7.567 ζώα έχουν θανατωθεί μέχρι τώρα – Σε 750.000 ευρώ ανέρχονται οι αποζημιώσεις
Παράπλευρες απώλειες στο εμπόριο – Εξάπλωση της νόσου και από μηχανικά μέσα
Επελαύνει η ευλογιά στον βόρειο και νότιο Έβρο και στην Π.Ε. Καβάλας αποδεκατίζοντας το ζωικό κεφάλαιο σε αιγοπρόβατα των περιοχών αυτών και φτάνοντας τους κτηνοτρόφους στα πρόθυρα της πλήρους καταστροφής καθώς οι αποζημιώσεις που δίνονται δεν αρκούν για ανασύσταση των μονάδων τους.
7.567 ζώα έχουν θανατωθεί από την έναρξη της επιδημίας
Όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ Νίκος Φωτεινιάς έχουν εντοπιστεί 32 κρούσματα σε 11 οικισμούς του νοτίου Έβρου και 8 κρούσματα σε 5 οικισμούς του βορείου Έβρου. Επίσης 2 κρούσματα σε 2 οικισμούς τη Καβάλας. Μέχρι τις 19/9/2024 θανατώθηκαν 6.643 ζώα στο νότιο Έβρο, 924 στον βόρειο Έβρο και 269 στην Καβάλα. Συνολικά έχουν θανατωθεί 7.567 ζώα. Υπενθυμίζουμε ότι στην προηγουμένη επιδημία ευλογιάς που διήρκησε από το 2013 έως και 2015 θανατώθηκαν 50.000 ζώα σε 144 εκτροφές.
Παράπλευρες απώλειες στο εμπόριο
Να σημειώσουμε ότι η αποζημίωση που προβλέπεται είναι 100 ευρώ ανά ζώο και αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 750.000 ευρώ. Ωστόσο εκτός από την φυσική απώλεια υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον δευτερογενή τομέα. Υπάρχει αναστολή του εμπορίου, των μετακινήσεων προϊόντων και ζωοτροφών από τις περιοχές αυτές και μειώνεται γενικότερα η κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος και στις «καθαρές» περιοχές γιατί οι κρεοπώλες δεν βρίσκουν αιγοπρόβατα, ενώ οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί.
Εξάπλωση της νόσου και από μηχανικά μέσα
Την ανησυχία του εκφράζει ο κ. Φωτεινιάς για την πορεία της νόσου, καθώς ναι μεν στον βόρειο Έβρο παρουσιάζει ύφεση αλλά στον νότιο Έβρο έξαρση και επίσης είναι ανησυχητική η εξάπλωση και στην Καβάλα. Προς το παρόν Ξάνθη – Δράμα και Ροδόπη παραμένουν «καθαρές» περιοχές αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει ότι δεν θα μολυνθούν κι αυτές. Όπως μας δήλωσε ο κ. Φωτεινιάς : «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα μέτρα προστασία τηρούνται αλλά υπάρχουν τα μηχανικά λεγόμενα μέσα εξάπλωση του ιού. Αυτά μπορεί να είναι εργαλεία που δεν έχουν πλυθεί άλλα ζώα όπως τσομπανόσκυλα ή άγρια πουλιά. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε εξάπλωση γιατί θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την κτηνοτροφία της περιφέρειάς μας».
Να σημειώσουμε ότι στους ελέγχους για τον εντοπισμό των κρουσμάτων στις εκτροφές έχουν συνδράμει και κτηνίατροι από τις Διευθύνσεις των υπολοίπων περιφερειακών ενοτήτων ενώ έχουν γίνει προσλήψεις κτηνιάτρων και σε 1 – 2 μήνες θα αναλάβουν υπηρεσία.