Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

0

Νέα θέση στον Κ. Καραμανλή
Από την προεδρία της ΣΕΚΕ στην αντίστοιχη θέση της SYNDEA ο Κώστας Καραμανλής. Από την άλλη, παραμένει στην διοίκηση της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής ο Αλέκος Κοντός ως αντιπρόεδρος.
Θυμίζω στους αναγνώστες ότι πριν λίγο καιρό έγινε αλλαγή του ονόματος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής σε SYNDEA που αποτελεί τα συγκοπτόμενα αρχικά μεν αλλά στα Αγγλικά.
Τώρα μεταξύ μας το γιατί και πού αποσκοπεί ο νέος ρόλος που αποδόθηκε στον Κ.Καραμανλή· είναι άγνωστος.
Πάντως ότι έκρυβε τέτοιο ταλέντο επιχειρηματικής δράσης, μας ξάφνιασε όλους.
Γ.Δ.


Μείωση του βάρους
Το κόλπο είναι παλιό αλλά όταν το χρειάζονται κάποιοι «έξυπνοι» βιομήχανοι, το χρησιμοποιούν επαναφέροντάς το στο προσκήνιο.
Για την μείωση του βάρους διαφόρων προϊόντων στις συσκευασίες όπως απορρυπαντικά, γιαούρτια και εν γένει γαλακτοκομικά, όσπρια και ό,τι βάζει ο νους.
Το επιχείρημα είναι γνωστό και το γνωρίζουν οι καταναλωτές. Ότι για να μην αυξηθεί η τιμή, μειώνουν την ποσότητα.
Κανονικό δούλεμα και αισχροκέρδεια χωρίς επιπτώσεις γι’ αυτούς. Αυτός που χάνει είναι βέβαια ο καταναλωτής, δε το συζητάμε. Μια δε από τις πολλές αιτίες η έλλειψη ανταγωνισμού στην μικρή μας αγορά στην χώρα μας.
Γ.Δ.


Μία αναγγελία που δεν ήρθε
Όχι που θα στεναχωρηθούμε κιόλας. Αν είναι δυνατόν. Απλά η ΕΜΥ και οι λοιποί στις τηλεοράσεις που μάθαν να υπερβάλουν, μας τάραξαν ότι την Κυριακή θα έχουμε καταιγίδες και βροχή αρκετή.
Τελικά, ούτε βροχή, ούτε ψιχάλα που λέει ο λόγος. Μόνο συννεφιά και μουντός ο ουρανός. Από βροχή που αναμενόταν, καμία στάση στην Ξάνθη, σα να έχουμε μονίμως πάνω από την Ξάνθη μια  μεγάλη ομπρέλα!
Το έχετε παρατηρήσει ότι τα φυσικά φαινόμενα τελικά, μας προσπερνούν, κι ευτυχώς για όλους μας την βγάζουμε μια χαρά χωρίς καταστροφές, ζημιές και ταλαιπωρία σε πόλη και νομό.
Γ.Δ.


Γνωρίζετε το «Πλέτενο»;
Στη γειτονική Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε έκθεση για την Γυναικεία Δημιουργικότητα και Επιχειρηματικότητα-χόμπι που γίνονται επαγγέλματα.
Ανάμεσα στις αρκετές εκθέτριες συμμετείχαν και οι γυναίκες από τα Πομακοχώρια.
Πρόκειται για την ΚΟΙΝΣΕΠ «Πλέτενο». Για όσους δεν γνωρίζουν το «Πλέτενο» να πω ότι πρόκειται για γυναικείο συνεταιρισμό, στον οποίο οι γυναίκες ασχολούνται με την κατασκευή προϊόντων χειροτεχνίας και τροφίμων. Χειροτεχνικά έργα διάφορα, επιλογής της καθεμιάς. Το ίδιο ισχύει και για τις μαρμελάδες, ζυμαρικά και άλλα τέτοια.
Θυμίζω ότι το πωλητήριο του «Πλέτενο» βρίσκεται στο 8ο χιλιόμετρο δεξιά πριν το δρόμο για τη Σμίνθη.
Γ.Δ.


Ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα
Λαχταρήσαμε προχθές το Σάββατο…με την φωτιά στο περιαστικό. Έτρεμε η ψυχή μας όλο το καλοκαίρι και να που δεν το γλυτώσαμε τέλη Σεπτέμβρη. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο κι αυτό γιατί ήταν πολύ μεγάλη  η κινητοποίηση και άμεση αλλά και εντοπίστηκε γρήγορα το ακριβές σημείο από το drown μετά από την ειδοποίηση από συμπολίτη μας στην Πυροσβεστική. Ευτυχώς δεν κάηκε μεγάλη έκταση και δεν είχαμε εξάπλωση στο κύριο κομμάτι του περιαστικού. Την ώρα της πυρκαγιάς στην πόλη επικρατούσε μεγάλη αγωνία. Οι σειρήνες των πυροσβεστικών αλλά και τα αεροσκάφη που πήραν μέρος στην κατάσβεση την ενέτειναν και υπήρχε ένα κλίμα ανησυχίας και φόβου. Πολλοί Ξανθιώτες πήγαν επί τόπου για να βοηθήσουν μαζί με τους εθελοντές. Είναι γεγονός ότι η τοπική κοινωνία αγαπάει το περιαστικό και το φυλάει και ευτυχώς δεν είχαμε κάποια μεγάλη καταστροφή παρότι  όπως είπαν οι πυροσβεστικές αρχές η φωτιά ήταν σοβαρή και επικίνδυνη.
Μ.Ξ.


