Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επένδυση 50 εκ. ευρώ σε θερμοκήπια στη Δράμα

Επένδυση 50 εκ. ευρώ σε θερμοκήπια στη Δράμα

0

Πρόκειται για το πρώτο υπερσύγχρονο θερμοκήπιο semi-closed στη χώρα


Νέα δεδομένα φέρνει για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα η δημιουργία του πρώτου semi-closed θερμοκηπίου από τη Wonderplant. Πρόκειται για μία θερμοκηπιακή εγκατάσταση, καθώς τα semi-closed θερμοκήπια προσφέρουν την δυνατότητα ελέγχου του κλίματος στο εσωτερικό της εγκατάστασης, γεγονός που σημαίνει ότι διατηρούνται στα επιθυμητά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, παράγοντες όπως η υγρασία, ο αερισμός και η θερμοκρασία, ανεξάρτητα από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν.

Το συγκεκριμένο θερμοκήπιο αποτελεί λύση στην κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και της χρήσης νερού και φυτοφαρμάκων. Πρόκειται για το πιο προηγμένο από πλευράς τεχνολογίας θερμοκήπιο στην Ελλάδα με ειδίκευση αποκλειστικά στην καλλιέργεια υδροπονικής ντομάτας και βρίσκεται στην περιοχή της Πετρούσας στη Δράμα. Το νέο θερμοκήπιο θα διαθέτει υποστηρικτικές εγκαταστάσεις συσκευαστηρίων, αποθηκών κλπ. και σταθμού ΣΗΘΥΑ ισχύος 9,6MW.

Tην κατασκευή του νέου θερμοκηπίου ανέλαβε η ολλανδική εταιρεία Kubo, χρησιμοποιώντας την πατενταρισμένη τεχνολογία, Ultra Clima, και η νέα εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή στις αρχές του 2025.

Η Ολλανδία εξήγαγε γεωργικά προϊόντα συνολικής αξίας 123,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, με αύξηση κατά 1,6% σε σύγκριση με το 2022. Στη συγκεκριμένη χώρα υφίστανται τουλάχιστον 90.000 στρέμματα θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων υψηλής απόδοσης. Η χώρα αποκαλείται και “θερμοκήπιο της Ευρώπης” και παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικά μικρότερη σε έκταση από την Ελλάδα είναι δεύτερη σε εξαγωγές τροφίμων παγκοσμίως, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η εταιρεία Wonderplant με τις υφιστάμενες θερμοκηπιακές μονάδες 240 στρεμμάτων παράγει 15.000 τόνους ντομάτας ετησίως και έχει συνεχόμενη παραγωγή επί περίπου 9 μήνες το έτος.

Η προαναφερόμενη επένδυση ξεκίνησε να υλοποιείται στο τέλος του 2023 και αφορά στην προσθήκη 100 στρεμμάτων υδροπονικής καλλιέργειας, με τη δημιουργία νέου θερμοκηπίου σε όμορο οικόπεδο με το υφιστάμενο. Η εταιρεία έχοντας ήδη ολοκλήρωσε το 2022 μία ακόμα επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ προχωράει και στη νέα αυτή επένδυση, με αντικείμενο την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητάς της κατά 40%.

Παράλληλα η εταιρεία προγραμματίζει νέες επενδύσεις στις περιοχές απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας. Γι’ αυτό το σκοπό έχει ήδη καταρτίσει επενδυτικό πλάνο για την εγκατάσταση 300 στρεμμάτων υδροπονίας σε κάποιον εκ των νομών Κοζάνης ή Πτολεμαΐδας, αναλόγως με το ποια περιοχή θα κριθεί καταλληλότερη με βάση το μικροκλίμα της για μία τέτοια κίνηση καθώς και με βάση το εάν θα υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές σε αυτήν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ρυθμό ανάπτυξης 2,3% και πλεόνασμα 2,4% προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην βουλή

Προκλήσεις και παράγοντες εξωγενών κινδύνων επισημαίνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλι…