Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

0

Οι συμφωνίες στο ΠΑΣΟΚ
Συνεχίζονται οι συναντήσεις των δύο μονομάχων του β’ γύρου στο ΠΑΣΟΚ με τους υπόλοιπους υποψήφιους με σκοπό βέβαια να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους με κάποιο τρόπο. Και βέβαια σίγουρα γίνονται κάποιες συμφωνίες αλλά αυτές θα φανούν στα αποτελέσματα. Το debate δεν θα γίνει τελικά γιατί προφανώς αυτός που είναι πρώτος δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης  δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια κακή εμφάνιση και ο δεύτερος ο Χάρης Δούκας δεν θέλει να το ρισκάρει γιατί στο προηγούμενο δεν τα πήγε και τόσο καλά.
Μ.Ξ.


Προσφορά και ζήτηση
Σταδιακά μειώνονται οι τιμές του ελαιόλαδου στα ράφια των καταστημάτων όπως το διαπιστώνετε. Αιτία η φετινή σχετικώς καλή σοδειά στη χώρα μας αλλά και σε Ισπανία, Ιταλία κι αλλού.
Από την άλλη «ρίχνουν»  οι έμποροι λάδι στην αγορά από τις αποθήκες τους για να μην τους μείνει. Λάδι προηγούμενης περιόδου που το κρατούσαν όσο η τιμή ήταν υψηλή.
Η αγορά δηλαδή έχει τους δικούς της κανόνες, κι αυτό λίγο-πολύ το γνωρίζουν όλοι. Έτσι και με το ελαιόλαδο. Μεγάλη ζήτηση, μειωμένη προσφορά, επάνω οι τιμές.
Αυτό όμως τώρα αποκαθίσταται διότι αυξήθηκε η παραγωγή κι αυτό οφείλεται στο ότι την κρίσιμη χρονική περίοδο οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές.
Γ.Δ.


Απουσίες χωρίς νόημα
Πρόσφατα ως γνωστόν, η Νέα Δημοκρατία διοργάνωσε εκδήλωση για τα 50 χρόνια πολιτικής ύπαρξής της. Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν η απουσία των δύο πρώην προέδρων Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, παρότι προσκλήθηκαν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σαν ιστορικό γεγονός ερμηνεύοντας αυτά τα 50 χρόνια της Ν.Δ., οι δύο απόντες έδωσαν αφορμή για σχόλια εις βάρος τους.
Κι αυτό γιατί η γιορτή τιμούσε όλους τους Νεοδημοκράτες και την παράταξη επίσης.
Προσωπικά, όπως και πάρα πολλών Νεοδημοκρατών, παραξενεύει η απόφαση των δύο πρώην πρωθυπουργών ν’ απουσιάσουν.
Τι μήνυμα άρα επιθυμούσαν να στείλουν; Και σε ποιους; Στον απλό νεοδημοκράτη όχι πάντως, διότι αυτός συμμετείχε στην εκδήλωση ως μια ημέρα γιορτής, χαράς και ενότητας.
Γ.Δ.


Τα παιδία παίζουν


Ανέβηκαν επίπεδο δύο κάδοι απορριμμάτων όπως δείχνει η φωτογραφία. Το γιατί και το πώς βρέθηκαν πάνω στους άλλους κάδους, η στήλη δεν το γνωρίζει. Γνωρίζει όμως ότι εκεί βρίσκονται το 1ο, 2ο και 3ο Γυμνάσια Ξάνθης.
Ναι, στην περιοχή Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ναι, επίσης, το πιθανότερο είναι οι νεαροί βλαστοί μας να ανύψωσαν τους κάδους έτσι για γούστο, για να γελάσουν και να εμποδίσουν την χρήση των αποκάτω. Ευτυχώς που βρήκαν αυτό το «παιγνίδι» κι όχι το να δέρνονται μεταξύ τους. Κάτι είναι κι αυτό.
Στο ερώτημα, «ποιος θα κατεβάσει τους κάδους», απάντηση δεν έχω. Ίσως κάποιος αγανακτισμένος γείτονας.
Γ.Δ.


Ζητούμενο η ενότητα
Εκλογές πρώτης Κυριακής τέλος. Από δω οι δύο πρώτοι, από κει, παραδίπλα οι τέσσερις που έμειναν πίσω. Έτσι είναι η άτιμη κοινωνία. Να θέλεις να προσφέρεις στην χώρα σου, στο κόμμα σου και να μην σου δίνουν την ευκαιρία.
Για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ αναφέρομαι. Για τους μέσα και τους απέξω. Κι ενώ οι δύο μέσα ξεκίνησαν την προθέρμανση για τον τελικό αγώνα της Κυριακής, οι τέσσερις απέδειξαν στην πράξη ότι έχουν αρχές και τις τηρούν. Αυτό σημαίνει ότι η ενότητα μετά την δεύτερη Κυριακή θα είναι γεγονός, διότι νέα αμφισβήτηση του αρχηγού που θα κερδίσει δεν νοείται και κανείς λογικός δεν θα το τολμήσει.
Θα πρέπει όμως ο νέος πρόεδρος σύντομα να καθορίσει την νέα κατεύθυνση που θ΄ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ. Από δω και πέρα σκοτεινά σημεία δεν πρέπει να υπάρχουν για να μπορέσει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ακόμη και να διεκδικήσει την εξουσία, πράγμα βέβαια όχι ιδιαίτερα εύκολο.
Για να δούμε, τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Το εγγύς μέλλον ελπίζουμε.
Γ.Δ.


Αρνητική πορεία
Στο χθεσινό φύλλο, στην ίδια στήλη και με τον τίτλο «Μέχρι πότε όμως;» και «Κλείνουν κι άλλα ξενοδοχεία στην πόλη» σχολιάζαμε το φαινόμενο της πτωτικής πορείας της Ξάνθης στον οικονομικό-επιχειρηματικό τομέα.
Ξενοδοχεία πωλούνται ή σταματούν τη λειτουργία τους. Καταστήματα κλειστά στο κέντρο της πόλης πάρα πολλά. Μία παρακμιακή εικόνα που προβληματίζει τους συμπολίτες για το μέλλον του τόπου. Οι λεγόμενοι «άρχοντες» του τόπου αδιαφορούν για την υποβάθμιση της πόλης και την συνεχή οπισθοδρόμηση.
Από την άλλη καμία νέα επένδυση δεν υλοποιείται στον βιομηχανικό τομέα για να απορροφήσει εργατικό προσωπικό.
Η πόλη μας έχει μπει στον αυτόματο πιλότο και πηγαίνει χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο και χωρίς σοβαρό ενδιαφέρον για το μέλλον.
Γ.Δ.


Μείωση εσόδων
Η τοπική Ξανθιώτικη οικονομία δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα που αρκετοί συμπολίτες δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη. Όπως είναι γνωστό, μεγάλη εταιρεία αγοράζει ακίνητα (συνήθως ξενοδοχεία), τα οποία αφού διαμορφώσει ανάλογα, τα νοικιάζει σε φοιτητές. Γι’ αυτό επέλεξε και την πόλη μας δημιουργώντας 102 μικρά διαμερίσματα στην παλιά φοιτητική εστία επί της οδού Μπρωκούμη.
Παράλληλα λέγεται ότι αγόρασε το ξενοδοχείο «Έλενα»  και συζητά με το ξενοδοχείο «Ορφέας», ενώ ναυάγησαν οι συζητήσεις με το ξενοδοχείο «Δημόκριτος».
Για την Ξάνθη, τους Ξανθιώτες όλη αυτή η δραστηριότητα σημαίνει ότι η οικονομία της πόλης θα στερηθεί έσοδα. Έσοδα των ξενοδοχείων όταν λειτουργούσαν, αλλά και απασχόληση. Παράλληλα, θα μειωθούν τα ενοικιαζόμενα σπίτια ιδιωτών συμπολιτών και έτσι θα χάσουν ένα αξιόλογο έσοδο το οποίο φυσικά θα λείψει και από την εσωτερική αγορά.
Άρα η επένδυση αυτή της εταιρείας έχει μόνο αρνητικά δεδομένα για την πόλη στον τομέα της ανάπτυξης και της οικονομίας.
Τελευταίο και επίσης σημαντικό, χάνονται ξενοδοχειακές κλίνες οι οποίες δεν πρόκειται ν’ αντικατασταθούν ποτέ. Πράγμα φυσικά που έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα και στις εκδηλώσεις του δήμου.
Γ.Δ.


