Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

0

Κλείνουν κι άλλα ξενοδοχεία στην πόλη
Όλοι οι φορείς της Ξάνθης όπου βρουν βήμα μιλούν για τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού που έχει ο νομός μας και ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια προβολής του προς όλες τις κατευθύνσεις. Όμως την ίδια στιγμή κλείνουν ξενοδοχεία, μειώνονται οι κλίνες που αποτελούν την απαραίτητη τουριστική υποδομή. Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει 7 ξενοδοχεία στην πόλη και τώρα άλλα δύο ήδη έχουν πωληθεί σε εταιρεία που θα τα μετατρέψει σε φοιτητικές εστίες! Ναι είναι επιβεβαιωμένη η πληροφορία μας. Επίσης άλλο ένα στο κέντρο έβαλε «πωλητήριο». Απέμειναν δηλαδή τέσσερα όλα κι όλα σε λειτουργία μέσα στην πόλη και άλλα δύο πέριξ της πόλης. Αντίθετα ανθεί το Airbnb κυρίως στην παλιά πόλη. Σπίτια παλιά ανακαινίζονται και μετατρέπονται τα σε ξενώνες Airbnb.
Μ.Ξ.


Έτσι, χωρίς λόγο και αιτία
Δεν ξαφνιάστηκαν ούτε οι καθηγητές από την κατάληψη στα Γυμνάσια-Λύκεια και ΕΠΑΛ την Τρίτη. Μια κατάληψη που έγινε ετήσιο έθιμο πλέον και έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον και από τους ίδιους τους μαθητές.
Η ιστορία της κατάληψης έχει όμως δύο παραμέτρους. Η πρώτη ότι δεν υπάρχουν αιτήματα και γίνεται έτσι «για την πλάκα και γιατί πρέπει να την κάνουν» και δεύτερη παράμετρο ότι την ξεκινούν εξωσχολικοί συν μερικούς αφελείς μαθητές.
Σημασία έχει πάντως ότι μάθημα δεν γίνεται, χάνεται μια ημέρα έτσι για πλάκα.
Από την άλλη, όταν απομακρυνθούν μαθητές και καθηγητές, φεύγουν σε λίγο και οι «καταληψίες»!
-Μάθαμε τα παιδιά μας στο χαβαλέ. Μόνο που  η πραγματική ζωή δεν είναι έτσι.
Γ.Δ.


Είναι αυτονόητο
Το θεωρούσα δεδομένο και πέραν πάσης αμφισβήτησης. Την συνεργασία μεταξύ Τοψίδη με Μητσοτάκη εννοώ. Αυτό μάλιστα επιβεβαιώθηκε κατά τον πλέον αδιάψευστο τρόπο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Έβρο. Τόσο τα φωτογραφικά ενσταντανέ, όσο και η πράξη, απέδειξαν του λόγου το αληθές.
Οι δύο άνδρες είχαν συνεργασία, ήρθαν πιο κοντά, συζήτησαν, συμφώνησαν και προχωρούν.
Αυτονόητο θα πουν κάποιοι. Έτσι είναι διότι υπάρχει μια ρήση Τοψίδη που τα λέει όλα. Είπε ο Τοψίδης μετά την εκλογή του απευθυνόμενος σε δήμαρχο της Περιφέρειας: «Οι έξυπνοι άνθρωποι συνεργάζονται».
Γ.Δ.


Κερδισμένος ο Έβρος
Είναι κι αυτό δεδομένο. Ότι ο Έβρος από την επίσκεψη Μητσοτάκη και του μισού κυβερνητικού συμβουλίου πως βγήκε κερδισμένος πολλαπλά.
Εξάλλου, διαβάζοντας κανείς το περιεχόμενο των κυβερνητικών ανακοινώσεων αντιλαμβάνεται ότι ο Έβρος θα στηριχθεί παντιοτρόπως.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι θα υλοποιηθούν έργα και διάφορες παρεμβάσεις ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό σημαντικό από κάθε άποψη.
Άρα κερδισμένος ο Έβρος από την επίσκεψη, ας μην έχουν παράπονα οι εξ’ ανατολών φίλοι μας.
Εξάλλου ο Έβρος έχει ανέβει ψηλά και συνεχίζει ν’ ανεβαίνει και μπράβο του.
Γ.Δ.