Έρχεται η ώρα του ΠΑΣΟΚ
«Στον παρόντα χρόνο διανύουμε την περίοδο Μητσοτάκη, αυτό είναι γνωστό. Στην μετά Μητσοτάκη περίοδο όμως έρχεται η ώρα του ΠΑΣΟΚ».
Τάδε έφη αγαπητός φίλος που γεμάτος αισιοδοξία προσβλέπει στην σίγουρη επιστροφή στα πολιτικά πράγματα της χώρας του ΠΑΣΟΚ.
Προφανώς έχει το δικαίωμα να αισιοδοξεί, αλίμονο ποιος να το αρνηθεί εξάλλου.
Έτσι, σταδιακά, ξαναγυρίζουμε στον γνωστό δικομματισμό που μας έλειψε τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη, χωρίς να θέλω να χαλάσω το αισιόδοξο κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει ν’ αναφέρω ότι για να υλοποιηθεί η ώρα του ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί στο ποιος θα είναι ο πρόεδρος.
-Γι’ αυτό, όμως, υπομονή λίγων ημερών. Κυριακή κοντή γιορτή.
Γ.Δ.


Τα ανοιχτά ζητήματα των ΔΕΥΑ
Αντιδρούν οι ΔΕΥΑ ανά την χώρα στο ενδεχόμενο συνενώσεων τους σε μεγάλα εταιρικά σχήματα σε επίπεδο νομού πολύ δεν περισσότερο σε επίπεδο περιφέρειας. Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 128 ΔΕΥΑ πανελλαδικά σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της για το νέο νομοσχέδιο που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ και ενώ ακόμη δεν έχει κατατεθεί συζητιέται εδώ και καιρό.
Το βέβαιο είναι ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ είναι χρεωμένες κυρίως από το ενεργειακό κόστος καθώς έχουν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και ενώ είναι επιχειρήσεις είναι ενταγμένες στο οικιακό τιμολόγιο και όχι στο βιομηχανικό ώστε να έχουν διαφορετικές χρεώσεις. Επίσης έχουν διάφορα θέματα με την ιδιαίτερα σχέση τους με του δήμους που επηρεάζει την λειτουργία τους. Γενικά οι ΔΕΥΑ έχουν πολλά θέματα να λύσουν και το κατά ΄πόσο το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που πλασάρεται ως μεταρρύθμιση θα τα επιλύσει ή θα τα οξύνει είναι ένα ζητούμενο.
Μ.Ξ.


Άμεση αντιμετώπιση
Τους καλοκαιρινούς δύσκολους μήνες με προσοχή και επιφυλακή, την αποφύγαμε κάθε σοβαρή εμπλοκή με πυρκαγιά.
Ψιλοπράγματα φυσικά υπήρξαν στο νομό, αυτό ήταν αναμενόμενο διότι ανόητοι υπάρχουν πάντα. Κάτι σοβαρό όμως δεν υπήρξε κι αυτό το καταγράφουμε στα θετικά.
Ξαφνικά όμως, προχθές, ήρθε το ξάφνιασμα και η λαχτάρα.
Φωτιά, στο περιαστικό. Ένας κίνδυνος, λίγο πάνω από το βόρειο τμήμα της πόλης. Το οποίο όπως είναι γνωστό είναι πευκόφυτο πέρα για πέρα, άρα κίνδυνος σοβαρός επέκτασης της φωτιάς γρήγορα και καταστροφικά.
Τελικά η άμεση παρέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, σύντομα περιόρισαν και έσβησαν την φωτιά. Τώρα, πώς εκδηλώθηκε, αυτό θα πρέπει να μας το πει η έρευνα που θα γίνει.
Γ.Δ.


Το νομοσχέδιο για την Υγεία
Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο νόμου για τον προσωπικό γιατρό και άλλες αλλαγές που έχουν τεθεί υπόψιν των κομμάτων.
Προσωπικός ιατρός για κάθε πολίτη, δωρεάν επισκέψεις σε παιδίατρο και ισχυρά οικονομικά κίνητρα για νέους ιατρούς, είναι οι βασικοί πυλώνες του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Με το σχέδιο νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού- Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις» επιδιώκεται η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού με έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων.
Όπως ορίζεται, πλέον ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε ιατρό στην περιοχή που ζει και κατοικεί, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν Προσωπικοί Ιατροί.
Επί σειρά ετών η στήλη υποστήριζε ότι ένα από τα προβλήματα που έπρεπε να λυθούν στη χώρα στο θέμα της ιατρικής περίθαλψης ήταν η καθολική λειτουργία του Προσωπικού Ιατρού.
Γ.Δ.


Η μεγάλη ευκαιρία
Οι ευκαιρίες δεν δίνονται πολλές φορές είτε στους ανθρώπους είτε στις χώρες.
Μάλιστα, όταν οι ευκαιρίες αφορούν την ανάπτυξη της χώρας, δηλαδή το μέλλον του τόπου.
Τώρα λοιπόν έχουμε την μεγάλη ευκαιρία για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Έτσι την πολυπόθητη αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος φιλοδοξεί να προωθήσει δυναμικά η κυβέρνηση με στόχο τη διπλή σύγκλιση, τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και κυρίως μεταξύ των περιφερειών της χώρας.
Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες για το «νέο, βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο της χώρας», το οποίο θα είναι βασισμένο κυρίως στη βιομηχανία και πολύ λιγότερο στον τουρισμό, με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να εντείνει τις επαφές του με παραγωγικούς φορείς.
Σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση τις νέες απαιτητικές δημοσιονομικές συνθήκες που θα ισχύσουν από το 2025 το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή έναν νέο αναπτυξιακό νόμο, τον δεύτερο που πρόκειται να ψηφίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διάστημα 30 μηνών.
Ας ελπίσουμε λοιπόν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας-βιοτεχνίας που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Περιοδείες Κι αν οι περιοδείες των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται προς το τέλος τ…