Στα ύψη σκαρφαλώνουν ξανά οι τιμές μιας από τις πιο βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή καφέ, των κόκκων της ανώτερης ποιότητας ποικιλίας Arabica, ξεπερνώντας τα 2,68 δολάρια ΗΠΑ ανά λίβρα στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η άνοδος αυτή οδηγεί τις διεθνείς τιμές στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.
Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί προϋποθέσεις για να γίνει ακόμη πιο «πικρός» ο καφές λόγω αυξήσεων τιμών και για τον τελικό καταναλωτή. Ήδη στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες οι τιμές του καφέ έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου έχει αυξηθεί ξανά ο ΦΠΑ από το 13% στο 24% στο σερβιριζόμενο καφέ που έχει συμπαρασύρει ακόμη πιο ψηλά τις συγκεκριμένες τιμές λιανικής.
Εκτός από την ποικιλία Arabica που θεωρείται υψηλότερης ποιότητας, αύξηση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στις διεθνείς τιμές της φθηνότερης ποικιλίας Robusta η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή στιγμιαίων καφέδων. Μόνο φέτος οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του καφέ υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 40%.
Οι υψηλές τιμές του καφέ δημιουργούν επίσης προϋποθέσεις για αύξηση και της νοθείας με χαμηλότερης ποιότητας ποικιλίες που πωλούνται σαν υψηλότερης ποιότητας καφές. Η μεγάλη κατανάλωση του ροφήματος αφήνει πολλά τέτοια περιθώρια αφού σε διεθνές επίπεδο μόνο πέρσι παρήχθησαν σχεδόν 170 εκατομμύρια σάκοι καφέ. Μόνο στη Βραζιλία παράγονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο σχεδόν 2,7 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καφέ.
Οι λόγοι αύξησης των τιμών
Η άνοδος των τιμών του καφέ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών αποδίδεται σε σειρά από γεωπολιτικούς, κλιματικούς, οικονομικούς και άλλους παράγοντες:
Η έλλειψη που καταγράφεται στη φθηνότερη ποικιλία καφέ, τη Robusta, οδήγησε περισσότερους εμπόρους να αναζητήσουν ποικιλίες Arabica αυξάνοντας τη ζήτηση.
Η μεγάλη άνοδος στις τιμές του καφέ ξεκίνησε από συνεχώς αυξανόμενες ανησυχίες για την παραγωγή στη Βραζιλία που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο. Η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα μεταξύ άλλων στην αγροτική παραγωγή.
Ο κλάδος του καφέ έχει πληγεί από συμφόρηση λιμανιών σε πολλές χώρες, παγκόσμια έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, τις διακοπές στην κυκλοφορία πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούθι.
Έχει μειωθεί η παραγωγή και σε άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ λόγω κλιματολογικών συνθηκών.
O πιο ακριβός καφές αυξάνει τον πληθωρισμό σε όλο το φάσμα των ροφημάτων και τελικά των τροφίμων. Στις υψηλότερες τιμές έχουν συμβάλλει ακόμη οι αυξήσεις στο κακάο αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού. Αυτό κάνει πιο δύσκολο το έργο των κεντρικών τραπεζών στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.