Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η χρυσή εποχή και τα «πέτρινα» χρόνια της αγοράς της Ξάνθης

Η χρυσή εποχή και τα «πέτρινα» χρόνια της αγοράς της Ξάνθης

0
Δύο Πρόεδροι με μεγάλη συμμετοχή στην ιστορία του Εμπορικού Συλλόγου. Αριστερά Μιχαηλίδης Γεώργιος και ο επόμενος Πρόεδρος Παπαδόπουλος Χρήστος

50 χρόνια Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης

 

Μιλούν ο νυν πρόεδρος Νίκος Γρηγοριάδης και ο πρώην πρόεδρος Ευθύμης Μίλκογλου

 

Τα 50 χρόνια του γιορτάζει ο Εμπορικός σύλλογος Ξάνθης με μια σειρά εκδηλώσεων την Κυριακή μεταξύ των οποίων και η τιμητική βράβευση του Χρήστου Παπαδόπουλου για την προσφορά του στον Σύλλογο. Ο κ. Παπαδόπουλος   διετέλεσε Πρόεδρος του από το 1988 έως το 1996.

50 χρόνια Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης

Ανατρέχοντας στο παρελθόν του Συλλόγου ο νυν πρόεδρος Νίκος Γρηγοριάδης μας ανέφερε  πως ο σύλλογος έχει σφραγίδα από το 1947 ωστόσο δεν υπάρχουν αρχεία και στοιχεία για την λειτουργία πριν το 1973 οπότε συντάχθηκε το πρώτο Καταστατικό. Πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου πριν το 1973 ήταν ο Παρασχίδης Βασίλης που παρέδωσε την σκυτάλη στον Μιχαηλίδη Γεώργιο που διετέλεσε πρόεδρος για 15 χρόνια έως το 1988 οπότε και ανέλαβε ο Χρήστος Παπαδόπουλος έως το 1996. Στην συνέχεια και έως το 2002 διετέλεσε πρόεδρος ο Γεώργιος Σαρρής και ακολούθησε από το 2002 έως το 2008 ο Οδυσσέας Κίτσος. Τα επόμενα 2 χρόνια έως το 2010 ήταν πρόεδρος ο Ιωάννης Αλεξιάδης και από το 2010 έως το 2022 ο Ευθύμης Μίλκογλου τον οποίο και διαδέχθηκε ο νυν πρόεδρος Νίκος Γρηγοριάδης.

Δυο πρόεδροι μιλούν για την χρυσή εποχή και τα πέτρινα χρόνια της αγοράς της Ξάνθης

Οι δύο τελευταίοι πρόεδροι μιλούν στο «Ε» και θυμούνται τα καλά χρόνια για την αγορά της Ξάνθης αλλά και τα «πέτρινα» όπως αυτά της κρίσης αλλά και της εποχής μας που κατά κοινή ομολογία του εμπορικού κόσμου συρρικνώνεται και βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης η αγορά της Ξάνθης είχε άνθιση μετα το 1960 όταν τα εμπορικά σκορπίστηκαν μέσα στο σημερινό κέντρο καθώς παλιότερα ήταν μόνο στην γύρω από την πλατεία και την οδό Ορφέως στην Παλιά Πόλη. Η χρυσή όμως εποχή της αγοράς ήταν μια 20ετία από το 1985 – 2005: «Ήταν τότε που δίνονταν καταναλωτικά δάνεια και υπήρχε υπερκατανάλωση. Ήταν μια περίοδος που όλα γίνονται καθ’ υπερβολή  Αλλά αποδείχθηκε ότι είναι μια επίπλαστη ευμάρεια. Δεν ήταν κάτι φυσιολογικό, μια φούσκα που στην συνέχεια έσκασε και ακόμη πληρώνουμε..»

Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση ο κ. Γρηγοριάδης σημείωσε πως έχουν σημειωθεί πολλές αλλαγές που έχουν επηρεάσει τον εμπορικό ιστό και τα χαρακτηριστικά της αγορά της Ξάνθης: «Καταρχάς έχει σπάσει η αλυσίδα των παλιών επαγγελματιών που υπήρχε διάδοχη κατάσταση. Πολλοί έχουν αλλάξει επάγγελμα. Ο εμπορικός ιστός φθίνει και αναπτύσσονται τα καφέ και η εστίαση στο κέντρο. Τώρα κερδίζει έδαφος και μια άλλη τάση αυτή των καταστημάτων που έχουν λίγο απ’ όλα και είναι συνέχεια ανοιχτά. Είναι επίσης και τα πολυκαταστήματα που έχουνε πάρει μεγάλο μερίδιο από την πίτα σε ένδυση – υπόδηση. Είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο που όλο και περισσότερος κόσμος ψωνίζει μέσω αυτού. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια προβληματική κατάσταση που δεν ξέρουμε πως θα ξεπεραστεί.

«Κάθε πέρσι και καλύτερα», λέει και ο πρώην πρόεδρος Ευθύμης Μίλκογλου και συμφωνεί με τον κ. Γρηγοριάδη στην ανάλυση της κατάστασης. Επιπρόσθετα ο κ. Μίλκογλου ήταν στο τιμόνι του συλλόγου τα πέτρινα χρόνια της κρίσης : «Ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Προσπαθήσαμε να είμαστε δίπλα στον εμπορικό κόσμο να προασπίσουμε τα συμφέροντά του. Πέρασαν 10 – 12 χρόνια από την έναρξη της κρίσης και ακόμη η αγορά δεν ανέκαμψε. Οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει. Οι επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τώρα τρικλοποδιές. Πρέπει  να αρχίσουν να γίνονται βήματα, να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για να  ξαναζωντανέψει. Αυτή τη στιγμή επικρατεί νέκρα στην αγορά μας. Έχει συρρικνωθεί ο εμπορικός ιστός και μόνο καφέ ανοίγουν . Αυτό είναι παρακμή.  Μας έχουν πλαισιώσει οι αλυσίδες δεν έχουμε θέσεις πάρκινγκ. Είναι θέματα που πρέπει να τα δει η δημοτική αρχή και σε συνεργασία με όλους τους φορείς να γίνει μια προσπάθεια να ανακάμψει. Να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε την τουριστική κίνηση όπως άλλες πόλεις.

Ο δεύτερος από αριστερά με τα γυαλιά είναι ο Βασίλειος Παρασχίδης ο πρώτος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, επί προεδρίας του έγινε το πρώτο καταστατικό του Συλλόγου Φεβρουάριος του 1973.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού στο Ρίμινι της Ιταλίας

Για την επετειακή εκδήλωση της ιστορικής μάχης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου   Στο Ρίμινι…