Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

0

Μικρή μείωση από το 3% τον Αύγουστο


Στο 2,9% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας οριακή μεταβολή σε σχέση με το 3% του Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σημαντικές αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση είχαμε στις ομάδες της Στέγασης (5,9%) κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα, στα Ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια (5,5%) και στην Ένδυση – Υπόδηση (4,4%). Υψηλός παραμένει και ο πληθωρισμός τροφίμων με την άνοδο των τιμών σε σχέση με ένα χρόνο πριν να διαμορφώνεται τον Σεπτέμβριο στο 3,2%.

Αυξήσεις-φωτιά σε σχέση με ένα χρόνο πριν καταγράφονται τον Σεπτέμβριο στο Φυσικό αέριο (+20,2%) και στον Ηλεκτρισμό (+11,3%), διψήφια άνοδο των τιμών καταγράφουν για έναν ακόμη μήνα σε Ελαιόλαδο (+38,9%), Aεροπορικά εισιτήρια (+36,4%) και Aσφάλιστρα υγείας (+14%).

Από την άλλη μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σε ετήσια βάση είχαμε σε: Καύσιμα και λιπαντικά (-12,6%), Εξοπλισμό ήχου και εικόνας (-9,4%), Πίτσες και πίτες (-9,1%), Ζυμαρικά (-5,9%) και Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (-5,5%).

Στα τρόφιμα είχαμε σημαντικές ανατιμήσεις σε Ψάρια νωπά (+9,9%), Φρούτα (+7,7%), Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων (+6,5%). Από την άλλη, πτώση τιμών είχαμε σε Πίτσες και πίτες (-9,1%), Ζυμαρικά (-5,9%) και Τυριά (-1,4%).

Σε σχέση με ένα μήνα πριν ο Γενικός ΔΤΚ παρουσίασε τον Σεπτέμβριο αύξηση 1,8% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σε σχέση να σημειώνονται σε Φρούτα (+9,1%), Λαχανικά (+7,3%) και Φυσικό Αέριο (7,4%). Σημαντικές μειώσεις τιμών είχαμε σε πίτσες και πίτες, ζυμαρικά, αλλαντικά και νωπά ψάρια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά η 2η φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Θετικό μήνυμα από ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης έρευν…