Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κανένα πρόβλημα στην Ξάνθη από την κατάργηση του Ειρηνοδικείου

Κανένα πρόβλημα στην Ξάνθη από την κατάργηση του Ειρηνοδικείου

0

Δεν θα γίνει αποχή των Δικηγόρων της Ξάνθης στις 16/9 όπως αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων ως διαμαρτυρία για τον νέο δικαστικό χάρτη

 

Οι δικηγόροι της Ξάνθης ζητούν παράταση της Κτηματογράφησης – Κινδυνεύουν να χαθούν ιδιοκτησίες στον δήμο Μύκης, υποστηρίζουν

 

Την απόφαση να μην συμμετέχουν στην πανελλαδική αποχή στις 16 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης, διαφοροποιούμενος από την απόφαση της  Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων – μελών τους από τα καθήκοντά τους στις 16-9-2024, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανωτέρω κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο Κράτος Δικαίου.

 Δεν θα γίνει αποχή των δικηγόρων της Ξάνθης στις 16/9

Διευκρινήσεις για τον νέο δικαστικό χάρτη καθώς και για την απόφαση του Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης να μη συμμετέχει στην αποχή έδωσε sτο «Ε» η πρόεδρος του Δικηγορικού  Συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.

Ειδικότερα η κα Χατζηφωτιάδου ανέφερε πως: « Ο νέος δικαστικός χάρτης προβλέπει την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την συγχώνευσή τους με τα Πρωτοδικεία. Στην Ξάνθη υπήρχε ένα Ειρηνοδικείο που συγχωνεύτηκε και πλέον με το Μονομελές Πρωτοδικείο και πλέον όλες οι υποθέσεις που εκδίκαζε θα εκδικάζονται από αυτό. Στην Ξάνθη δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα από την κατάργηση του Ειρηνοδικείου. Έχουμε μια ομαλή μετάβαση όλων των υποθέσεων που θα εκδικάζονται πλέον από το Πρωτοδικείο οπότε αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε στην αποχή της 16/9».

Ξεκίνησαν οι εξοφλήσεις για παροχή νομικής βοήθειας που καθυστερούσαν 3 χρόνια

Να σημειώσουμε ότι h Ολομέλεια εκτός απ’ αυτή την αποχή αποφάσισε να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας την αποχή των δικηγόρων – μελών τους από υποθέσεις Νομικής Βοήθειας από 15-10-2024, εφόσον μέχρι τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής όλων των εκκρεμών μέχρι σήμερα αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας.

Ωστόσο η κα Χατζηφωτιάδου ανέφερε πως υπήρξαν προβλήματα με τις εξοφλήσεις των δικηγόρων που πρόσφεραν νομική βοήθεια στους πολίτες, καθώς παρέμειναν απλήρωτοι εδώ και τρία χρόνια και μόλις τώρα ξεκίνησαν  να γίνονται οι  εξοφλήσεις. Με αυτό το δεδομένο θα εξεταστεί σε επόμενη φάση αν θα γίνει η αποχή ή όχι.

Οι δικηγόροι της Ξάνθης ζητούν παράταση της Κτηματογράφησης – Κινδυνεύουν να χαθούν ιδιοκτησίες στον δήμο Μύκης, υποστηρίζουν

Και μπορεί ο δικαστικός χάρτης και η νομική βοήθεια να μην αποτελούν προβλήματα για τους δικηγόρους της Ξάνθης, το Κτηματολόγιο όμως και η εσπευσμένη περάτωσή του για την Π.Ε. Ξάνθης στις 14/8/2024 αποτελεί πρόβλημα για το οποίο ζητούν λύση. Ειδικότερα όπως ανέφερε η κα Χατζηφωτιάδου ο Δικηγορικό σύλλογος Ξάνθης απέστειλε έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο ζητώντας παράταση της κτηματογράφησης επισημαίνοντας ότι στον Δήμο Μύκης δεν έχουν προλάβει κάποιοι να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους είτε γιατί δεν είχαν τίτλους είτε για είχαν άλλα ζητήματα και κινδυνεύουν να τις χάσουν. Το ίδιο αίτημα έχει κάνει και ο δήμαρχος Μύκης ωστόσο απαντήσεις δεν έχει λάβει ο Δικηγορικός σύλλογος στο αίτημα του για παράταση. Να σημειώσουμε το ίδιο συμβαίνει και στην Π. Ε. Ροδόπης με τον Δικηγορικό σύλλογο Ροδόπη να εκφράζει την έντονη αντίδρασή του σχετικά με την αιφνίδια παύση αποδοχής δηλώσεων κτηματογράφησης από το Γραφείο Κτηματογράφησης Ροδόπης, η οποία αποφασίστηκε να τεθεί σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Παρατηρητής Θράκης»,  η απόφαση αυτή αιφνιδίασε τους δικηγόρους και τους πολίτες της περιοχής, δεδομένου ότι η ενημέρωση έγινε μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας. Μετά από άμεσες αντιδράσεις και διαπραγματεύσεις, εξασφαλίστηκε μία μικρή παράταση μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, αν και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης συνεχίζει να διεκδικεί μεγαλύτερη προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Καμία εξέλιξη με τις επιτροπές για την εκδίκαση των ενστάσεων

Παράλληλα  να αναφέρουμε ότι καμία εξέλιξη δεν υπάρχει από το Κτηματολόγιο ΑΕ για την σύσταση επιτροπών που θα εκδικάσουν τις ενστάσεις . Μάλιστα λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος των δικηγόρων να συμμετέχουν ενδέχεται η εκδίκαση να γίνει διαδικτυακά με τον ορισμό δικηγόρων από άλλους νομούς.

Εκδήλωση τους Δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης στις 3 Οκτωβρίου

Τέλος να αναφέρουμε ότι ο Δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης στο πλαίσιο του εορτασμού του προστάτη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στις 3 Οκτωβρίου θα διοργανώσει αρτοκλασία και γεύμα σε γνωστό ρεστοράν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…