Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Με αφορμή μια γκραβούρα του 1826- Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς, 1787-1849)

Με αφορμή μια γκραβούρα του 1826- Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταράς, 1787-1849)

0

Σαν σήμερα, στις 25 Σεπτεμβρίου του 1849, πεθαίνει, ίσως, ο μεγαλύτερος Ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, ο οποίος κατάντησε να ζητιανεύει για να ζήσει…(του είχε χορηγηθεί άδεια επαιτείας από την κυβέρνηση, μπροστά στον ναό της Ευαγγελίστριας, στον Πειραιά).Ο νέος “Αχιλλέας” των Ελλήνων, ο οποίος έσπασε 3 σπαθιά στα Δερβενάκια, σε μάχες σώμα με σώμα, θαυμάστηκε για την ανδρεία του από εχθρούς και φίλους, όσο κανείς!

Μετά την απελευθέρωση, κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε και κακοποιήθηκε στην φυλακή από τους φύλακές του. Αποφυλακίστηκε σχεδόν τυφλός, τόσο από το διαβήτη, από το ξύλο αλλά και τις κακουχίες. Η μια του κόρη,  όταν τον αντίκρυσε σε αυτή την κατάσταση και μέσα στα αίματα, έχασε τα λογικά της, φωνάζοντας :”πόσο σου πάνε τα κόκκινα πατέρα”…Πέθανε τυφλός και πάμφτωχος…Θάφτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, δίπλα στον θείο του, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Μετά την μεταφορά  των οστών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη το 1930, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, χάνονται και τα ίχνη του τάφου και των οστών του Νικηταρά…Σήμερα, ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν τα οστά του ενδοξότερου και γενναιότερου των Ελλήνων…(Γνήσια Γκραβούρα του Νικηταρά , του 1826.Συλλογή Κ.Μαυρομάτη).

Η πατρογονική εστία του Νικηταρά στην Νέδουσα του δήμου Καλαμάτας στην Μεσσηνία, όπου γεννήθηκε το 1787(1),ανακαινισμένη ως Μουσείο πλέον.

Εγκαίνια του Μουσείου- Οικίας Νικηταρά

Ο  Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια του μουσείου – οικίας του Νικηταρά στη Νέδουσα, του Δήμου Καλαμάτας, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

Στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και την αξία των συμβόλων που συνδέονται με τους αγώνες για την ελευθερία της Ελλάδας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Νικηταρά, τον ήρωα του 1821, και τη συμβολή του στην Επανάσταση, τονίζοντας ότι η ανακατασκευή της πατρογονικής του οικίας είναι μια πράξη τιμής προς την κληρονομιά του.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνη Σαμαράς, ο Επίκουρος Καθηγητής Σωτήρης Βαρελάς, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, καθώς και ο Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος, ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό στην εκδήλωση.

Το λάβαρο του πολιτιστικού συλλόγου Νεδουσαίων Καλαμάτας, εντός του ΜΟΥΣΕΙΟΥ-ΟΙΚΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑ.(αρχείο Μαρίας Λιακάκη, Προέδρου Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας Μεσσηνίας).

Κώστας Μαυρομάτης
Συλλέκτης -Ερευνητής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μετακινούμενες ταυτότητες. Τεχνοτροπίες και έργα που «αποκιβωτίστηκαν» στα Άβδηρα

Εκδήλωση από την ΕΦΑ Ξάνθης το Σάββατο για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής…