Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Ισραήλ υπόσχεται αντίποινα για το Ιράν μετά από επίθεση με πυραύλους

Το Ισραήλ υπόσχεται αντίποινα για το Ιράν μετά από επίθεση με πυραύλους

0

Θα επιτεθούμε πάλι αν κινδυνέψει η εθνική κυριαρχία μας, λέει το Ιράν – Νεκρός Έλληνας πολίτης στο Τελ Αβίβ


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ιράν «έκανε ένα μεγάλο λάθος» επιτιθέμενο στο Ισραήλ και προειδοποίησε ότι «θα πληρώσει γι’ αυτό».

Η απειλή αντιποίνων από το Ισραήλ αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της βίας, καθώς ο Νετανιάχου εντείνει τη ρητορική του κατά της Τεχεράνης, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αναδιαμορφώσει τις ισορροπίες δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Σε τηλεοπτική του ομιλία λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ιράν έκανε ένα σοβαρό λάθος και θα «πληρώσει γι’ αυτό», προσθέτοντας: «Αν κάποιος μας επιτεθεί, του επιτιθέμεθα».

Ο εκπρόσωπος του IDF, Ντάνιελ Χάγκαρι, επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι ιρανικοί πύραυλοι χτύπησαν κεντρικές και νότιες περιοχές του Ισραήλ. Ωστόσο, οι αρχές αξιολογούν ακόμα τις συνέπειες της επίθεσης και ο Χάγκαρι προέτρεψε τους πολίτες να μην δώσουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον εχθρό. Διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει «στον χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξει».

Ο Χάγκαρι ανέφερε επίσης ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή θα συνεχιστούν με ορμή, όπως έχουν πράξει τον τελευταίο χρόνο, υπονοώντας τη συνεχιζόμενη επίθεση κατά της, υποστηριζόμενης από το Ιράν, Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Ο αρχηγός του επιτελείου του IDF, υποστράτηγος Χερζί Χαλεβί, υποσχέθηκε ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα σοκάρει την Τεχεράνη, δηλώνοντας: «Θα επιλέξουμε τον χρόνο που θα πληρώσουν το τίμημα και θα αποδείξουμε τις ακριβείς και αιφνιδιαστικές μας ικανότητες επίθεσης, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας».

Παρά τον μεγάλο αριθμό πυραύλων, οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για περιορισμένες απώλειες, παρόμοια με την επίθεση του Απριλίου. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, επιβεβαίωσε ότι αμερικανικά αντιτορπιλικά συνεργάστηκαν με τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ στην κατάρριψη πυραύλων, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να παρακολουθούν τη διαδικασία.

Οι ισραηλινές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από θραύσματα κοντά στην Ιεριχώ στη Δυτική Όχθη, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά στο Τελ Αβίβ από θραύσματα πυραύλων.

Ιράν προς ΗΠΑ και Ευρώπη: «Ελέγξτε το Ισραήλ»

Η μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η δεύτερη μέσα σε χονδρικά έξι μήνες, «τερματίστηκε», ανακοίνωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με την οποία «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν πέτυχε τους στόχους του.

Ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, διεμήνυσε πως αν το Ισραήλ κάνει πράξη την απειλή του για αντίποινα, οι δυνάμεις του θα πλήξουν, με «ακόμη μεγαλύτερη ένταση» όλες «τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους.

Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στη προχθεσινή επιχείρηση, η οποία βαφτίστηκε «Τίμια Υπόσχεση 2», σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφεραν πως «στοχοποίησαν την καρδιά» του Ισραήλ για να εκδικηθούν τον θάνατο του γενικού γραμματέα της λιβανικής Χεζμπολά, του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, και ανώτερου αξιωματικού τους, του Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε ταυτόχρονα με τον ηγέτη της Χεζμπολά, την περασμένη Παρασκευή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Ο Ιρανός επιτελάρχης ανέφερε πως οι πύραυλοι είχαν στόχο «τις τρεις κυριότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις του σιωνιστικού καθεστώτος, τη Μοσάντ, την αεροπορική βάση Νεβατίμ, όπου βρίσκονται μαχητικά F-35, και την αεροπορική βάση Χατσερίμ, που χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί ο μάρτυρας Νασράλα».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τήρησε τους απαραίτητους κανόνες και δεν στοχοποίησε παρά μόνο στρατιωτικές βάσεις», τόνισε ο στρατηγός Μπαγερί στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. προχθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», υποσχέθηκε ο ανώτατος αξιωματικός.

Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε παράλληλα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μέσω X.

Έλληνας νεκρός από πυρά ενόπλων Παλαιστινίων στο Τελ Αβίβ

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων το απόγευμα της Τρίτης. Αρχικά η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες από την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεκρός Έλληνας είναι μεταξύ 20 και 30 ετών, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση. Οι δύο δράστες φέρονται να είναι Παλαιστίνιοι με καταγωγή από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η επίθεση σημειώθηκε σε μια στάση του τραμ, στη Λεωφόρο Ιερουσαλήμ, ενώ οι δράστες εξουδετερώθηκαν από τα πυρά ενός πολίτη και ενός φύλακα που ήταν στο σημείο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα ραντεβού για τις νέες ταυτότητες

Αναλυτικά η διαδικασία για τον προγραμματισμό του ραντεβού Οι πολίτες μπορούν με τρόπο απλ…