Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

0

Πάμε για αυγόφετες
Ας δούμε όμως και την άλλη όψη της κοινωνίας, της ζωής που είναι δίπλα μας. Που δημιουργεί, που συμμετέχει, που χαίρεται, που τραγουδά και χορεύει αξιοποιώντας τις ευκαιρίες μαζί με τους αγαπημένους συγγενείς και φίλους.
Όλη αυτή η εισαγωγή για να σας ενημερώσω ότι την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στο Λυκοδρόμιο για 5η χρονιά θα αναβιώσει η Γιορτή της Αυγόφετας. Προφανώς θα υπάρχει παραδοσιακή μουσική, χορός, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα εκθέσει φωτογραφικό υλικό.
Τώρα, όσοι έχουν παιδικές αναμνήσεις από τις αυγόφετες της μάνας τους, είμαι βέβαιος ότι θα ανηφορίσουν στο Λυκοδρόμιο. Όμως ενημερώνω ότι υπάρχει ποικιλία συνοδευτικών με τις αυγόφετες και είναι ευκαιρία να τις γνωρίσετε τρώγοντάς τες ζεστές-ζεστές.
Γ.Δ.


Υδροπλάνα εν όψει
Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης το γνωρίζουν. Ότι κατ’ επανάληψη, χρόνια τώρα έχουμε ασχοληθεί με το θέμα των υδροπλάνων. Δηλαδή, να εγκριθούν, αδειοδοτηθούν και κατασκευαστούν οι υποδομές για την λειτουργία υδροπλάνων. Τα υδροπλάνα, πολύ μικρότερα των γνωστών, θα μεταφέρουν τους ενδιαφερόμενους από ένα σημείο βάσης, π.χ. στην Αλεξανδρούπολη σε άλλο πεδίο βάσης π.χ. στην Σαμοθράκη, Θάσο, Λήμνο όπου θα έχουν δημιουργηθεί οι ανάλογες υποδομές υποδοχής των υδροπλάνων που ονομάζονται υδάτινα πεδία.
Ήδη για την Περιφέρειά μας έχουν εγκριθεί με απόφαση των αρμόδιων αρχών δύο υδάτινα πεδία βάσης σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη.
Βέβαια αυτή είναι η αρχή διότι σίγουρα θα πρέπει να γίνουν κι άλλα αρκετά υδάτινα πεδία βάσης όπως σε Θεσσαλονίκη κλπ προορισμούς.
Τα υδροπλάνα θα προσφέρουν μετακίνηση με ασφάλεια και ταχύτητα.
Γ.Δ.


Ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν;
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ γιατί απλά δεν ξέρουμε ποιοι  θα είναι αυτοί που θα προσέλθουν στις κάλπες, ποιο δηλαδή θα είναι το εκλεκτορικό σώμα.
Θα είναι οπαδοί και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχοντες σχέση και με τους κομματικούς μηχανισμούς του; Στην περίπτωση αυτή πιθανότερος να επικρατήσει είναι ο Ν. Ανδρουλάκης.
Θα είναι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ή περιφερόμενοι στις παρυφές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ; Τότε θα εμφανιστούν ιδιαίτερα αυξημένα τα ποσοστά του κ. Δούκα, ο οποίος έχει κάνει ανοίγματα προς την Αριστερά -ακόμη και στην εξωκοινοβουλευτική- και βρίσκεται κοντά σε συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θα είναι ψηφοφόροι από τους χώρους του εκσυγχρονιστικού σημιτικού ΠΑΣΟΚ, του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς, μεταξύ αυτών και πολλοί από αυτούς που συνειδητά επέλεξαν την αποχή; Τότε ευνοημένοι θα αποδειχθούν η κυρία Διαμαντοπούλου και ο κ. Γερουλάνος.
Εδώ ακριβώς λοιπόν βρίσκεται το μεγάλο ερώτημα των επόμενων ημερών: Ποιοι είναι αυτοί και με ποιο σκεπτικό θα φτάσουν στις κάλπες για την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Και το πρόβλημα είναι με ποιον τρόπο και ποια επιχειρήματα θα απευθυνθούν οι υποψήφιοι σε αυτές τις ετερόκλητες και αενάως μετακινούμενες κοινωνικές ομάδες που αναζητούν λύσεις στα σημερινά τους προβλήματα και ελπίδες για το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Ποιος, με άλλα λόγια, θα μπορέσει να συνθέσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα μία σαφή, πειστική και πραγματοποιήσιμη πολιτική πρόταση για τον δρόμο προς τις εκλογές του 2027.
Π.Λ.


