Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 1.200 χαρακτηρισμένα διατηρητέα στην παλιά Ξάνθη

1.200 χαρακτηρισμένα διατηρητέα στην παλιά Ξάνθη

0

 Ιδού η ευκαιρία! Άνοιξε η Πρόσκληση του προγράμματος «Διατηρώ» για τα διατηρητέα του Δημοσίου Τομέα»


Άλλο “Διατηρητέο”, άλλο “Μνημείο” –  Οι Καπναποθήκες είναι χαρακτηρισμένες ως Μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς και κατά συνέπεια δεν είναι επιλέξιμες


Τη δυνατότητα να ανακαινίσουν, αναστηλώσουν, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να καταστήσουν λειτουργικά τα «Διατηρητέα»  κτήριά τους και μόνο αυτά, έχουν οι φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα  και μόνο αυτοί, καθώς άνοιξε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η Πρόσκληση   «Πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ κτιρίων Δημοσίου Τομέα» για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή.

Τι αναφέρεται στην Πρόσκληση ΜΕ ΤΙΤΛΟ «Πρόγραμμα ΔΙΑΤΗΡΩ κτιρίων Δημοσίου Τομέα»

Όπως αναφέρεται στην Πρόσκληση οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να εμπίπτουν στον ειδικό στόχο:

  1. Προώθηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο Πεδίο Παρέμβασης

2.Ανακαίνιση για ενεργειακή απόδοση ή μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια υποδομή, έργα επίδειξης και υποστηρικτικά μέτρα να καλύπτουν τις παρακάτω γεωγραφικές περιοχές και να συνεισφέρουν στην επίτευξη των παρακάτω δεικτών εκροών και αποτελέσματος

  • Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται σε 7.000.000 €. Στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης το μέγιστο ποσό εντάξεων ανέρχεται σε 70.000.000,00 €.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες δράσεις

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης αφορούν στη

Δράση: «Πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ» Δημοσίου Τομέα» Η δράση περιλαμβάνεται στην Κατηγορία Δράσεων «Ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων (μεγάλα δημόσια κτίρια, κτίρια κεντρικής διοίκησης, δημαρχεία, νοσοκομεία, κ.α.)».

Η χρηματοδότηση προτάσεων μέσω της παρούσας πρόσκλησης, αφορά σε έργα ανακαίνισης και λειτουργικής επανένταξης κτιρίων του Δημοσίου με υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα και ταυτόχρονα μεγάλη αρχιτεκτονική αξία που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Οι παρεμβάσεις θα στοχεύουν σε ανακαίνιση τουλάχιστον μεσαίας κλίμακας ή/και τουλάχιστον 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το πρόγραμμα αφορά σε παρεμβάσεις σε χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα δημόσια κτίρια ιδιοκτησίας, κυριότητας και χρήσης Δημοσίων Φορέων Κεντρικής Κυβέρνησης ή/και μνημεία ή ιστορικά κτίρια εντός ιστορικών τόπων και παραδοσιακών οικισμών.

Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

 καθαρισμό προσόψεων (λ.χ. με ήπια υδροβολή για το εξωτερικό αρτιφισιέλ επίχρισμα των μεσοπολεμικών κτιρίων για την απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων ή βαφή με anti graffiti για την προστασία από βανδαλισμούς),

 λήψη άμεσων σωστικών μέτρων για το κέλυφος των κτιρίων (στερέωση ανοιγμάτων,

επιδιορθώσεις στην κεραμοσκεπή κ.α.) για την αποφυγή μερικής ή ολικής κατάρρευσης

του κτιρίου π.χ. λόγω της εισροής υδάτων, την αντιμετώπιση αστοχιών π.χ. λόγω

σεισμικής δραστηριότητας ή λόγω διάβρωσης των δομικών υλικών,

 στατική ενίσχυση των κτιρίων, αντικατάσταση Η/Μ, διαμόρφωση εσωτερικών και

εξωτερικών χώρων των κτιρίων,

 αποκατάσταση όψεων (αποκατάσταση πλαστικού διακόσμου, αντικατάσταση

κουφωμάτων, επιδιόρθωση μεταλλικών στοιχείων κ.α.),

 αποκατάσταση του εσωτερικού των κτιρίων (λ.χ. αποκατάσταση ή ενίσχυση ξύλινων

πατωμάτων, αποκατάσταση κλιμάκων, αλλαγές στη διαμερισμάτωση για λειτουργικούς

λόγους κ.α.),

 ενσωμάτωση νέων χρήσεων για την ανάδειξη, αφενός του κοινωνικού, ιστορικού και

πολιτιστικού χαρακτήρα των ίδιων των κτιρίων και του πολιτιστικού κεφαλαίου των

φορέων-ιδιοκτητών τους και, αφετέρου, την αύξηση της συμβολής στο εθνικό πολιτιστικό κεφάλαιο, τη δημοκρατία, την εκπαίδευση, την έρευνα κ.λπ.

 ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής

Απόδοσης Κτιρίων – ΚΕΝΑΚ (ΦΕΚ Β’2367/2017)

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων

πράξεων ορίζεται η 31/12/2029.

Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση

http://logon.ops.gr από την 05/9/2024, ώρα 08:00 έως, αποκλειστικά, την 05/9/2026, ώρα 15:00

Άλλο «Διατηρητέο « άλλο «Μνημείο»

Να διευκρινίσουμε ότι το πρόγραμμα αφορά μόνο τα «Διατηρητέα» και όχι τα χαρακτηρισμένα ως «Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς» όπως για παράδειγμα το Ρολόι της Ξάνθης , ή Βιομηχανικής Κληρονομιάς, όπως οι Καπναποθήκες ή άλλων έργων τέχνης. Αυτοί οι  χαρακτηρισμοί είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ο χαρακτηρισμός «Διατηρητέα» είναι του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης που τώρα υπάγεται ως Τμήμα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης υπάρχουν 1.200 χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίσματα

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με καταγραφή στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης υπάρχουν 1.200 χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίσματα. Από αυτά τα 140 χαρακτηρίζονται πολύ αξιόλογα, 130 αξιόλογα, 260 χαρακτηρίζονται ως ενδιαφέροντα.

Αρκετά απ’ αυτά ανήκουν στο δήμο ή σ’ άλλους δημόσιους φορείς όπως η Κτηματική Υπηρεσία, η ΕΤΑΔ ή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Κατά συνέπεια θα μπορούσαν οι φορείς να ανταποκριθούν στην Πρόκληση για να ανακαινίσουν κάποιο Διατηρητέο κτήριο που τους ανήκει.

Οι Καπναποθήκες είναι χαρακτηρισμένες ως Μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς και κατά συνέπεια δεν είναι επιλέξιμες. Να σημειώσουμε πως τα κτήρια των καπναποθηκών που διασώζονται, αθροίζονται σε 57, από τα οποία τα 27 είναι εγκαταλειμμένα, ενώ τα 30 λειτουργούν με νέες χρήσεις (ως αποθηκευτικοί χώροι 9 κτήρια, ως εργαστήρια κυρίως επίπλων και κουφωμάτων 17 κτήρια, ενώ 5 απ’ αυτά στεγάζουν πολιτιστικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αναψυχής).

Τέλος Ο Πύργος του Ρολογιού της Ξάνθη  αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης από  το 2014 χαρακτηρίστηκε ομόφωνα «Μνημείο» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτό είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

Αναλυτικά τα έργα και οι προϋπολογισμοί τους Ανοίγουν σε 15 μέρες οι Προσκλήσεις για την υ…