Μέχρι πότε όμως;
Πότε αλήθεια θα έρθει η «ώρα της Ξάνθης»;
Ιδού ένα καίριο και σημαντικό ερώτημα προς τους άρχοντες και την κοινωνία της Ξάνθης.
Προς τα αξιότιμα μέλη κάθε επαγγελματικής ομάδας που ενώ διαπιστώνουν ότι η Ξάνθη μένει πίσω, ενώ το συζητούν και δείχνουν να μην το επιθυμούν, δεν τολμούν ν’ αλλάξουν όλοι μαζί την παρακμιακή πορεία.
Μένουν παρατηρητές της διάγνωσης που έχουν κάνει, αλλά δεν προχωρούν στην θεραπεία της ασθένειας που χρόνο τον χρόνο προσθέτει στοιχεία αρνητικά, ενώ μειώνονται αυτά του παρελθόντος. Κι έτσι η Ξάνθη χαμηλώνει, χάνει, υποβαθμίζεται, μένει πίσω, ακολουθώντας μια μοίρα που δεν της αρμόζει. Το γιατί δεν ξεσηκώνεται, γιατί δεν σπάει τη σιωπή και τα δεσμά της υπανάπτυξης και οπισθοδρόμησης, αποτελεί μυστήριο.
Προφανώς σ’ ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην έλλειψη ηγετικής προσωπικότητας και αντίστοιχα μειωμένης αρκετά σε αξία και ικανότητες της υπάρχουσας.
Η Ξάνθη ακόμη ξοδεύει την προίκα των Αμοιρίδη και Παυλίδη.
Μέχρι πότε όμως;
Γ.Δ.


Σκέψεις για την Κυριακή
Εκλογές ΠΑΣΟΚ συνέχεια. Κι αυτό όπως αναμενόταν κανείς των υποψηφίων δεν ήταν δυνατόν να προσεγγίσει το νούμερο της αυτονομίας.
Έτσι, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα «μονομαχήσουν» ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Χάρη Δούκα.
Προβλέψεις όπως είναι λογικό δεν μπορούν να γίνουν με τίποτε. Κι αυτό διότι οι 303.000 ψηφοφόροι αποτελούν ένα σύνολο μεγάλο μεν αλλά διαφορετικό και ποικίλο.
Ούτε επίσης είναι εφικτό να προβλεφθεί ποια θα είναι η προτίμηση όσων ψήφισαν υποψήφιους που αποκλείστηκαν.
Οι τέσσερις, Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου, Κατρίνης και Γιαννακοπούλου, εξέφρασαν μιαν επιλογή διαφορετική και ως εκ τούτου ένας αριθμός ψηφοφόρων για διάφορους λόγους θα απόσχει της ψηφοφορίας. Κι αυτό είναι σίγουρο ότι θα συμβεί. Οι 303 χιλιάδες μάλλον δεν θα ξαναπάνε, να ξαναψηφίσουν, ας μην το περιμένουν οι δύο μονομάχοι Ανδρουλάκης και Δούκας.
Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ανθρώπινες πικρίες και εγωισμοί.
Γ.Δ.


Δύο διαφορετικοί υποψήφιοι
Συνέχει των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ όπου πλέον θα υπάρξει η αναμέτρηση των δύο νικητών. Για τους οποίους μάλιστα τα προγνωστικά έπεσαν διάνα. Τους είχαν προβλέψει, κι αυτό σημαίνει ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Την Κυριακή λοιπόν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στους Ανδρουλάκη και Δούκα. Πρόκειται όπως έδειξε η διαδρομή τους για δύο διαφορετικούς ανθρώπους, με άλλες αντιλήψεις και κοσμοθεωρίες. Ο ένας βρίσκεται σε μια αντίληψη μιας ανεξάρτητης πορείας του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη νίκη και ο Δούκας είναι υπέρ της συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων και άλλων κινήσεων.
Θα τους ξανακούσουμε σε νέο ντιμπέιτ και όντας ο ένας απέναντι από τον άλλο, θα έχει την ευκαιρία ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Γ.Δ.


