Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ο Σύλλογος «Αλησμόνητες Πατρίδες» πρωτοστάτησε στην ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας

Ο Σύλλογος «Αλησμόνητες Πατρίδες» πρωτοστάτησε στην ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας

0

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 13 έως 15 Σεπτεμβρίου 2024 σε μία απόπειρα να κρατηθεί «ζωντανή» η ιστορική πτυχή των γεγονότων


Ιω. Κατσούλης: «Η γνώση της ιστορίας είναι ίσως εκείνο το αποτρεπτικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να μην ξαναζήσουμε  παρόμοια γεγονότα»


Με μία σειρά εκδηλώσεων τίμησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας κατά τη διάρκεια του τριημέρου 13 έως 15 Σεπτεμβρίου. Σκοπός του συλλόγου είναι η προβολή των ελληνικών-ιστορικών καταβολών, των παραδόσεων, των εθνολογικών και λαογραφικών στοιχείων του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 στις 20.00 στον χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Η Μικρασιατική Καταστροφή. Ιστορική Μνήμη και Σύγχρονοι Προβληματισμοί». Έπειτα, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 στις 20:30, στο υπαίθριο Αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας παρουσιάστηκε η μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: «Αλησμονώ και χαίρομαι, θυμάμαι και δακρύζω». Συγκεκριμένα, όσον αφορά το χορευτικό κομμάτι πήραν μέρος οι συμμετέχοντες του τμήματος της παραδοσιακής χορωδίας, όπως επίσης και του αντίστοιχου τμήματος του Ι.Ν. Αγίου Εφραίμ και Αγίων Αποστόλων Πεύκων.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 στις 10:00 ολοκληρώθηκε το τριήμερο με την επιμνημόσυνη δέηση στον καθεδρικό ναό Της του Θεού Σοφίας Ξάνθης. Μετά το πέρας της, τον λόγο πήρε ο διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ανδρέας Μαντζάκος.


Για την ροή των εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας μιλά στο «Ε» ο Ιωάννης Κατσούλης, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» Ιωάννης Κατσούλης, σημειώνει στο «Ε»:

«Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου παρακολουθήσαμε μία σειρά ομιλιών για την Μικρασιατική καταστροφή στον χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Ξάνθης με τίτλο “Η Μικρασιατική Καταστροφή. Ιστορική Μνήμη και Σύγχρονοι Προβληματισμοί”. Μίλησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Πανοσιολογιώτατος Αρχ. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, Ιωάννης Μπακιρτζής και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ, Σωτήριος Σέρμπος».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει πως ο Πρωτοσύγκελος ανέλυσε το θέμα της συμβολής των ιερέων κατά τη μικρασιατική καταστροφή, ενώ ο κ. Μπακιρτζής αναφέρθηκε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και στο πώς κατέρρευσε το μέτωπο μέσα από μία στρατιωτική ανάλυση. Τέλος, ο κ. Σέρμπος απάντησε στο πώς εμφανίζονται σήμερα οι επιπτώσεις της μικρασιατικής καταστροφής, ενώ εμβάθυνε στα σημεία που η μικρασιατική καταστροφή εμφανίζει επιπτώσεις στο σήμερα.

 

 







Με διθυραμβικές κριτικές «έκλεισε» η μουσικοχορευτική παράσταση «Αλησμονώ και χαίρομαι, θυμάμαι και δακρύζω»

«Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε η μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση στο υπαίθριο αμφιθέατρο έναντι του ΟΤΕ με τίτλο “Αλησμονώ και χαίρομαι, θυμάμαι και δακρύζω”, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Μάλιστα κατά τη διάρκειά της ακούσαμε και διθυραμβικές κριτικές από το κοινό. Ήταν μία παραγωγή του Συλλόγου, η οποία συνδύασε χορό, θεατρικό δρώμενο και μουσική. Για την ακρίβεια εκτός των τραγουδιστών συμμετείχαν επιπλέον δύο χορωδίες, η μία ήταν η δική μας και η άλλη του Ιερού Ναού Αγίου Εφραίμ και Αγίων Αποστόλων Πεύκων Θεσσαλονίκης. Επισημαίνεται πως πήραν μέρος τα χορευτικά τμήματα, όπως επίσης και το θεατρικό τμήμα του συλλόγου. Την ευθύνη της σκηνοθεσίας είχε ο Φίλιππος Τσαουσέλης, ενώ την γενικότερη επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβε ο Σύλλογος. Συμμετείχαν, επίσης οι δάσκαλοι των χορευτικών, ο Δημήτρης Χατζηευστρατίου και ο Δημοσθένης Κουρτίδης», όπως συμπληρώνει.

Επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία του Ανδρέα Μαντζάκου

Τέλος, ο κ. Κατσούλης κάνει λόγο για την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση που έλαβε χώρα την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στον καθεδρικό ναό Της του Θεού Σοφίας Ξάνθης.

«Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την χαρά να ακούσουμε μία εξαιρετική ομιλία από τον διευθυντή του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τον Ανδρέα Μαντζάκο. Δεν χωρά αμφιβολία πως ήταν πρωτότυπη η προσέγγισή του αναφορικά με τα ζητήματα της μικρασιατικής καταστροφής, τα εξέτασε εις βάθος, μιας και τυγχάνει να είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας στην Κομοτηνή. Επιπλέον, η ανάλυσή του σχετικά με τα αίτια και την ιστορική εξέλιξη της μικρασιατικής καταστροφής ήταν ιδιαίτερα στοχευμένη και άρτια».

Ο κ. Κατσούλης δηλώνει στο «Ε» πως ως Σύλλογος, το ΔΣ και τα μέλη θεωρούν χρέος να οργανώνουν και να υλοποιούν δράσεις που φέρνουν στην μνήμη και κρατούν «ζωντανή» την ιστορική πτυχή των γεγονότων.

«Φυσικά αυτό δεν περιέχει κανένα είδος αλυτρωτισμού, αλλά όπως είναι γνωστό, μας ενδιαφέρει να μεταδώσουμε στα μέλη του συλλόγου και γενικότερα στην ευρύτερη κοινωνία το εξής: η γνώση της ιστορίας είναι ίσως εκείνο το αποτρεπτικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να μην ξαναζήσουμε παρόμοια γεγονότα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…