Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χ. Ζεϊμπέκ για το ν/σ για αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ: «Έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και είναι ελλιπές σε βασικά του σημεία»

Χ. Ζεϊμπέκ για το ν/σ για αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ: «Έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και είναι ελλιπές σε βασικά του σημεία»

0

Ο βουλευτής Ξάνθης μίλησε ως ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς σχετικά με το ν/σ για τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ


«Ο αγροτικός κόσμος ήταν ο μεγάλος χαμένος από τις χωρίς θετικό κοινωνικό αντίκτυπο εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε


Ως ειδικός αγορητής της Νέα Αριστεράς, ο βουλευτής Ξάνθης μίλησε για το νομοσχέδια που αφορά τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ τονίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος ήταν ο μεγάλος χαμένος από τις χωρίς θετικό κοινωνικό αντίκτυπο εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

«Όμως, ακόμη κι αν ερχόταν κάποιος ή κάποια σήμερα για πρώτη φορά στη χώρα και διαπίστωνε ότι έναν χρόνο μετά την αδιανόητη καταστροφή στον Έβρο, εκεί όπου κάηκαν διακόσιες χιλιάδες ελαιόδεντρα που παρήγαγαν μάλιστα προϊόντα ΠΟΠ, οι ελαιοπαραγωγοί παραμένουν ακόμα απλήρωτοι και συνάμα διαπίστωνε ότι έναν χρόνο μετά τον «Ντάνιελ» το ίδιο συμβαίνει και με την αντιπλημμυρική θωράκιση στη Θεσσαλία, όπου οι αποζημιώσεις αλλά και το απαραίτητο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής αγνοούνται μέχρι σήμερα, εύλογα θα κατέληγε στο συμπέρασμα πως για τη Νέα Δημοκρατία ο αγροτικός κόσμος αποτελεί τον τελευταίο τροχό της αμάξης», τόνισε.

Ο κ. Ζεϊμπέκ υπενθύμισε ότι στα διαχρονικά προβλήματα του αγροτικού τομέα ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία χρόνια οι αρνητικές επιπτώσεις αλλεπάλληλων κρίσεων. «Μιλάμε για κρίση υγειονομική, κρίση κλιματική, κρίση γεωπολιτική, με μεγάλες ανατροπές και αναδιατάξεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Τα εγχώρια δίκτυα παραγωγής και η διακίνηση προϊόντων δοκιμάστηκαν, ενώ η αύξηση των δαπανών στην ενέργεια και στα γεωργικά εφόδια διέλυσαν στην κυριολεξία τους παραγωγούς».

Στη συνέχεια ανέφερε δηκτικά προς την κυβέρνηση ότι η αγροτική πολιτική που επέλεξε η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόσφερε καμία απάντηση, καμία λύση, αλλά επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση με τον κακό και χωρίς πολιτική στόχευση σχεδιασμό του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, με την απουσία αποτελεσματικών μέτρων ενάντια στην ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια, με την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που δημιούργησαν οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, με τη διαχειριστική της ανεπάρκεια και την πελατειακή διαχείριση της καταβολής των αγροτικών ενισχύσεων, με την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα εγγυάται το αγροτικό εισόδημα για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, με την αποδυνάμωση έως και κατάργηση των δημόσιων πολιτικών στον αγροτικό τομέα και με την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων μέσω ΣΔΙΤ.

Ο κ. Ζεϊμπέκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κατεξοχήν προϊόν της Θράκης, τον μυρωδικό Mπασμά «που τείνει προς εξαφάνιση λόγω μη στήριξης των καπνοπαραγωγών από την Κυβέρνηση και το αυξημένο κόστος παραγωγής, με συνέπεια να μην παράγεται αυτός ο ποιοτικότερος καπνός και να αδειάζει η ύπαιθρος» και εν συνεχεία ρώτησε «αν επιτρέπεται η ελληνική πολιτεία διαχρονικά να μην αξιοποιεί, να μην εκμεταλλεύεται, να μην επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν και μπορούν να παράγουν οι τοπικές κοινωνίες μας, όπως, εν προκειμένω, η ποικιλία Μπασμάς στα μέρη μου; Για να προωθηθούν, λοιπόν, τα προϊόντα ΠΟΠ, χρειαζόμαστε την ανάδειξη της ίδιας της ονομασίας των προϊόντων, ώστε να αναβαθμιστούν τα μερίδιά τους. Και βεβαίως, να υιοθετηθεί μια φιλόδοξη στρατηγική μάρκετινγκ».

«Ως Νέα Αριστερά σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα για στήριξη του αγροτικού εισοδήματος: Μείωση του κόστους παραγωγής και προστασία των τιμών παραγωγού από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Νομοθέτηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και των σταβλικών εγκαταστάσεων των αγροτοκτηνοτρόφων. Ενίσχυση των συλλογικών σχημάτων, ενίσχυση και διεύρυνση της πιστοποίησης, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του αγροτικού τομέα στη χώρα για την παραγωγή προϊόντων με ποιότητα και ταυτότητα. Μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Ενεργοποίηση της Επιτροπής Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών και πολλά ακόμη», υπογράμμισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…