Θύματα πολέμου
Κλιμακώνεται ο πόλεμος στο Λίβανο. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας 26χρονος Έλληνας φοιτητής  από την Θεσσαλονίκης που διέμενε με την οικογένεια του στο Τελ Αβίβ από το 1988 όπως ανέφερε το ΥΠΕΞ. Την ίδια στιγμή τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο με έναν παλαιστίνιο να περπατάει στο δρόμο και του έρχεται ένα θραύσμα από πύραυλο και τον σκοτώνει. Αποτροπιασμός και θλίψη και για τις δύο περιπτώσεις και για τόσες άλλες τόσο από τους Παλαιστίνιους όσο και τους Ισραηλινούς. Η καταδίκη κάθε μορφής βίας και τρομοκρατίας δεν πρέπει να φορά κομματικά γυαλιά και να είναι επιλεκτικά ευαίσθητη. Πρέπει να είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία απ’ όποια πλευρά και αν βρίσκεται.
Μ.Ξ.


Μιλάμε για το δημογραφικό στην Ξάνθη
Πολύ ενδιαφέρουσα η διημερίδα του δήμου Ξάνθης με θέμα: «Δημογραφικό και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Προκλήσεις και Προοπτικές» που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης.
Πέραν του ότι θα παραστεί η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα είναι και σύσσωμη η ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο Λάζαρο Κυρίζογλου, άλλους δημάρχους  και τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ Σάββα Μιχαηλίδης, τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη,  θα παρουσιαστεί και η μελέτη Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το δημογραφικό πρόβλημα. Ένα θέμα πολύ επίκαιρο που μας αφορά και σαν νομός γιατί λιγοστεύουμε όπως έδειξε η Απογραφή του 2021 αλλά και πανελλαδικά. Να σημειώσουμε ότι από το 2001 έως το 2021 είχαμε μείωση κατά 25% στις γεννήσεις και μείωση 4% στον γενικό πληθυσμό. Έρχεται μάλιστα την κατάλληλη στιγμή που κατατίθεται και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που παρουσίασε η κα Ζαχαράκη για το Δημογραφικό που περιλαμβάνει καινοτόμες παρεμβάσεις. Αναλυτικότερα προφανώς θα μας τα πει στην ημερίδα. Πολύ σωστή επιλογή της δημοτικής αρχής. Να μιλήσουμε για ένα θέμα που αφορά το μέλλον και όχι πάλι το παρελθόν. Το παρελθόν δεν αλλάζει αλλά το μέλλον μπορούμε να το αλλάξουμε και σ’ ότι αφορά το δημογραφικό πρέπει να το αλλάξουμε γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.!
Μ.Ξ.


Ραντεβού στις κάλπες
Το είπε και ο Γερουλάνος: «Εμείς σας συναντήσαμε, σας μιλήσαμε, μας ακούσατε, γνωριστήκαμε, εκείνο που μένει είναι να πάτε να ψηφίσετε. Όσο γίνεται περισσότεροι».
Κι έτσι, έκλεισε ο κύκλος των επισκέψεων των υποψηφίων προέδρων στην επαρχία και φυσικά και στην Ξάνθη.
Δεν έχουμε παράπονο, τους είδαμε, τους ακούσαμε όλους, μας ενημέρωσαν για τις ιδέες τους, τα σχέδιά τους για το ΠΑΣΟΚ που σχεδιάζουν να ηγηθούν προς την επιτυχία.
Εκείνο που αποδείχτηκε από τις εκλογές αυτές είναι ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει στελέχη ικανά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εκλογική επικράτηση και την χάραξη μιας πολιτικής σύγχρονης που στο κέντρο της θα βρίσκεται ο Άνθρωπος· μια κοινωνία δημιουργική, δημοκρατική, με σεβασμό των αξιών και των θεσμών.
-Στις κάλπες ραντεβού την Κυριακή επομένως.
Γ.Δ.


Νέος γύρος επισκέψεων
Εκλογές όμως λίγο αργότερα από αυτές του ΠΑΣΟΚ θα έχουμε και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Για εκλογή νέου προέδρου.
Σας το έχω πει. Στην Ελλάδα οι κάτοικοι δεν έχουν χρόνο να πλήξουν. Τα κόμματα φροντίζουν να δημιουργούν διάφορες αφορμές και αιτίες για γεγονότα ενδιαφέροντα.
Ήδη οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει επίσημα την πρόθεσή τους είναι τέσσερις. Στους Παύλο Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλο  και Απόστολο Γκλέτσο προστέθηκε προχθές και ο Νικόλας Φαραντούρης. Σύνολο τέσσερις μεν αλλά αναμένεται η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη από μέρα σε μέρα, οπότε γίνονται πέντε οι διεκδικητές για την θέση του προέδρου. Χαρακτηριστικό ότι απουσιάζει έστω μία γυναίκα.
Ούτως εχόντων λοιπόν των πραγμάτων, ετοιμαστείτε για φθινοπωρινές επισκέψεις των υποψηφίων στη λαϊκή βάση. Εδώ θα’ μαστε να τους ακούσουμε όλους.
Γ.Δ.


