Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αλεξανδρούπολη: Ο νέος Δικαστικός Χάρτης και οι καθυστερήσεις στην Δικαιοσύνη κεντρικά θέματα στην Ολομέλεια των δικηγόρων

Αλεξανδρούπολη: Ο νέος Δικαστικός Χάρτης και οι καθυστερήσεις στην Δικαιοσύνη κεντρικά θέματα στην Ολομέλεια των δικηγόρων

0

Οι εργασίες του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων ολοκληρώνονται σήμερα. Παραβρέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

 

Ο νέος Δικαστικός Χάρτης και οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης ήταν μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν στις εργασίες του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δικηγορικών Συλλόγων που διεξάγονται έως και σήμερα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη, με την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και του υφυπουργού Ιωάννη Μπούγα.

Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας με θέμα «Από τη Δικηγορία που ζούμε στη δικηγορία που αξίζουμε», παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, του δικαστικού σώματος ,της τοπικής αυτοδιοίκησης και μεγάλος αριθμός δικηγόρων.

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου καλωσορίζοντας τους Συνέδρους επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στην Αλεξανδρούπολη έχει συγκεντρωθεί η καρδιά του νομικού κόσμου της χώρας με στόχο τη συζήτηση κρίσιμων θεμάτων σχετικά με το ρόλο των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης. Η παρουσία όλων ενισχύει και επιβεβαιώνει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δικηγόροι στην προάσπιση της Δημοκρατίας και των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή της για την εξαγγελία του Υπουργού για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη.”

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός στην εισαγωγική του ομιλία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η έναρξη του Συνεδρίου συμπίπτει με την ημέρα εορτασμού της Δικαιοσύνης, αλλά και με την έναρξη εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη. Μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, που προβλήθηκε ως σημαντική μεταρρύθμιση αλλά αυτό που βιώνουμε στην πρώτη φάση της εφαρμογής τουλάχιστον είναι η βάναυση προσβολή της αξιοπρεπούς άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, η απορρύθμιση της δικαιοσύνης, η αφάνταστη ταλαιπωρία των εμπλεκομένων φορέων στην απονομή της αλλά και των απλών πολιτών και η διαρκής αγωνία για τη δημιουργούμενη ανασφάλεια δικαίου και τον κίνδυνο απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των διαδίκων. Το βέβαιο είναι ότι η βεβιασμένη και πρόχειρη εφαρμογή του δικαστικού χάρτη, χωρίς την προηγούμενη ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, χωρίς τη δημιουργία των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών, χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού δικαστικών υπαλλήλων και τη θέσπιση των αναγκαίων ρυθμίσεων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται προσπαθεί να επιλύσει. Η χαοτική και τριτοκοσμική κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά είναι προφανές ότι δεν τιμά κανέναν. Ούτε την Πολιτεία ούτε τους λειτουργούς και συλλειτουργούς της δικαιοσύνης ούτε τους πολίτες».

Στην επίσημη έναρξη των εργασιών παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό: Ο Υπουργός και Υφυπουργός Δικαιοσύνης, η αρχηγός του κόμματος “Πλεύση Ελευθερίας” Ζωή Κωνσταντοπούλου,ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος ,η βουλευτής ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, ο Γενικός Επίτροπος Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ιωάννης Συμεωνίδης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, το μέλος της ΚΕ ΠΑΣΟΚ Κρυσταλλία Αρμενάκου,ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ιωάννης Παλιούρας και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νεκρός ναυτικός ανασύρθηκε από το εμπορικό λιμάνι της Νέας Καρβάλης

Σύμφωνα με το λιμενικό, ο 37χρονος είχε πέσει στη θάλασσα από το καράβι που δούλευε  …