Ποιος έχει την ευθύνη;
Εντάξει εμείς συζητάμε μεταξύ μας, γκρινιάζουμε για την οπισθοδρόμηση της Ξάνθης, ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε ως προς το ποιος έχει την ευθύνη. Ποιος ευθύνεται, σε ποιον ή από ποιους να ζητήσουμε οι πολίτες ευθύνες για την αρνητική πορεία του νομού;
Φταίει η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, οι δήμοι ή μήπως οι βουλευτές που αρκούνται στις ερωτήσεις και επερωτήσεις;
Πάντως κάποιος ή κάποιοι φταίνε γιατί δεν έχουν όραμα, σχέδιο και πάθος, για να προοδεύει ο τόπος τους. Άρα, εδώ, στο σημείο αυτό, η ευθύνη είναι δική μας. Των πολιτών, δημοτών.
Πού ευθυνόμαστε; Στην επιλογή μας στα πρόσωπα. Άρα μερίδιο της ευθύνης έχουμε κι εμείς αγαπητοί συμπολίτες.
Γ.Δ.


Τα πιστεύουν ή μας δουλεύουν;
Τι ωραία που ακούγονται αλήθεια τα λόγια. Κι όταν είναι και «μεγάλα» τότε ακόμη καλύτερα φτάνουν στα αυτιά των Θρακιωτών. Οι οποίοι ψηλώνουν λίγα εκατοστά ακούγοντας τους υπουργούς να τους επαινούν. Όπως έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Διαβάστε τι είπε και παρακαλώ, όχι συγκινήσεις και λυγμούς.
Είπε λοιπόν: «Η Θράκη αποτελεί ένα κομβικό σημείο μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Έναν σαφέστατο διάδρομο επικοινωνίας. Μια περιοχή αναγκαία για τα συμφέροντα όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και, θα μου επιτρέψετε να πω ευρύτερα, και του Δυτικού Κόσμου».
Την ίδια στιγμή έστρεψε το βλέμμα στην μουσουλμανική μειονότητα τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικότητας της Θράκης. Έτσι τους βλέπουμε, έτσι τους αντιμετωπίζουμε».
Και σημείωσε ότι «στη Θράκη, το ακραίο σημείο προς Ανατολάς, και του Ελληνισμού αλλά και της Ευρώπης, όλα αυτά τα λόγια αποκτούν ένα τελείως διαφορετικό νόημα». Δήλωσε δε τη  βεβαιότητά του ότι «η Θράκη θα ακμάσει ακόμη περισσότερο και θα τη δούμε στο σύντομο και όχι στο απώτερο μέλλον, να παίζει ένα κομβικότατο ρόλο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη».
Γ.Δ.


Τους ζητάνε πίσω τις επιδοτήσεις που τους έδωσαν! Έκαναν λάθος…λένε!
Μάλλον έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να γίνουμε μια σοβαρή χώρα κι αυτό είναι απογοητευτικό. Τρανταχτό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει με τους αγρότες. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους στέλνει ραβασάκια και τους ζητά πίσω, μέρος από τις επιδοτήσεις που τους έδωσε για τα ιστορικά δικαιώματα (ΟΣΔΕ). Κ αυτό γιατί, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Οργανισμός, έγινε λάθος καθώς αυτές υπολογίστηκαν με βάση τις δηλώσεις του 2021 και όχι του 2022 όπως θα έπρεπε. Η εταιρεία που  της ανατέθηκε να τις υπολογίσει έκανε λάθος και κανένας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν το έλεγξε. Οι αγρότες πήραν αυτά που τους έδωσαν χωρίς να ξέρουν τι και πως και τώρα τους τα ζητάνε πίσω. Και μπορεί για κάποιους να είναι 200 ή 300 ευρώ αλλά υπάρχουν και κάποιοι που πρέπει να επιστρέψουν 4.000 – 5.000 ευρώ. Και τώρα το φυσάνε και δεν κρυώνει! Τους δίνουν τη δυνατότητα αν κάνουν ενστάσεις αλλά αν κάνουν λέει δεν θα πάρουν τις επιδοτήσεις που περιμένουν τώρα για την βασική ενίσχυση! Μύλος δηλαδή.
Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Κλείνουν κι άλλα ξενοδοχεία στην πόλη Όλοι οι φορείς της Ξάνθης όπου βρουν βήμα μιλούν για…