Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

0

Να τιμηθεί ο Μάνος Χατζιδάκις Ι

chatzidakis_manos-empros
Το έχουμε ξαναπεί, αλλά οι άρχοντες του τόπου δεν το αξιολόγησαν ή το αγνόησαν. Επιστρέφουμε όμως στο θέμα ότι η Ξάνθη θα πρέπει να τιμήσει ένα άξιο τέκνο της παγκόσμιας αναγνώρισης.
Ρωτώ:  Υπάρχει άλλος Ξανθιώτης με την αναγνωρισιμότητα του Χατζιδάκι;
Απαντώ ο ίδιος πως όντως δεν υπάρχει.
Ε, αυτόν λοιπόν τον δημιουργό η γενέτειρά του δεν τον τίμησε όπως του άρμοζε. Θα έλεγα ότι τον πίκρανε περισσότερο τότε που ο Μάνος εξεδήλωσε την πρόθεσή του να’ ρθει στην πόλη του και να ξεκινήσει τον «Μουσικό Αύγουστο». Εκεί, εκδηλώθηκε όλη η επαρχιώτικη νοοτροπία, η μικρότητα και στενοκεφαλιά των δημοτικών αρχόντων της εποχής.
Γ.Δ.


Να τιμηθεί ο Μάνος Χατζιδάκις ΙΙ
Τέλος πάντων, η ιστορία είναι γνωστή. Η συμπεριφορά ομάδας Ξανθιωτών, τα χυδαία σχόλια και άλλες μικρότητες, τον υποχρέωσαν να τα βροντήξει και να φύγει οριστικά.
Μάλιστα πούλησε το σπίτι που είχε αγοράσει δίπλα στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ, εκφράζοντας την πίκρα και την αηδία για τα άτομα αυτά που τον πρόσβαλαν αλλά και δεν μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της ιδέας του για τον Μουσικό Αύγουστο.
Κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να πω ότι ο Μάνος αγαπούσε την Παλιά πόλη, το έλεγε μάλιστα δημοσίως και δεν έκρυβε ότι γεννήθηκε σ’ αυτήν.
Αυτή την προσωπικότητα, τον διεθνώς καταξιωμένο μουσικοσυνθέτη, η πόλη μέχρι στιγμής αγνόησε. Του οφείλει όμως έστω μετά θάνατο την αναγνώριση που δεν την υλοποίησε.
Γ.Δ.


Να τιμηθεί ο Μάνος Χατζιδάκις ΙΙΙ
Η πρότασή μας είναι απλή με δύο σκέλη. Την καταθέτουμε άλλη μια φορά δημόσια προς την δημοτική αρχή με την βάσιμη ελπίδα ότι θα την εξετάσει και υλοποιήσει.
Προτείνουμε λοιπόν ως ελάχιστη τιμή στον Μάνο Χατζιδάκι, να δοθεί το όνομά του σε μία οδό της Παλιάς Πόλης και μόνον, και δεύτερο να τοποθετηθεί προτομή του σε κατάλληλο χώρο πάλι στην Παλιά Πόλη.  Αυτά τα απλά και χωρίς σημαντικό οικονομικό κόστος, έχω την βεβαιότητα ότι ο δήμος Ξάνθης μπορεί και πρέπει να υλοποιήσει  για να τιμήσει τον κορυφαίο συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι.
Υπάρχει κι ένα τρίτο σκέλος που αφορά το Δημοτικό Ωδείο. Προτείνω να προστεθεί στο τέλος το Μάνος Χατζιδάκις. Δηλαδή: Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης Μάνος Χατζιδάκις.
Καταθέτω δημόσια την πρότασή μου που την έχω συζητήσει με πνευματικούς ανθρώπους, επικεφαλής πολιτιστικών φορέων κλπ και την βρήκαν σωστή και απαραίτητη οφειλή του δήμου.
Στον δήμο Ξάνθης επομένως η ευθύνη της απόφασης. Προσωπικά και η ομάδα μας είναι στη διάθεση για διευκρινήσεις και άλλα στοιχεία.
Γ.Δ.