Υποψηφιότητα Κασσελάκη
Την υπέβαλε τελικά, δι’ αντιπροσώπου την υποψηφιότητά του ο Στέφανος Κασσελάκης για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τη σημαντική επισήμανση από την πλευρά πολέμιων στελεχών «εάν τελικά εγκριθεί η υποψηφιότητά του». Υπονοώντας ότι ο ίδιος δεν θα συμμορφωθεί με τις τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για να ανακηρυχθεί κάποιος υποψήφιος. Δηλαδή 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, υποβολή του «πόθεν έσχες» του και δήλωση ότι σέβεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.
Αυτή η τελευταία προϋπόθεση σημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης οφείλει να δηλώσει ότι σέβεται την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με την οποία καθαιρέθηκε από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που, όπως εκτιμάται, «δεν θα το κάνει».
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου επικράτησε φοβερή ένταση, αποφασίστηκε να μετατεθεί η ημερομηνία του συνεδρίου και να διεξαχθεί 8 έως 10 Νοεμβρίου. Επίσης, προτάθηκε η εκλογή των συνέδρων να γίνει 2 και 3 Νοεμβρίου, αντί για 10 και 20 Οκτωβρίου που είχε αρχικά αποφασιστεί.
Ε.Δ.


ΠΑΣΟΚ: Χάσμα αστικών κέντρων-επαρχίας
Ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων και περιφέρειας αναδείχθηκε στις εκλογές του α΄ γύρου στο ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα μεταξύ επαρχίας και Αθήνας- Θεσσαλονίκης είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Οι δύο μονομάχοι Ανδρουλάκης και Δούκας ψηφίστηκαν στην περιφέρεια, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει μεγαλύτερη απήχηση και γι’ αυτό βρέθηκαν στο β΄ γύρο συγκεντρώνοντας μεγαλύτερο νούμερο σε απόλυτους ψήφους, ενώ έχουν χαμηλές επιδόσεις στο λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη.
Χαρακτηριστικό της εγγενούς αδυναμίας των δύο μονομάχων του β’ γύρου είναι ότι στην Αττική ο κ. Ανδρουλάκης βγήκε τρίτος (πίσω από τον Π.Γερουλάνο και την Ά.Διαμαντοπούλου) ενώ ο Δούκας βγήκε 4ος και στην Αττική, αλλά και στον Δήμο Αθηναίων.
Ο κερδισμένος της α’ κάλπης είναι σίγουρα ο Παύλος Γερουλάνος, που από αουτσάιντερ, έμεινε εκτός β’ γύρου για μόλις λίγες ψήφους. Στα θετικά του και οι δηλώσεις που έκανε μετά τις εκλογές, επιδεικνύοντας πολιτικό πολιτισμό και ήθος που έχει λείψει τα τελευταία χρόνια από τον τόπο ή δεν συναντάται πολύ συχνά πλέον κι αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από όλους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους…
Σ.Μ.


Προβληματισμοί για τον β’ γύρο
Αδιαμφισβήτητα ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο πρώτος σε σταυρούς στον α’ γύρο και αυτό δείχνει ότι παρότι αμφισβητήθηκε από τους συνυποψηφίους του έχει δύναμη στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο αν κάποιος το μετρήσει αλλιώς θα δει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 89.288 ψήφους ενώ οι υπόλοιποι συνολικά 211.984. Αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα στράφηκε και σε άλλους υποψήφιους κι αυτό επίσης έχει την σημασία του. Υπάρχει η άποψη πως ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησε το ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες εποχές αλλά δεν μπορεί να το κάνει κόμμα εξουσίας, να κάνει το άλμα που χρειάζεται για να φτάσει πάνω από 17 – 18%, παρότι η συγκυρία με τον ΣΥΡΙΖΑ το ευνοεί. Απ’ την άλλη ο Χάρης Δούκας είναι μόλις ένα χρόνο γνωστός στην βάση του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη δήμαρχος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι που προβληματίζει γιατί κάποιοι θεωρούν ότι θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ ένα πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ως δήμαρχος δεν έχει μέχρις στιγμής δώσει κάποια διακριτά δείγματα γραφής γι’ αυτό και αποδοκιμάστηκε στην έδρα του. Έτσι λοιπόν είναι πολύ πιθανό οι ψηφοφόροι που ψήφισαν άλλους υποψηφίους να μην πάνε στο β’ γύρο να ψηφίσουν και η μεγάλη αποχή σίγουρα ευνοεί τον πρώτο.
Σε κάθε περίπτωση Κυριακή κοντή γιορτή…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Σχεδιασμός, υλοποίηση, αξιολόγηση για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης Τηρεί το πλαίσιο που έχει θ…