Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δυο σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” – Τι αλλάζει για δικαιούχους και δάνεια

Δυο σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” – Τι αλλάζει για δικαιούχους και δάνεια

0

«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Άτοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση, χωρίς κριτήρια


Δυο νέες αλλαγές στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»  ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη για το στεγαστικό, με αντικείμενο το πλέγμα δράσεων που υλοποιείται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και την αναβάθμιση του οικιστικού αποθέματος, με αιχμή τα νέα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η εφαρμογή δύο περαιτέρω διευκολύνσεων για όσους υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο «Σπίτι μου 2».

-Στο νέο πρόγραμμα διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων καθώς επιλέξιμοι θα είναι όχι μόνο οι πολίτες οι οποίοι πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023 αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης.

-Επιπλέον, στο νέο πρόγραμμα η προ έγκριση δανείου δε θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθεσίμων πόρων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο δε θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.

-Το 50% του δανείου θα είναι άτοκο και θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το υπόλοιπο 50% του ποσού θα προέρχεται από χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο. Για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους η κατανομή είναι 75% άτοκο και 25% έντοκο.

«Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου. Εκτιμούμε ότι θα ωφεληθούν περί τους 20.000 συμπολίτες μας και πιστεύω ότι συνιστά έναν πολύ σημαντικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε τη στεγαστική κρίση», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα θα τρέξει και το πρόγραμμα χορήγησης άτοκων δανείων έως 25.000 για ενεργειακή αναβάθμιση κυρίας και δευτερεύουσας κατοικίας.

Τα δάνεια συνολικού ύψους 400 εκατ ευρώ θα δίνονται χωρίς εισοδηματικά ή αλλά κριτήρια.

Οι διαφορές με το «Σπίτι μου»

Σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα, το ανώτατο ηλικιακό όριο είναι αυξημένο κατά 11 χρόνια, καθώς το «Σπίτι μου 2» θα καλύπτει δικαιούχους 25 έως 50 ετών, ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, οι επιλέξιμοι άγαμοι πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, ενώ προηγουμένως το όριο ήταν 16.000 ευρώ. Το όριο ανέρχεται στις 28.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, έναντι 24.000 ευρώ στο πρώτο πρόγραμμα. Η προσαύξηση για κάθε τέκνο είναι 4.000 ευρώ, δηλαδή 1.000 μεγαλύτερη σε σχέση με πριν.

Μεγαλύτερες πρόνοιες προβλέπονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται πλέον στα 31.000 ευρώ, είναι δηλαδή κατά 4.000 υψηλότερο συγκριτικά με το πρώτο πρόγραμμα, και προβλέπονται πρόσθετα 5.000 ευρώ για κάθε παιδί πλέον του πρώτου, ενώ μέχρι πρότινος η αντίστοιχη προσαύξηση ήταν 3.000 ευρώ.

 

«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Άτοκα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση, χωρίς κριτήρια –

Άτοκα δάνεια έως 25.000 για ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους θα μπορούν να λάβουν τα νοικοκυριά από τον Ιανουάριο του 2025.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με τη συνδρομή των εγχωρίων τραπεζών, με μηδενικά επιτόκια και κυρίως χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

Το δάνειο θα φτάνει έως 25.000 ευρώ και θα μπορεί να αποπληρωθεί σε βάθος επταετίας.

Τα χρήματα του δανείου μπορούν να διατεθούν για:

-Θερμομόνωση.

-Αλλαγή κουφωμάτων.

-Πράσινη στέγη.

-Συστήματα κλιματισμού.

-Φωτοβολταϊκά

-και τις εργασίες τοποθέτησης.

 

Σε αντίθεση με το «Εξοικονομώ», δεν απαιτείται η αναβάθμιση του ακινήτου κατά 3 ενεργειακές κατηγορίες. Οι δανειολήπτες μπορούν να επιλέξουν μία ή περισσότερες από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις.

Το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» θα ξεκινήσει να τρέχει τον Ιανουάριο, μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων.

Παρ’ ότι πρόκειται για δάνειο και όχι για επιδότηση (έως 60% στο Εξοικονομώ ή ακόμα και 80% για το νέο πρόγραμμα για τη Θεσσαλία), το ενδιαφέρον των νοικοκυριών είναι ήδη μεγάλο κυρίως διότι δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κεραμέως: Αλλαγή φιλοσοφίας στην διαμόρφωση του επιδόματος ανεργίας

Έως τον Δεκέμβριο, η διόρθωση της στρέβλωσης με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Την α…