Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το «δυναμικό» παρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στην Ξάνθη για την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών

Το «δυναμικό» παρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στην Ξάνθη για την Παγκόσμια Ημέρα Πρώτων Βοηθειών

0

Το Περιφερειακό Τμήμα της περιοχής διοργάνωσε δράσεις στην κεντρική πλατεία με την στήριξη εκπαιδευτών και εθελοντών


Ο διευθυντής Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ στην Ξάνθη, Ζεκή Μεμέτ Αλή παρουσιάζει στο «Ε» με κάθε λεπτομέρεια την κινητικότητα του τμήματος δίνοντας έμφαση στα προγράμματα που «τρέχουν»


Δράσεις παροχής πρώτων βοηθειών διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην κεντρική πλατεία το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας πρώτων βοηθειών.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με γνώμονα την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στις πρώτες βοήθειες, στοχεύει στην εκπαίδευση του πολίτη μέσα από τα καινοτόμα προγράμματα με σκοπό ο καθένας να είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική βοήθεια με ασφάλεια σε οποιοδήποτε περιστατικό.

Με γενικό σύνθημα και επιτακτική προτροπή «Ενημερώσου, εκπαιδεύσου, γίνε ο επόμενος που θα σώσει μια ζωή» το Περιφερειακό Τμήμα της Ξάνθης μας καλεί να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας τα παρακάτω ερωτήματα με επίκεντρο πάντοτε την καλή πρόθεση όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!

Εσύ γνωρίζεις πρώτες βοήθειες; Γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις αν βρεθείς αυτόπτης μάρτυρας ενός εκτάκτου περιστατικού; Και κυρίως γνωρίζεις τι δεν πρέπει να κάνεις; Αν συμβεί ένα ατύχημα σε σένα ή σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο ποιος θα ήθελες να είναι αυτόπτης μάρτυρας; Γιατί αυτός είναι ο πρώτος που καλείται να βοηθήσει.


«Δόθηκαν οδηγίες στους παρευρισκόμενους πάνω στο κομμάτι παροχής πρώτων βοηθειών μέσα από εξειδικευμένα προπλάσματα»
Ζεκή Μεμέτ Αλή
Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ στο Παράρτημα Ξάνθης

Ικανοποιητική η ανταπόκριση του κόσμου στις δράσεις του Ε.Ε.Σ. για την παγκόσμια ημέρα πρώτων βοηθειών

Ο διευθυντής Εκπαίδευσης του Ε.Ε.Σ στο Παράρτημα Ξάνθης, Ζεκή Μεμέτ Αλή, τονίζει στο «Ε»:

«Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρώτων βοηθειών πραγματοποιήσαμε την σχετική δράση ενημέρωσης σε συνεργασία με εκπαιδευτές, εθελοντές και τα υπόλοιπα περιφερειακά τμήματα. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στην πρόσκληση, καθώς η προσέλευση ήταν μεγάλη. Άλλωστε, στους παρευρισκόμενους δόθηκαν οδηγίες πάνω στο κομμάτι παροχής πρώτων βοηθειών μέσα από εξειδικευμένα προπλάσματα».

Ψυχραιμία και κλήση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης παροτρύνει ο κ. Ζεκή

«Πάντως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι αναγκαίο κάποιος να δείξει ψυχραιμία κι έπειτα να καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ώστε να του δώσουν άμεσα τις πρώτες βοήθειες», όπως τονίζει.

Τέλος, ακολουθεί η παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τον κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή όπως ακριβώς καταγράφονται στην σελίδα https://www.samarites.gr/.

  1. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ» υλοποιείται από πιστοποιημένους Εκπαιδευτές του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με ειδικότητα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ και CPR/AED», τόσο σε οργανωμένους φορείς (συλλόγους, σωματεία, προσωπικό εταιρειών, εργοστασίων κ.λ.π.) όσο και σε μεμονωμένους πολίτες.

Το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται το 1998 και μετά την τελευταία αναθεώρηση του το 2017 αποτελείται από 5 ενότητες, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης. Η επιτυχής παρακολούθηση του συνόλου του προγράμματος εκπαίδευσης αποτελεί προϋπόθεση για την πιστοποίηση του εκπαιδευόμενου.

  • εισαγωγή – βασικές αρχές πρώτων βοηθειών
  • καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση
  • αιμορραγίες και τραύματα
  • επείγοντα περιστατικά
  • αξιολόγηση

Σκοπός είναι οι πολίτες να είναι σε θέση να προσφέρουν αποτελεσματική βοήθεια με ασφάλεια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό χρειαστεί μέχρι να έρθουν οι αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Από το 1998 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 80.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα έχουν εκπαιδευτεί στις Βασικές Πρώτες Βοήθειες παρακολουθώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ο εκπαιδευόμενος αποκτά Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης, με ισχύ για 5 χρόνια

Τέλος, για τους Οργανισμούς, Σωματεία, Εταιρείες κ.λ.π., οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν Πιστοποίηση Πρώτων Βοηθειών,  απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση της εκπαίδευσης άνω του 70% του προσωπικού που απασχολείται στον κάθε φορέα.

  1. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ και ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΙΝΙΔIΣΤΗ (BLS/AED)»

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης δημιουργήθηκε το 2008 και αποσκοπεί στην αύξηση του αριθμού των εκπαιδευμένων πολιτών κάθε ηλικίας, στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση “ΚΑΑ” και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή «ΑΕΑ – AED».

Πραγματοποιείται, ακόμη θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και την χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή σε εξειδικευμένα προπλάσματα και εκπαιδευτικούς απινιδιστές.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ο εκπαιδευόμενος αποκτά Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης, με ισχύ για 5 χρόνια

Τέλος, για τους Οργανισμούς, Σωματεία, Εταιρείες κ.λπ.., οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν Πιστοποίηση Πρώτων Βοηθειών,  απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση της εκπαίδευσης άνω του 70% του προσωπικού που απασχολείται στον κάθε φορέα.

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή κι επιπλέον επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε εταιρίες, οργανισμούς ή άλλους φορείς, καλούνται να απευθυνθούν στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: athinasamaritesedu@redcross.gr.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…