Ηθική οφειλή
Η Ξάνθη σα νομός, υστερεί στην ανάδειξη προσωπικοτήτων της. Των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, που ξεχώρισαν σε κάποιο τομέα των γραμμάτων, τεχνών, πολιτισμού, επιστήμης, οικονομίας και αθλητισμού.
Διακατεχόμαστε από μια αντίληψη σεμνότητας, εσωστρέφειας και χαμηλών τόνων. Αυτά μπορεί ν’ αποτελούν θετικά στοιχεία αλλά υπάρχει από την άλλη η ηθική υποχρέωση της πολιτείας, της Περιφέρειας, των δήμων, να τιμούν τα άτομα εκείνα που διακρίθηκαν σε κάποιους τομείς και μέσω της διάκρισής τους προβλήθηκε η γενέτειρά τους.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν το έχουμε το όλο θέμα. Θυμίζω τον Δημόκριτο και τους άλλους Αβδηρίτες, ευεργέτες του τόπου που ξεχάστηκαν, την Κατίνα Σεραμέτη, τον Στέφανο Ιωαννίδη και άλλους όπως ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος, η προτομή του ακόμη να τοποθετηθεί, ο Μάνος Χατζιδάκις, άνθρωποι με προσφορά και καταξιωμένοι.
Πρόκειται για οφειλές που πρέπει να εκπληρωθούν – υλοποιηθούν.
Γ.Δ.


Τα Τέμπη που μας πόνεσαν και τα Τέμπη που μας δίχασαν
Όλοι υποκλινόμαστε στον πόνο των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους, τους συγγενείς τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ένα δυστύχημα που έχει καταγραφεί σαν μεγάλη πληγή στην εθνική συλλογική μνήμη. Είμαστε απ’ αυτούς που ζητάμε την πλήρη διαφάνεια στην απονομή δικαιοσύνης, ώστε να επέλθει δικαίωση των θυμάτων. Αλλά το γεγονός ότι κάποια κόμματα βρήκαν πρόσφορο έδαφος και εργαλειοποίησαν τα Τέμπη μέσα από ένα σύλλογο των οικογενειών των θυμάτων που ωστόσο  δεν έχει και την αποδοχή και την εκπροσώπηση και των 57 οικογενειών και  διασύρουν τη χώρα στην Ε.Ε. ότι επιχειρεί την συγκάλυψη πριν ακόμη αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη, είναι κάτι διαφορετικό που ξεκάθαρα εξυπηρετεί άλλο σκοπό. Μάλιστα διοργανώνουν και συναυλία με καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν αφιλοκερδώς αλλά  με εισιτήριο 15 ευρώ, για να καλύψουν λέει, τα έξοδα για τους δικαστικούς αγώνες και την απόδοση δικαιοσύνης, ειδικά σε διεθνές επίπεδο. Την ίδια στιγμή όμως κάποιοι άλλοι συγγενείς των θυμάτων αντιδρούν στην επιβολή εισιτηρίου για μια συναυλία μνήμης των παιδιών τους.
Μ.Ξ.


Βία ανηλίκων
Στο σημερινό μας ρεπορτάζ για την βία ανηλίκων επιχειρούμε να προσεγγίσουμε το θέμα και να αναδείξουμε όλες του τις πτυχές, να εντοπίσουμε τα αίτια που προκάλεσαν αυτή την έξαρση, γιατί βία ανηλίκων πάντα υπήρχε αλλά όχι σ’ αυτό το εύρος και μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά. Κοινή παραδοχή είναι ότι η έξαρση του φαινομένου βίας ανηλίκων είναι απότοκο μιας βαθιάς αξιακής κρίσης που υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία μας και ξεκινά πρώτα από την οικογένεια και μετέπειτα το σχολείο. Τα παιδιά μεγαλώνουν μπροστά σε οθόνες που τους προβάλλουν λάθος πρότυπα μιας κοινωνίας υπερκαταναλωτισμού και εύκολου χρήματος. Έχουν εθιστεί σε συμπεριφορές βίας, κι αυτό είναι τρομακτικό. Πρέπει η «θεραπεία» να προέλθει πάλι απ’ την οικογένεια. Αυτή πρώτιστα θα πρέπει να είναι το ανάχωμα και το αντίβαρο.  Να αγκαλιάσει τον έφηβο, να τον ακούσει, να τον καταλάβει, να του προσφέρει αγάπη, αποδοχή και ασφάλεια, να του γαληνέψει την ψυχή του.
Μ.Ξ. 


