Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το ΠΑΣΟΚ μετά το debate

Το ΠΑΣΟΚ μετά το debate

0

Πολιτικός διάλογος για την επόμενη μέρα στη χώρα και το κόμμα. Δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί, αλλά οι έξι υποψήφιοι απέφυγαν σοβαρά λάθη


 

Πολιτικό προηγούμενο με τον πήχη ψηλότερα στον πολιτικό διάλογο έθεσε το ΠΑΣΟΚ με το debate που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης μεταξύ των έξι υποψηφίων, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου, ενώ, σε περίπτωση που χρειαστεί επαναληπτικός γύρος, θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου.

Ανδρουλάκης, Δούκας και Διαμαντοπούλου δέχθηκαν τις πιο αιχμηρές ερωτήσεις από την πλευρά των συνυποψηφίων τους, ωστόσο συνολικά τηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία και οι χρόνοι.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέδειξε την εμπειρία που κατέκτησε από τη μέχρι σήμερα θητεία του, ο Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε μεστό και μελετημένο πολιτικό λόγο, η Νάντια Γιαννακοπούλου εξέπεμψε δυναμισμό και πυγμή, η Άννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε την κυβερνητική της εμπειρία και άρτια γνώση σε ορισμένα ζητήματα, ο Χάρης Δούκας εμφανίστηκε με άνεση και αισιοδοξία και ο Μιχάλης Κατρίνης τοποθετήθηκε με καθαρότητα στο λαϊκό, παλιό, παπανδρεϊκό, πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.

Εύστοχες ήταν και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων Απόστολου Μαγγηριάδη και Γιώργου Κουβαρά που ανέλαβαν τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Ουδείς εκ των έξι υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν προέβη σε κάποιο σημαντικό λάθος που θα του στοιχίσει εκλογικά, καθώς όλοι είχαν καλές και κακές στιγμές. Κάποιες φορές οι απαντήσεις ήταν αμήχανες, αόριστες και γενικές είτε για θέματα που δεν γνώριζε κάποιος εις βάθος, είτε λόγω δύσκολης θέσης.

Το ΠΑΣΟΚ, κατά κοινή ομολογία, βγήκε κερδισμένο από την πραγματοποίηση του debate. Απέδειξε ότι έχει στελέχη, έχει θέσεις και ότι ξέρει να συζητάει. Το βασικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι να βγει κερδισμένο και μετά την εκλογή προέδρου. Το μεγάλο όραμα για τη χώρα δεν διατυπώθηκε από κανέναν και οι απαντήσεις ήταν περισσότερο πολιτικές, παρά ουσιαστικές και συχνά χωρίς περιεχόμενο. Κάποιοι όμως έδειξαν ότι έχουν εργαστεί για να φτιάξουν προγράμματα και θέσεις για μια καλύτερη και δικαιότερη διαχείριση, χωρίς αυταπάτες ή μεγάλα λόγια που δεν μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη.

Στοίχημα βεβαίως παραμένει η μαζικότητα στην κάλπη ώστε να καταδειχθεί μία δυναμική από την πλευρά του κόμματος, αφού πλέον άλλη ευκαιρία δε θα έχει.

 

Οι καταληκτικές παρεμβάσεις των έξι υποψηφίων

Στο κλείσιμο του debate οι έξι υποψήφιοι απευθύνθηκαν ελεύθερα προς το κοινό για 1,5 λεπτό.

Ν. Ανδρουλάκης: “πολλοί μιλούν για μια ευκαιρία που είναι πάνω στο τραπέζι για το ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ευκαιρία δεν την έφερε ο πελαργός. Είναι προϊόν αγώνα. Όχι μόνο δικού μου, αλλά από χιλιάδες ανθρώπους που πίστεψαν ότι το κοστούμι που μας είχαν ράψει οι αντίπαλοί μας, θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε για να πάμε σε άλλη εποχή. Πιστεύω ότι μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβριο του 2021 για να αγκαλιάσουμε όλο τον προοδευτικό κόσμο”.

Π. Γερουλάνος: “Κρίνεται κάτι πιο ουσιαστικό από το ποιος θα είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κρίνεται αν θα ηττηθεί η ΝΔ. Το δίλημμα είναι αν θα κάνουμε μια επιλογή νίκης ή ήττας. Μια επιλογή νίκης θέλει μια ηγεσία με εμπειρία, που έχει δώσει μάχες. Πού θα κάνει μια διεύρυνση. Αυτή η επιλογή θα κρίνει τις επόμενες εκλογές. Η υποψηφιότητά μου φέρνει πείρα, σχέδιο, ενότητα. Θέλω να παροτρύνω όλους να κάνουμε επιλογή νίκης”.

Ν. Γιαννακοπούλου: “Για εμένα πολιτική είναι η αλήθεια. Θέλω να είμαι χρήσιμη, όχι ευχάριστη. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στον “πλαστογράφο” μεταρρυθμιστή κ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει το ίδιο για να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει ξανά την κοινωνία”.

Αν.Διαμαντοπούλου: “Θα ήθελα να απευθυνθώ στα 2,5 εκατ. πολίτες που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά. Η ΝΔ βρίσκεται σε καθίζηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται στις οθόνες μας. Εμείς πρέπει να μιλήσουμε για τις πραγματικές ανάγκες, τα πραγματικά προβλήματα. Αυτά θέλει να ακούσει από εμάς ο κόσμος. Θα πρέπει το κόμμα μας να γίνει συμμετοχικό και αυτοδύναμο. Η ηγεσία πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία, να έχει επάρκεια στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση. Ζητώ την επόμενη μέρα να είμαστε ενωμένοι. Ψηφίστε όποιον θέλετε, αλλά μην κατηγορείτε του άλλους, ώστε την άλλη μέρα να μπορούμε να συνθέσουμε”.

Χ. Δούκας: “Η πλειοψηφία ζει στην ανασφάλεια, αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο κόσμος δεν αισθάνεται το κράτος δίπλα του. Πιστεύω στις δυνατότητες αυτού του τόπου, στην αξιοσύνη των Ελλήνων. Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί η ευκαιρία για μια νέα ορμή. Απέναντί μας έχουμε ένα κυνικό σύστημα εξουσίας. Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση ή θέλουμε ένα κλειστό φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη. Στις 6 Οκτωβρίου σηκώνουμε ανάστημα”.

Μ. Κατρίνης: “Απευθύνομαι σε όλους που κρατήσατε την παράταξη όρθια στα δύσκολα. Τον αγώνα τον δώσαμε μαζί. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που πιστέψατε στο ΠΑΣΟΚ. Ξέρω ότι μας ακούτε και περιμένετε κάτι από εμάς. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που θέλετε να αλλάξει η ζωή σας. Θα είμαι πάντα εδώ, γιατί με το ΠΑΣΟΚ έχω μια σχέση ζωής, δεν έφυγα ποτέ. Σας ζητώ να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο, μια πεντακάθαρη πρόταση”.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μ. Κατρίνης: Η μεγάλη πρόκληση στο ΠΑΣΟΚ είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για το μεγάλο άλμα

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος παρουσιάζει στο «Ε» το σχέδιό του για μια μεγάλη π…