813 αποβολές μαθητών
Είναι απίστευτο και χωρίς λογική ερμηνεία γι’ αυτό το σχολιάζω.
Διαβάστε: Από την αρχή εφαρμογής της απαγόρευσης οι μαθητές να έχουν εκτός της σάκας τα κινητά τους, συνολικά έγιναν 813 αποβολές μαθητών. Σίγουρα θα υπήρξαν άλλες τόσες περιπτώσεις μαθητών που τους «χαρίστηκε» η τιμωρία ως πρώτη φορά.
Το ερώτημα είναι γιατί αυτή η απειθαρχία. Πού οφείλεται αυτή η αρνητική στάση; Από πού ξεκινάει; Από το σπίτι; Από την ανοχή των γονιών; Τις λάθος απόψεις που καλλιεργούν οι γονείς στα παραχαϊδεμένα παιδιά τους;
Επιθετικότητα, βιαιότητα, από αγόρια και κορίτσια. Μια στρεβλή άποψη επίδειξης, μαγκιάς και δε λογαριάζω κανέναν κι ας τιμωρηθώ.
Οφείλω όμως να πω πως πρόκειται για την μειονότητα των μαθητών. Έναντι των δεκάδων χιλιάδων μαθητών το ποσοστό των απείθαρχων δεν είναι ούτε 1 με 2%.
Γ.Δ.


Δέσμευση όλων των κομμάτων
Το θέμα το Δημογραφικό το έθεσε σαν μία από τις πρώτες και σημαντικές προτεραιότητες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ολομέλεια. Αυτό φυσικά σηματοδοτεί τη σοβαρότητα του όλου θέματος που απασχολεί την κυβέρνηση.
Η Ελλάδα συνεχίζει να γερνάει, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2023, με τις γεννήσεις να σημειώνουν μείωση 6,1%, συντριπτικά λιγότερες από τους θανάτους την ίδια χρονιά. Φθίνουσα πορεία σημείωσαν και οι γάμοι, καθώς μειώθηκαν κατά 6,9%. Ένα στοιχείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μεγάλη αύξηση στα σύμφωνα συμβίωσης (+17,4% σε σχέση με το 2022).
Το 2023 αυξήθηκαν και τα διαζύγια (+4,4%) και το 80% που εκδόθηκαν ήταν συναινετικά. Το 66,1% των διαζυγίων αφορούσαν γάμους που διήρκησαν 10 και πλέον έτη.
Το πρόβλημα όχι μόνον είναι γνωστό, αλλά είναι διακριτό και πλέον έχει ευθεία σχέση με την επιβίωση της χώρας. Το τι πρέπει να γίνει είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όσων θ’ ακολουθήσουν, στο να υλοποιήσουν μακροχρόνιες αποφάσεις. Με μπαλώματα τέτοια θέματα δεν αντιμετωπίζονται. Επιτέλους ας αποδείξει ολόκληρη η πολιτική ηγεσία ότι συμφωνεί σε ένα πρόγραμμα διάρκειας πολλών χρόνων. Ένα πρόγραμμα τολμηρό που θα περιλαμβάνει δύσκολες επιλογές, ρήξεις με τις αναχρονιστικές αντιλήψεις.
Γ.Δ.


Πού οδηγούμαστε;
Πού θα βγάλει τελικά όλη αυτή η ιστορία με το Ισραήλ, την Χαμάς, την Χεζμπολάχ, τους Ιρανούς και τους βομβαρδισμούς ένθεν και ένθεν;
Παρακολουθούμε προβληματισμένοι, αγωνιούντες για τις επερχόμενες εξελίξεις οι οποίες είναι άγνωστες ως προς την κατάληξή τους.
Προβληματιζόμαστε για τους θανάτους, για τις καταστροφές και για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου που ήδη μετράει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος κρατάει την ανάσα του για όσα τρομερά μπορούν ν’ ακολουθήσουν και που σίγουρα θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες χώρες.
Ήδη σ’ έναν σημαντικό βαθμό η οικονομία στις ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία της Ρωσίας έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Συμπερασματικά, υπάρχουν εύλογοι φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο πλέον μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Έναν πόλεμο όχι συμβατικό, αλλά όπως απειλείται με την χρήση πυρηνικών κεφαλών με ότι φοβερό μπορεί να σημαίνει αυτό για την Μέση Ανατολή και τις εκεί χώρες.
-Έτσι, στον παρόντα χρόνο το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε από την πλευρά μας είναι να επικρατήσει η λογική στις εμπλεκόμενες πλευρές.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Προσωπικές επιθέσεις Συμβαίνει συνήθως όταν το  διακύβευμα είναι σοβαρό αλλά και σημαντικό…