Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

0

Έργα της καθημερινότητας
Γίνεται έργο από την Περιφέρεια. Μικρό μεν αλλά βοηθά την καθημερινότητα των πολιτών του νομού μας κι αυτό έχει τη δική του αξία.
Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Ιρφάν Χατζηγκενέ εγκρίθηκε από την περιφέρεια ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων σε γέφυρες της ορεινής μειονοτικής περιοχής.
Έγιναν διάφορες εργασίες στις γέφυρες σε τέσσερα χωριά και ακολούθως στρώθηκε άσφαλτος για την βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας.
Θυμίζω ότι το 2024 ανακηρύχθηκε από τον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη ως έτος οδικής ασφάλειας στην περιφέρειά μας.
Γ.Δ.


Έρχονται συνενώσεις στις ΔΕΥΑ
Ο κύβος ερρίφθη για τις ΔΕΥΑ. Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που προβλέπει την συνένωση των ΔΕΥΑ ανά νομό ή ανά περιφέρεια είναι έτοιμο και θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο Φθινόπωρο. Οι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν στο νέο εταιρικό σχήμα που θα συμμετέχουν και οι δήμοι με εκπροσώπους τους. Τα νέα σχήματα θα είναι καθαρά από χρέη και όσες ΔΥΕΑ έχουν χρέη θα τα πληρώσουν οι δήμοι στις οποίες ανήκαν.
Τώρα βέβαια θα δούμε στην πράξη πως θα λειτουργήσουν τα νέα σχήματα και αν έχουμε αυξήσεις στα τιμολόγια. Ωστόσο πιο μεγάλα σχήματα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα για έργα υποδομής, μέσα από ένταξη σε προγράμματα.
Μ.Ξ.


Συνεχίζονται οι αναταραχές στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την αποπομπή του από την Κεντρική Επιτροπή είναι άφαντος και προφανώς μετρά τα κουκιά του για τον δεύτερο γύρο. Το ίδιο κάνουν και οι μνηστήρες που μέχρι τώρα είναι ο Πολάκης, ο Φάμελος, ο Φαραντούρης, η Δούρου και ο ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος. Στο μεταξύ δημοσκόπηση εμφανίζει τον Τσίπρα ως καταλληλότερό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μακράν από τον Κασσελάκη. Ο οποίος Αλέξης Τσίπρας κρατά σιγή ιχθύος. Στον ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται κι αυτός …Βούδας! Μήπως όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός σχεδίου ολικής επαναφοράς του Αλέξη Τσίπρα ως …Μεσσία του ΣΥΡΙΖΑ;
Μ.Ξ. 


Δηλώσεις δημάρχου Θεσσαλονίκης
Εντυπωσιάστηκα το βράδυ της Τετάρτης ακούγοντας τη συνέντευξη στην ΕΡΤ1 του δημάρχου Θεσσαλονίκης στον Γιώργο Κουβαρά.
Ο δήμαρχος απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις απλά, σύντομα και συγκεκριμένα.
Όμως έμεινα στην αξιολόγηση των έργων για την πόλη από την αρχή της θητείας του. Δεν αναφέρθηκε σε μεγαλεπίβολες ιδέες, φαραωνικά έργα. Μίλησε για τα μέτρα καθαριότητας, για το πράσινο και το κυκλοφοριακό. Και δήλωσε ότι σήμερα, 8 μήνες μετά, η Θεσσαλονίκη είναι μια καθαρή πόλη, φυτεύονται χιλιάδες δέντρα και ότι έχουν ετοιμαστεί χώροι πάρκινγκ σε διάφορα σημεία της πόλης.
Ο δήμαρχος Γιάννης Αγγελούδης έδειξε προσγειωμένος, ρεαλιστής και με μεγάλη διάθεση να λύσει καθημερινά προβλήματα των κατοίκων υλοποιώντας σιγά-σιγά το περιεχόμενο των προεκλογικών δηλώσεών του.
Γ.Δ.


Υπομονή…
Η εφημερίδα μας χρόνια τώρα υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει την δημιουργία κάθετου άξονα Ξάνθης-Βουλγαρίας.
Αυτό μάλιστα αποτελούσε μια δέσμευση, ένα όνειρο δεκαετιών του ΕΒΕ Ξάνθης.
Δυστυχώς 40 χρόνια τώρα το μόνο που έγινε, κι αυτό με πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη, υλοποιήθηκε η ιστορία σύνδεσης από τον Άγιο Κωνσταντίνο με την Βουλγαρία.
Οι ελπίδες ότι επιτέλους θα γίνει μια σωστή οδική σύνδεση από την Εγνατία Οδό Α.Ε. έμειναν στο περίμενε χρόνια τώρα. Κι αυτό εξαιτίας νομικών προσφυγών εκ μέρους εταιρειών στο Συμβούλιο Επικρατείας.
Έτσι, ενώ το πρώτο τμήμα του οδικού άξονα είναι έτοιμο, το Β΄ Τμήμα βρίσκεται στα δικαστήρια, πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα θα καθυστερήσει για μερικά χρόνια ακόμη.
Δηλαδή, είναι ακριβώς η περίπτωση του μη μπλέξεις με την ελληνική Δικαιοσύνη για να βγάλει απόφαση. Θα κάνει χρόνια δυστυχώς. Και το ωραίο είναι ότι δεν λογοδοτεί πουθενά.
Γ.Δ.


