Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ξαναζωντανεύει» την  ιστορία του Κ.Ο.Ξ ο Μάριος Κουτσουρίδης

«Ξαναζωντανεύει» την  ιστορία του Κ.Ο.Ξ ο Μάριος Κουτσουρίδης

0

Το νέο του πόνημα «27 σταγόνες και μία γουλιά» θα παρουσιάσει στο κοινό το απόγευμα της Κυριακής 6 Οκτωβρίου στο Παλιό Δημαρχείο

Ο συγγραφέας μιλά στο «Ε» για το περιεχόμενο του βιβλίου κι ακολούθως προσκαλεί τους νέους να παρευρεθούν και να ακούσουν όσα σκοπεύει να διηγηθεί για τα 70 χρόνια του Ομίλου

 

Οι εκδόσεις του Μιχάλη Σπανίδη προσκαλούν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 στις 7 το απόγευμα στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου Ξάνθης επί της οδού Μαυρομιχάλη 6 στην πρώτη δημόσια παρουσίαση του πονήματος του Μάριου Κουτσουρίδη «27 σταγόνες και μία γουλιά».

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν: ο παιδικός φίλος και συμμαθητής, Θανάσης Μουσόπουλος, καθώς και παλιοί αθλητές του Κ.Ο.Ξ. Επίσης, την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκδότης, Μιχάλης Σπανίδης.

Σχετικά με την εκδήλωση αλλά και με το περιεχόμενο του βιβλίου του, ο κ. Κουτσουρίδης μιλά στο «Ε» για την παρουσίαση αυτού του πέμπτου πονήματός του, ενώ παροτρύνει τους νέους να δώσουν το παρών με σκοπό να ακούσουν και εν συνεχεία να διαβάσουν την ιστορία του Κολυμβητικού Ομίλου.

«Οι 27 σταγόνες αναφέρονται στα 27 χρόνια της διοίκησης μου στον Κολυμβητικό Όμιλο. Αναλύω πώς ξαναζωντάνεψε, πώς ξεκίνησε από το ’54, τι πέρασε  κατά την περίοδο της χούντας, πώς τον αναβιώσαμε», όπως τονίζει.

Ο συγγραφέας, Μάριος Κουτσουρίδης «συστήνει» το νέο του βιβλίο «27 σταγόνες και μία γουλιά» την Κυριακή 06.10 στις 7 το απόγευμα στο Παλιό Δημαρχείο

Μ. Κουτσουρίδης: «Σκέφτηκα πως δεν είναι δυνατό να αφήσω αυτή τη θυσία που έκανα σαν άνθρωπος και σαν παλιός κολυμβητής να πάει χαμένη»

«Μιλώντας κατά προσέγγιση, γύρω στο 2010 καταστράφηκαν τα πάντα, δεν υπήρχε ούτε χαρτάκι στα αρχεία του Ομίλου, το οποίο θα μπορούσε να προσδιορίσει και να περιγράψει την ακριβή ταυτότητα και δραστηριότητά του, δηλαδή τι ακριβώς ήταν, ποια ήταν η αποστολή του, πού βρίσκονται σήμερα τα έπαθλα, τα διπλώματά του. Έτσι, με έπιασε ένας πανικός και σκέφτηκα πως δεν είναι δυνατό να αφήσω αυτή τη θυσία που έκανα σαν άνθρωπος και σαν παλιός κολυμβητής να πάει χαμένη», προσθέτει.

Επιπλέον, σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση επιδίωξε να έχει πρόσβαση στο γενικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου εντός και εκτός έδρας και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πριν από μία τριετία περίπου έφερε στην μνήμη του γεγονότα μαζί με τις φωτογραφίες που πήρε από παλιούς κολυμβητές. Κάπως έτσι λοιπόν επισημαίνει πως προέκυψε αυτό το πόνημα, 240 σελίδων στο σύνολο.

Ο Μάριος Κουτσουρίδης και ο Θανάσης Μουσόπουλος (από το αρχείο του Θεόδωρου Γιαννόπουλου)

 «Όταν διηγείσαι αυτά τα οποία έκανες, αποτυπώνονται πιο έντονα στην μνήμη σου»

«Η μνήμη ‘’γερνάει’’ κι όσο ‘’ζωντανές’’ κι αν είναι οι εικόνες μέσα στο μυαλό, σιγά σιγά ξεθωριάζουν. Για να τις ‘’ζωντανέψεις’’, λοιπόν απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και συντονισμός. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου ένα υποβοήθημα που μπορεί να κατευθύνει την σκέψη σου. Αναμφισβήτητα, όταν διηγείσαι αυτά τα οποία έκανες, αποτυπώνονται πιο έντονα στην μνήμη σου. Μέσα από τις συζητήσεις με παλιούς και νεότερους παρατήρησα πως μου ήταν πιο εύκολο να δώσω μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός το οποίο περιγράφω, παρά σε κάτι το οποίο θυμόμουν», όπως παρατηρεί.

Αναφορικά με τον στόχο του πονήματος, δηλώνει: «Στόχος μου είναι να αφήσω μία ιστορία 70 χρόνων με θέμα τον Κολυμβητικό Όμιλο, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί κάποιος να ανατρέχει, να υπάρχει κάτι γραμμένο. Θέλω να κάνω ένα σκαλοπάτι, ένα βάθρο όπου θα μπορεί να πατά πάνω όποιος ενδιαφέρεται».

Ειδική η πρόσκληση του κ. Κουτσουρίδη στη νέα γενιά

Μάλιστα ο κ. Κουτσουρίδης απευθύνει μία ειδική πρόσκληση προς όλα τα παιδιά, καθώς τα παροτρύνει να αφήσουν πίσω τους την εμπορική προβολή του βιβλίου και να εξετάσουν προσεκτικά το ιστορικό μέρος. Επιθυμεί, με λίγα λόγια να κάνει διάλογο με τα παιδιά για να θυμηθούν όλοι μαζί από κάτι και να το προσθέσουν.

«Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η παρουσίαση και για εκείνους που θα φιλοτιμηθούν να συνεχίσουν την ιστορία του ομίλου, μιας και μέσα από το εν λόγω πόνημα θα έχουν συμπληρωματικά κάποια από τα στοιχεία που έγραψα εγώ προσωπικά», συμπληρώνει.

Η ζωή του όλη μέσα από τον ΚΟΞ. 19/8/1962 Το πρώτο του μετάλλιο. Απονομή από τον αείμνηστο Δήμαρχο Λαδά. Στο κέντρο, ο αείμνηστος Πρόεδρος του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης (από το αρχείο του Θεόδωρου Γιαννόπουλου)

Η διαφωτιστική  ανάρτηση του συγγραφέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Λίγες εβδομάδες  ακόμη και  θα συμπληρωνόταν μια τριετία από τότε που αποφάσισα  να ανακαλέσω από το βάθος του μυαλού μου, όσες  αραχνοΰφαντες εικόνες μπορούσα και να τις ‘’ζωντανέψω’’  για  να γράψω αυτό το πόνημα.

Έχω την εντύπωση ότι τα  κατάφερα. Μέσα στις 240 σελίδες, με τις οποίες ολοκλήρωσα το βιβλίο, υπερσυμπίεσα ό,τι κατάφερα να ανακαλέσω από την μνήμη μου και να τα βάλω σε μία τάξη.

Έτσι οι νεότεροι θα έχουν μια ελάχιστη γνώση, από την 70χρονη πορεία, του πρώτου χερσαίου Κολυμβητικού Ομίλου της Πατρίδος μας, του θρυλικού μας  Κ.Ο.Ξ.!»

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μετακινούμενες ταυτότητες. Τεχνοτροπίες και έργα που «αποκιβωτίστηκαν» στα Άβδηρα

Εκδήλωση από την ΕΦΑ Ξάνθης το Σάββατο για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής…