Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τέλος στο νυχτερινό ρεύμα, έρχεται το διζωνικό

Τέλος στο νυχτερινό ρεύμα, έρχεται το διζωνικό

0

Φθηνές χρεώσεις σε όλους μέχρι το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα


Καταργείται έως το τέλος του χρόνου το νυχτερινό ρεύμα, που αξιοποιούν εδώ και δεκαετίες πάνω από 1.500.000 καταναλωτές τον χειμώνα και το καλοκαίρι, και αντικαθίσταται από ένα ακόμα πιο φτηνό διζωνικό τιμολόγιο, το οποίο θα έχει μόνιμα χαμηλές τιμές όλο το Σαββατοκύριακο, αλλά και καθημερινά από το πρωί έως το μεσημέρι. Δυνητικά, οι νέες ρυθμίσεις επεκτείνονται στο σύνολο των συνδέσεων ρεύματος.

Τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκάλυψε με λεπτομέρειες ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας ότι με τη μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στο ενεργειακό μείγμα το νυχτερινό τιμολόγιο έχει καταστεί ασύμφορο τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις εταιρείες παραγωγής ρεύματος, επειδή το βράδυ οι τιμές εκτινάσσονται, αντίθετα εκτιμάται πως θα προκύψει σημαντικό οικονομικό όφελος από τη στιγμή που τα νοικοκυριά μεταφέρουν μεγάλο μέρος της κατανάλωσης ρεύματος (πλυντήρια, μαγείρεμα, θερμοσίφωνες, οικιακές εργασίες κ.λπ.) προς τις μεσημεριανές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, που καταγράφεται μεγάλη αύξηση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, έως το τέλος του έτους όσοι καταναλωτές έχουν αναλογικούς μετρητές διπλής μέτρησης και μέχρι όλοι αυτοί να αντικατασταθούν τα επόμενα χρόνια από «έξυπνους», θα τιμολογούνται με σημαντικά φτηνότερες τιμές ανά κιλοβατώρα κατά τις ώρες από τις 10:00 έως τις 15:00 ή 16:00 και με ακόμη πιο χαμηλές όλο το Σαββατοκύριακο. Και αυτό επειδή πλέον έχουν ανατραπεί τα δεδομένα τιμολόγησης, στα οποία είχαν «εκπαιδευτεί» οι καταναλωτές, γνωρίζοντας ότι στο παρελθόν η λειτουργία των τότε φτηνών λιγνιτικών μονάδων παραγωγής επέτρεπε τη χαμηλότερη τιμολόγηση.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα απομεινάρι του παλιού ηλεκτρικού συστήματος, που όταν δεν υπήρχε ζήτηση το βράδυ -για να κρατηθούν οι θερμικές μονάδες- έδινε η τότε ∆ΕΗ το νυχτερινό τιμολόγιο. Έλα όμως, που το βράδυ τώρα είναι η πιο ακριβή ώρα της ημέρας και οι φθηνές ώρες είναι πια τα μεσημέρια, όταν δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός οι Κυριακές. Έχει λοιπόν νόημα να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που υπάρχει η φθηνή τιμή, γιατί αυτό θα επιτρέψει να είναι χαμηλότερα τα τιμολόγια που θα δίνουν οι πάροχοι», είπε ο υπουργός Ενέργειας, εκτιμώντας ότι η αλλαγή στο μοντέλο τιμολόγησης θα γίνει μέχρι τις αρχές του έτους.

Σήμερα, το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Στο χειμερινό ωράριο (1 Νοεμβρίου-30 Απριλίου) οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02.00 έως τις 08.00 και από τις 15.00 έως τις 17.00. Στο θερινό ωράριο (1 Μαΐου-31 Οκτωβρίου) η μειωμένη χρέωση είναι ενιαία από τις 23.00 έως τις 07.00.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά η 2η φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Θετικό μήνυμα από ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης έρευν…