκομείο Ξάνθης: «Είμαστε αντίθετοι και νομίζω ότι και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να είναι αντίθετη. Ούτως ή άλλως, είναι λίγοι οι στρατιωτικοί γιατροί και δημιουργείται νέα δομή. Αν γίνει αυτό, δεν θα υπάρχουν νέες προσλήψεις που χρειάζεται να γίνουν. Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις γιατρών για να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης και κίνητρα για να έλθουν οι γιατροί. Παρατηρούμε ότι και οι στρατιωτικές θέσεις δεν είναι ελκυστικές όπως άλλοτε. Κι αυτό γιατί το μισθολόγιο των γιατρών είναι χαμηλό. Γενικά, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η Ξάνθη δεν είναι ελκυστική στις μεταθέσεις, όπως η Κομοτηνή, για παράδειγμα».

Επιστολή διαμαρτυρίας Στρατιωτικών προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, η Ένωση Στρατιωτικών Γιατρών της Π.Ε. Ξάνθης απέστειλε επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο με θέμα: «Έλλειψη Ιατρών στο Στρατόπεδο “Υπίατρου Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη” (Πετροχώρι Ξάνθης)». Σ’ αυτή αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Μέχρι πρόσφατα, το πρόβλημα της παντελούς υποβάθμισης των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών στους στρατιωτικούς της Ξάνθης, χωρίς να υπολογίζονται οι τραγικές ελλείψεις του πολιτικού νοσοκομείου, περιορίζονταν στην υποστελέχωση του 212 ΚΙΧΝΕ. Εδώ και λίγο καιρό, φαίνεται ότι οι πολιτικές επιλογές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν καταφέρει να επεκτείνουν το πρόβλημα στην καρδιά του Στρατεύματος, στο Στρατόπεδο του Πετροχωρίου Ξάνθης, καθώς ο μοναδικός ιατρός ειδικότητας γαστρεντερολόγου, που υπηρετεί σε αυτό, αναγκάζεται να μετακινείται στο ως άνω στρατιωτικό νοσοκομείο (212 ΚΙΧΝΕ), αφήνοντας υγειονομικά ακάλυπτους εκατοντάδες στρατιωτικούς και στρατιώτες των Μονάδων του Πετροχωρίου!

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η μετακίνηση του παραπάνω ιατρού εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική κατεύθυνση μετακίνησης ιατρών, παρά στην πρόσληψη νέων για πλήρωση των κενών θέσεων, όπως συμβαίνει και στα πολιτικά νοσοκομεία, εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης γενικά των υγειονομικών δομών της χώρας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στα χέρια ιδιωτών.

Δεν θέλουμε επίσης να φανταστούμε ότι σιγά-σιγά «χτίζεται» αυτό που ως «ευχή» επεσήμανε το Υπουργείο Υγείας σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης με αριθ. πρωτ. 5317/26.06.2024 και θέμα «Μετεγκατάσταση του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης», ότι δηλαδή: «… δεν έχει περιέλθει σε γνώση της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης η πρόταση αυτή. Σε περίπτωση που συζητηθεί το θέμα, η Διοίκηση της 4ης Υ.Πε. είναι θετική …».

Κατόπιν των παραπάνω, διαμαρτυρόμαστε εντόνως και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου:

  • Να καλυφθεί υγειονομικά το Στρατόπεδο Πετροχωρίου, με τις ειδικότητες ιατρών που αναγκαίοι για την υγειονομική κάλυψη των συναδέλφων μας,
  • Να στελεχωθεί πλήρως με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες ιατρών και νοσηλευτικού/βοηθητικού προσωπικού το 212 ΚΙΧΝΕ και
  • Να παύσει η μετακίνηση ιατρών από δομή σε δομή, τα δε τυχόν υπάρχοντα κενά να πληρωθούν με γενναίες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόρτο Λάγος, πονεμένη αγάπη μου

Μια προσέγγιση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της περιοχής Συζήτηση με τον Ανάργυ…