Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Σήμερα ξεκινά το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων στην Καβάλα

Σήμερα ξεκινά το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων στην Καβάλα

0

Η θεματική είναι: «Γυναίκα και Λύκειο των Ελληνίδων: αναστοχασμός, επαναπροσδιορισμός και νέες προκλήσεις. Η Γυναίκα ως μήτρα παράδοσης, κοινωνικών αλλαγών και αλληλεγγύης στον 21ο αιώνα»

 

Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας,  παράρτημα της μεγάλης Λυκειακής οικογένειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διοργανώνει  στην Καβάλα  το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων 26-29/9/2024  με θέμα:

«Γυναίκα και Λύκειο των Ελληνίδων: αναστοχασμός, επαναπροσδιορισμός και νέες προκλήσεις. Η Γυναίκα ως μήτρα παράδοσης, κοινωνικών αλλαγών και αλληλεγγύης στον 21ο αιώνα».

Το Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων, πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας, με διαφορετική θεματολογία και το παρακολουθεί  μεγάλος αριθμός  μελών  όλων  των Λυκείων  των Ελληνίδων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το Λύκειον των Ελληνίδων είναι ένα γυναικείο σωματείο με μακραίωνη ιστορία και δράση στην προσπάθεια για την προάσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων, τη μελέτη, τη διαφύλαξη της ελληνικής παράδοσης και τη μετάδοσή της από γενιά σε γενιά. Εκτός από το κεντρικό Λύκειον στην Αθήνα λειτουργούν 56 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα,  14 στο εξωτερικό  καθώς  και  3 στην Κύπρο.

Η επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής εκπορεύεται από τους καταστατικούς σκοπούς του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο, πέραν της διατήρησης της παράδοσης και των εθίμων, ως αποστολή έχει την πολύπλευρη στήριξη της γυναίκας την ηθική εξύψωσή της, τη συμπαράσταση της μητέρας και του παιδιού, την προαγωγή της ισότητας και ισοτιμίας των φύλων, του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ταυτόχρονα, όμως, η θεματική αντανακλά  και πηγάζει από τη σύγχρονη πραγματικότητα και τη θέση της γυναίκας σε αυτή, τη διαχρονική προσφορά της στο Λύκειο των Ελληνίδων αλλά και το πώς ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την οικονομική  και κοινωνική κρίση που γεννά συχνά ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία με θύμα κυρίως τις γυναίκες.

Στόχος, λοιπόν, του Συνεδρίου, είναι να αποτελέσει μία πλατφόρμα έκφρασης που θα δώσει τη δυνατότητα σε διαφορετικές ‘φωνές’ να διατυπώσουν με παρρησία τις ιδέες τους και να αναστοχαστούν τη θέση της γυναίκας στο παρελθόν, να αναδείξουν τον σύγχρονο πολυδιάστατο ρόλο της στον πολιτισμό, την παράδοση, την κοινωνία, την οικονομία, την εργασία και την οικογένεια και να φωτίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα γίνει σήμερα, Πέμπτη  26/9  στο ξενοδοχείο LUCY  όπου  θα γίνει  το καλωσόρισμα συνέδρων από την κα Μαρίνα Φιλιππίδου, Πρόεδρο του  Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, η  κήρυξη Έναρξης  του Συνεδρίου από την κα Μαρία Παπαμάρκου, Πρόεδρο  του Λυκείου των Ελληνίδων  (Κεντρικό), και στη συνέχεια  θα πραγματοποιηθεί  η Μουσική εκδήλωση “ΓΥΝΑΙΚΑ – Πηγή Χαράς και Αισιοδοξίας,  Θύμα Βασανισμού, Σύμβολο Θυσίας και Δύναμης,  Μήτρα Έρωτα και Αγάπης” με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο  “Voci ContraTempo”.

Όλες οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν την Παρασκευή στις 27/9 στο ξενοδοχείο LUCY, με διακεκριμένους ομιλητές σε 4 θεματικές ενότητες:

Α΄ Θεματική Ενότητα: Γλώσσα, Πολιτισμός, Τέχνη, Λαογραφία, Παράδοση και Γυναίκα

Β΄ Θεματική Ενότητα: Σύγχρονες πολιτικές για την ισότητα, Γυναίκα στη Πολιτική  και στην Οικονομία και πολιτικές για τη γυναίκα.

Γ΄ Θεματική Ενότητα: Δίκαιο, Δικαιώματα, Ισότητα των φύλων

Δ΄ Θεματική Ενότητα: Κοινωνική πολιτική, οικογένεια και γυναίκα

Τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου στο τέλος  θα διατυπωθούν  από τη κα  Ζωή Γαβριηλίδου, Πρόεδροςτης Επιστημονικής Επιτροπής.

Το Σάββατο 28/9 το πρωί θα γίνει η Ειδική Συνεδρία των Προέδρων όλων των Λυκείων  και θα προοδεύσει η  κα Μαρία Παπαμάρκου,  Πρόεδρος του Κεντρικού. Για τις υπόλοιπες συνέδρους θα γίνει  ξενάγηση  στα αξιοθέατα της  Καβάλας.

Το Σάββατο το βράδυ θα γίνει η  Τελετή Λήξης του Συνεδρίου στο Κάστρο της πόλης και θα κλείσει το Συνέδριο με  την Μουσικοχορευτική Παράσταση   “ΓΥΝΑΙΚΕΣ”  με την χορευτική ομάδα παραστάσεων του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, με την    χορευτική και καλλιτεχνική επιμέλεια  του Χρόνη Ιωαννίδη, με τα μουσικά σχήματα  Μπάντα Τέτοια  και Κιόρ Τοπάλ  καθώς και με επιμέλεια κειμένων της Γιούλης Αποκατανίδου.   Μια παράσταση που δημιουργήθηκε μέσα από μαρτυρίες γυναικών από όλη την Ελλάδα, ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων επί σκηνής, μέσα από βιώματα γυναικών που συγκρούονται μεταξύ τους. Η είσοδος  είναι ελεύθερη για το κοινό.

Την Κυριακή 29/9 θα πραγματοποιηθούν  δύο (2) εκδρομές  για τις συνέδρους.    Η πρώτη  στο Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (μνημείο UNESCO) και στο Βαπτιστήριον της  Αγίας Λυδίας όπου βαπτίστηκε  η πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή και η δεύτερη  στο όμορφο νησί της Θάσου, στο Αρχαίο Θέατρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και στο γραφικό  χωριό της Παναγίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μετακινούμενες ταυτότητες. Τεχνοτροπίες και έργα που «αποκιβωτίστηκαν» στα Άβδηρα

Εκδήλωση από την ΕΦΑ Ξάνθης το Σάββατο για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής…