Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Η παρατεταμένη ξηρασία στη βόρεια Ελλάδα υπεύθυνη για την μειωμένη απόδοση στα καλαμπόκια

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Η παρατεταμένη ξηρασία στη βόρεια Ελλάδα υπεύθυνη για την μειωμένη απόδοση στα καλαμπόκια

0

Η απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης και γενικότερα οι φετινές ζημιές στην καλλιέργεια του καλαμποκιού θα έχουν πληθώρα επιπτώσεων στους παραγωγούς καλαμποκιού, στην κτηνοτροφία και σε άλλους μεταποιητικούς κλάδους της οικονομίας


Αδύνατη, να επιτευχθεί φέτος, είναι η ελάχιστη απόδοση των 900 κιλών ανά στρέμμα για πληθώρα καλλιεργητών αραβοσίτου στην Ανατολική Μακεδονία, ως απόρροια των έντονων ξηροθερμικών συνθηκών αλλά και της εξάντλησης των υπόγειων υδάτων.

Βάσει του γεγονότος αυτού και εξαντλώντας την σχετική επιχειρηματολογία, το παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. της Ανατολικής Μακεδονίας, με επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ζητά να μην ισχύουν φέτος οι προϋποθέσεις για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης, σε όλη την έκταση των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας, Καβάλας και Σερρών

Όπως εξηγεί, η απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης και γενικότερα οι φετινές ζημιές στην καλλιέργεια του καλαμποκιού θα έχουν πληθώρα επιπτώσεων στους παραγωγούς καλαμποκιού, στην κτηνοτροφία και σε άλλους μεταποιητικούς κλάδους της οικονομίας.

Σημειώνεται επίσης, πως αρκετοί προσπάθησαν να αρδεύσουν τα καλαμπόκια τους με τη χρήση γεωτρήσεων κι άλλων ενεργοβόρων συστημάτων άρδευσης, φοβούμενοι μην χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, πρακτική που τους επιβάρυνε με κόστος το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ενώ τη φετινή χρόνια ούτε και με άρδευση μπορούσαν ανά περιοχές οι αγρότες να πιάσουν απόδοση σε καρπό άνω των 900 κιλών το στρέμμα.

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι λόγοι είναι πολλοί για τους οποίους φέτος οι καλλιεργητές αραβόσιτου της Ανατολικής Μακεδονίας, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι τους, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο, δηλ. να παράγουν και να εμπορευτούν τα 900 κιλά καλαμποκιού ανά στρέμμα και είναι:

  • Η παρατεταμένη έντονη και γενική ανομβρία και ξηρασία φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.
  • Η εξάντληση τόσο των υπογείων αποθεμάτων νερού (γεωτρήσεων) όσο και των ταμιευτήρων νερού της περιοχής (π.χ. φράγμα Θησαυρού και λίμνη Κερκίνης) που αρδεύουν τον αραβόσιτο και τις υπόλοιπες καλλιέργειες στις πεδιάδες Σερρών και Νέστου, με αποτέλεσμα την εφαρμογή ελλειμματικής ή καθόλου άρδευσης. Για δε τις γεωτρήσεις που συνεχίζουν να έχουν νερό, η ταπείνωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα εκτίναξε ακόμα περισσότερο το κόστος άρδευσης.
  • Η ταπείνωση έως εξαντλήσεως του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στα Τενάγη Φιλίππων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί η υπάρδευση στην περιοχή, μια μέθοδο παθητικής άρδευσης των καλλιεργειών στα Τενάγη, ώστε όλες οι καλλιέργειες των Τεναγών Φιλίππων πλέον να πλήττονται από την ξηρασία. Να σημειωθεί εδώ ότι λόγω της τυρφώδους δομής του εδάφους δεν μπορεί να γίνει η ανόρυξη γεωτρήσεων διότι αχρηστεύονται σύντομα, λόγω έμφραξης τους. Χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι έγινε φέτος μια συντονισμένη και φιλότιμη προσπάθεια των 2 περιφερειών, των 3 περιφερειακών ενοτήτων (τα Τενάγη Φιλίππων διοικητικά υπάγονται στις Π.Ε. Καβάλας, Δράμας και Σερρών) και της Διεύθυνσης Υδάτων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Τενάγη Φιλίππων, με πενιχρά όμως αποτελέσματα, λόγω της έντονης εκδήλωσης του φαινομένου.
  • Η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, θερμών και ξηρών ανέμων (ο λεγόμενος λίβας) κατά την περίοδο ανθοφορίας της καλλιέργειας σε συνδυασμό ή μη με την έλλειψη εδαφικού νερού, προκάλεσε μειωμένη καρπόδεση στην καλλιέργεια του αραβοσίτου και κατά συνέπεια εξαιρετικά μειωμένες αποδόσεις. Ιδιαιτέρως μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι ο καλλιεργούμενος αραβόσιτος έχει υψηλές απαιτήσεις σε νερό και επιφανειακό ριζικό σύστημα.

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μυρωδάτο: Φόλες με θύμα ένα άτυχο τετράποδο

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης εξέδωσε προειδοποίηση για τη διάθεση δηλητηριασμένων δολωμάτ…