Περί…τριχών
Παίζουν παιγνίδια με τον πόνο των φαλακρών που ορισμένοι αφελείς περιμένουν κάποιο θαυματουργό φάρμακο που θα τους ξαναφυτρώσει…τρίχες στο κεφάλι. Κι αυτό γιατί κάποιοι το έχουν πάρει σοβαρά και τους ενοχλεί που είναι φαλακροί.
Τέλος πάντων, νέα έρευνα αναδεικνύει ότι ένα φυσικό σάκχαρο βοηθάει να ξαναβγούν τρίχες στα κεφάλια των φαλακρών.
Θα μπορούσε ένα απλό, φυσικό σάκχαρο να είναι στο μέλλον μια αποτελεσματική – και χωρίς παρενέργειες- θεραπεία για τη φαλάκρα; Και μάλιστα, η διαφορά να είναι ορατή μετά από μόλις 20 ημέρες; Αυτή την ερώτηση προσπαθούν να απαντήσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Sheffield και το Πανεπιστήμιο COMSATS του Πακιστάν οι οποίοι βρίσκονται – ανέλπιστα!- στο δρόμο για την ανακάλυψη μίας πιθανής αποτελεσματικής θεραπείας για την ανδρογενετική αλωπεκία, την οποία περιγράφουν σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Pharmacology.
Γ.Δ.


Να καταγραφούν
Η στήλη σήμερα ασχολείται με τους Ξανθιώτες. Παλιούς και νέους.  Εξάλλου οι παλαιοί αποτελούν μια παρακαταθήκη για τους νέους. Στο να τους μοιάσουν και να τους ξεπεράσουν ακόμη.
Ποιοι όμως είναι αυτοί οι Ξανθιώτες; Πού βρίσκονται; Που ζουν; Με τι ασχολούνται;
Ιδού λοιπόν ένα πεδίο με ενδιαφέρον για τους δήμους μας. Για τους τέσσερις δήμους.
Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και αφορά την έρευνα που θα πρέπει να γίνει για να ξεκινήσει η δημιουργία ενός αρχείου για τους Ξανθιώτες που ζουν εκτός Ξάνθης αλλά εντός Ελλάδος, αλλά και για τους Ξανθιώτες που ζουν στο εξωτερικό.
Άνθρωποι των δήμων να ψάξουν, να ρωτήσουν συγγενείς, φίλους, γνωστούς, να τους βρουν, να τους καταγράψουν σε ένα αρχείο που θα συμπληρώνεται σταδιακά, θα μείνει στους δήμους και θ’ αποτελεί ένα στοιχείο για τους ανθρώπους αυτούς που κατέχοντας ένα αξίωμα, να προσφερθούν και βοηθήσουν τον τόπο τους.
Τέτοια περίπτωση ήταν ο Αχιλλέας Στάλιος στις Βρυξέλλες που δεν αξιοποιήθηκε από τον δήμο μας παρότι κατείχε αξιόλογο πόστο σε θέματα Νανοτεχνολογίας και πρωτοποριακών υλικών.
Γ.Δ.


100 χρόνια Μάνος Χατζιδάκις
Στις 23 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι.
Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), ετοίμασε ένα Πολιτιστικό- Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, κύκλο εργασιών, με τον τίτλο «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι».
Η εφημερίδα μας θα έχει από την πλευρά της ένα αφιέρωμα με αναλυτικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για να υπενθυμίσει στους συμπολίτες την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Μουσουργού.
Είναι ως εκ τούτου ευκαιρία η επέτειος αυτή να τιμηθεί και από τον δήμο Ξάνθης με ανάλογο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ιδού μια πρόκληση για τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού.
Γ.Δ.


Ποια η αιτία της πυρκαγιάς;
Ακούγονται διάφορα, λέγονται σενάρια, γίνονται υποθέσεις, υπάρχουν προσωπικές εκτιμήσεις, συζητήσεις με συνωμοσιολογικό περιεχόμενο. Και όλα αυτά για την πρόσφατη πυρκαγιά στο περιαστικό άλσος.
Το θέμα ήταν πώς ξεκίνησε η φωτιά και αν αυτή προήλθε από πολίτη που σκόπιμα και με πρόθεση την έβαλε. Το γιατί το έκανε αποτελεί ένα άλλο θέμα που αφορά την Ψυχιατρική επιστήμη.
Στο θέμα των πυρκαγιών λοιπόν, μονίμως δεν υπάρχει ενημέρωση της κοινής γνώμης για το αποτέλεσμα της έρευνας που ακολουθεί πάντα. Το όποιο αποτέλεσμα η Πυροσβεστική το κρατά για τον εαυτό της, ένα επτασφράγιστο μυστικό για ιδιωτική της χρήση. Κάτι που θεωρούμε ότι είναι μια λανθασμένη τακτική και θα πρέπει ν’ αλλάξει. Να μαθαίνει η κοινή γνώμη την αιτία της πυρκαγιάς.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Πάμε για αυγόφετες Ας δούμε όμως και την άλλη όψη της κοινωνίας, της ζωής που είναι δίπλα …