Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «105 Χρόνια Ελεύθερης Ξάνθης»: Μεγαλειώδης παρέλαση και μηνύματα για το μέλλον [ΦΩΤΟ]

«105 Χρόνια Ελεύθερης Ξάνθης»: Μεγαλειώδης παρέλαση και μηνύματα για το μέλλον [ΦΩΤΟ]

0

Η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 4 Οκτωβρίου με μεγάλη συμμετοχή κόσμου


«Η Θράκη θα ακμάσει, θα ακμάσει ακόμη περισσότερο και θα τη δούμε στο σύντομο κι όχι στο απώτερο μέλλον  να παίζει έναν κομβικότατο ρόλο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη», όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν.Δένδιας


Τα 105α Ελευθέρια τίμησε και φέτος η Ξάνθη με την καθιερωμένη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, μέσω της συμμετοχής πολιτιστικών, εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων. Στην παρέλαση συμμετείχαν Ανάπηροι και Θύματα Πολέμου, εθελόντριες Αδελφές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Λαογραφικοί Σύλλογοι, μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόσκοποι, οδηγοί και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 4 Οκτωβρίου 2024.

Πριν από την παρέλαση, προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, όπου τιμήθηκαν οι αγωνιστές όπως απαιτεί η περίσταση.

Η συμμετοχή των πολιτών ήταν μεγάλη, με τον καιρό να στέκεται αρωγός. Στην παρέλαση το παρών έδωσε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ν. Δένδιας: «Οι επέτειοι έχουν νόημα όχι μόνο επειδή θυμόμαστε το παρελθόν, αλλά επειδή δημιουργούν πρότυπα τα οποία πρέπει να ακολουθούμε, για να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία και την ελευθερία μας στο παρόν και το μέλλον»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε:

«Θα ήθελα να δηλώσω τη μεγάλη μου χαρά και την τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην Ξάνθη, στην επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης το 1919. Λέω πάντα ότι οι επέτειοι έχουν νόημα όχι μόνο επειδή θυμόμαστε το παρελθόν και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους προγόνους που διασφάλισαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, αλλά επειδή δημιουργούν πρότυπα τα οποία πρέπει να ακολουθούμε για να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία και την ελευθερία μας στο παρόν και το μέλλον. Όταν βρίσκομαι εδώ, στη Θράκη, στο ανατολικότερο άκρο του Ελληνισμού, αλλά και της Ευρώπης, όλα αυτά τα λόγια αποκτούν ένα τελείως διαφορετικό νόημα.»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία της Θράκης, επισημαίνοντας:

«Η Θράκη αποτελεί κομβικό σημείο μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έναν σαφή διάδρομο επικοινωνίας, μια περιοχή απαραίτητη για τα συμφέροντα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ευρύτερα, του δυτικού κόσμου. Χαίρομαι, λοιπόν, όταν βλέπω την τοπική κοινωνία να συμμετέχει με τόση ζέση στις εθνικές επετείους και τα νέα παιδιά, τους νέους ανθρώπους στους οποίους βασιζόμαστε για το αύριο, να παρελαύνουν με υπερηφάνεια κρατώντας τη σημαία της πατρίδας μας.»

Επιπλέον, ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στη μουσουλμανική κοινότητα, διευκρινίζοντας πως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικότητας της Θράκης:

«Είμαι βέβαιος, σας το λέω με απόλυτη βεβαιότητα, ότι η Θράκη θα ακμάσει ακόμη περισσότερο και θα τη δούμε σύντομα, όχι σε απώτερο μέλλον, να παίζει κομβικό ρόλο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Χρόνια πολλά, να είστε πάντα καλά.»

Χρ. Τοψίδης: «Πρέπει να συνεχίσουμε ώστε να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορία μας στους νέους. Έχουμε την υποχρέωση να υπηρετήσουμε αυτόν τον λαό από κάθε θεσμική θέση»

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, δήλωσε:

«Σήμερα βρισκόμαστε στην Ξάνθη για να γιορτάσουμε μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Δήμαρχο, όλους τους φορείς και τους πολίτες της Ξάνθης και της περιφέρειας την απελευθέρωση της πόλης το 1919. Συμπληρώνονται 105 χρόνια ελεύθερης Ξάνθης, ελεύθερης Θράκης, ελεύθερης Ελλάδας. Έχουμε χρέος απέναντι σε αυτούς που πολέμησαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Πρέπει να συνεχίσουμε ώστε να μεταλαμπαδεύσουμε την ιστορία μας στους νέους και έχουμε την υποχρέωση να υπηρετήσουμε αυτόν τον λαό από κάθε θεσμική θέση για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την περιφέρειά μας. Γι’ αυτό δεσμεύομαι ως περιφερειάρχης ενώπιόν σας ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Χρόνια πολλά, Ξάνθη! Ελεύθερη Ελλάδα, ελεύθερη Θράκη, ελεύθερη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Στ. Κοντός: «Είμαστε πολύ περήφανοι που βρισκόμαστε σε αυτή την πόλη, που την υπηρετούμε, σε αυτή την πόλη που διδάσκει πολυπολιτισμικότητα, αρμονική συμβίωση, ειρήνη και ελευθερία των λαών»

Ο δήμαρχος Ξάνθης, Στράτος Κοντός, υπογράμμισε: «105 χρόνια από την πρώτη ημέρα που υψώθηκε η ελληνική σημαία στην πλατεία της πόλης μας, 105 χρόνια που αυτή η σημαία δείχνει πόσα πολλά μπορεί να καταφέρει ένα έθνος όταν είναι ενωμένο για το καλό του τόπου. Είμαστε πολύ περήφανοι που βρισκόμαστε σε αυτή την πόλη, που την υπηρετούμε, σε αυτή την πόλη που διδάσκει πολυπολιτισμικότητα, αρμονική συμβίωση, ειρήνη και ελευθερία των λαών. Χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά στην πόλη μας, με ελευθερία για πάντα».


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αισιοδοξία για το Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του Έβρου απο τον περιφερειάρχη ΑΜΘ

Το πρόγραμμα τίθεται σε εφαρμογή άμεσα και στο αμέσως προσεχές διάστημα ξεκινά η υλοποίηση…