Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ερώτηση Κ. Αρβανίτη στην Κομισιόν για τα κενά στα συστήματα ελέγχων ασφάλειας τροφίμων

Ερώτηση Κ. Αρβανίτη στην Κομισιόν για τα κενά στα συστήματα ελέγχων ασφάλειας τροφίμων

0

Ο αντιπρόεδρος της Left ζητεί να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν το Υπουργείο έχει συμμορφωθεί με τους κανονισμούς


Ερώτηση στην Κομισιόν για τα κενά και τις στρεβλώσεις στα συστήματα ελέγχων του ελληνικού ΥΠΑΑΤ στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων κατέθεσε ο Κώστας Αρβανίτης, αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η προστασία του καταναλωτή και η μέριμνα για την αποτροπή της παραπλάνησής του για την ασφάλεια, τη σύσταση, την επισήμανση, και την τιμή των τροφίμων αποτελεί υποχρέωση της ΕΕ και των Κρατών-Μελών της, τονίζει ο Κ. Αρβανίτης.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (DG SANTE), έχει εντοπίσει αδυναμίες στα συστήματα ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μεταξύ αυτών είναι η υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους και η ατολμία επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων και διοικητικών μέτρων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στη διαδικασία ελέγχου των τροφίμων και κατ’ επέκταση στην ασφάλεια των καταναλωτών.

Ο αντιπρόεδρος της Left ζητεί να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν το Υπουργείο έχει συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, κι αν όχι, σε ποια ενέργειες σκοπεύουν να προβούν οι ευρωπαϊκές Αρχές για να διασφαλίσουν την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κλιματική χρηματοδότηση για τις χώρες του Νότου και την Ελλάδα ζητά ο ευρωβουλευτής Σάκης Αρναούτογλου

Ο κ. Αρναούτογλου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άμεση και συντονισμένη δράση Στην Ολομ…