Γυρίζει πίσω η Φινλανδία
Δεν μπορώ να μην δημοσιεύσω την είδηση που μας έρχεται από την μακρινή Φινλανδία. Εκεί όπου το εκπαιδευτικό σύστημα ξεχωρίζει και θεωρείται το καλύτερο της Ευρώπης. Εκεί λοιπόν, κάνουν κάτι μοναδικό. Γυρίζουν… πίσω.
Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:
«Επιστροφή… στο μέλλον για την Φινλανδία: Το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα της Ευρώπης πειραματίζεται. Από το laptop στο χαρτί, από τα smartphones στο στυλό και το μολύβι
Το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο επί χρόνια αναδεικνύεται ως το καλύτερο στην Ευρώπη, πρωτοπορεί και πάλι. Οι μαθητές θα πηγαίνουν από φέτος στο σχολείο με τις σχολικές τους τσάντες γεμάτες μόνο με βιβλία.
Η νέα σχολική χρονιά θα τους βρει χωρίς φορητούς υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές μέσα στην σχολική αίθουσα που για μια δεκαετία προωθούσε και στήριζε το φινλανδικό κράτος.
Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη για τα καλά του αποτελέσματα τις τελευταίες δεκαετίες και την ετοιμότητά του να δοκιμάσει νέες τεχνικές διδασκαλίας. Μέχρι πρόσφατα, πολλά σχολεία έδιναν δωρεάν φορητούς υπολογιστές σε όλους τους μαθητές από την ηλικία των 11 ετών.
Ωστόσο, Φινλανδοί γονείς και δάσκαλοι, όπως και σε άλλες χώρες, ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αντίκτυπο που έχει η έκθεση των παιδιών σε οθόνες.
«Οι νέοι χρησιμοποιούν τόσο πολύ τηλέφωνα και ψηφιακές συσκευές αυτές τις μέρες που δεν θέλουμε το σχολείο να είναι ένα από τα μέρη όπου τα παιδιά κοιτάζουν μόνο οθόνες», είπε η Μάϊα Καουνόνεν, καθηγήτρια αγγλικών στο γυμνάσιο Πογιολανρίνε.
Οι συνεχείς αντιπερισπασμοί από τη χρήση ψηφιακών συσκευών κάνουν πολλά παιδιά νευρικά και πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν.
Σε όλη τη Φινλανδία, τα μαθησιακά αποτελέσματα παιδιών διαβρώνονται σιγά σιγά τα τελευταία χρόνια, ωθώντας την κυβέρνηση να σχεδιάσει νέα νομοθεσία για την απαγόρευση της χρήσης συσκευών προσωπικής χρήσης, όπως τηλέφωνα, κατά τις σχολικές ώρες για να μειώσει τον χρόνο έκθεσης των παιδιών στην οθόνη.»
Γ.Δ.


Ουρά για άλλο ένα επίδομα


Η εικόνα έξω από το δημοτικό κατάστημα. Εκατοντάδες κάτοικοι Δροσερού και άλλοι που περιμένουν την σειρά τους για να μπουν μέσα.
Εκεί, αρμόδια υπηρεσία τους  καταγράφει για να εξεταστεί εάν είναι δικαιούχοι σαν κάτοικοι ορεινής περιοχής.
Πριν αγανακτήσετε, σας κάνω γνωστό ότι ο δήμος Ξάνθης στο σύνολό του υπάγεται στο επίδομα αυτό. Άρα και οι Δροσερίτες.
Σημειώνω ότι το επίδομα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. Άρα οι εν λόγω συμπολίτες θα λάβουν άλλο ένα επίδομα.
Η φωτογραφία αψευδής μάρτυρας, τραβήχτηκε την Πέμπτη.
Γ.Δ.


Δεν ξεκίνησε καλά


Δεν ξεκίνησαν καλά οι εκλογές για το επιμελητήριο Ξάνθης. Ουσιαστικά οι προεκλογική περίοδος ξεκίνησε χθες με την επίσημη ανακοίνωση του συνδυασμού της Μαριάνθης Μαλλιαρουδάκη αλλά το στίγμα των εκλογών το έδωσε ο νυν πρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης με μία επιστολή που κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και λόγο αιχμηρό.
Πρώην συνεργάτες που πορεύτηκαν μαζί στη διοίκηση του επιμελητηρίου φαίνεται ότι θα κορυφώσουν τη μεταξύ τους αντιπαλότητα μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …