Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

0

Τουρίστες από Τουρκία
Φίλος της στήλης, άνθρωπος της πιάτσας, σε συζήτηση μαζί του για τη φετινή τουριστική περίοδο που τον ρώτησα να μάθω την εκτίμησή του, μου μίλησε ανοιχτά και ντόμπρα.
Μου εξήγησε ότι υπήρξε μια μικρή αύξηση στις επισκέψεις από Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Επικεντρώθηκε όμως στους Τούρκους τουρίστες-επισκέπτες λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδικός σχεδιασμός γι’ αυτούς. Μου τόνισε δε ότι οι Τούρκοι τουρίστες που έρχονται για διακοπές, είναι ικανοποιητικού εισοδήματος οι περισσότεροι και δεν τσιγκουνεύονται να ξοδέψουν όπως οι Βούλγαροι.
Αναφέρω τα παραπάνω ως αφορμή για προβληματισμό των αρμοδίων που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Γ.Δ.


Πολύ κακό για το τίποτα
Περιμέναμε κατακλυσμό και μας ήρθε μια ωραία διαρκής και κατά διαστήματα έντονη νεροποντή που ποθούσε μήνες τώρα η διψασμένη γη! Δεν γνωρίζουμε με βάση ποιες προβλέψεις αναβλήθηκε σ’ όλη την ΑΜΘ ο αγιασμός στα σχολεία στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν χρειαζόταν. Η αλήθεια είναι ότι μετά τον Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία έχουν αλλάξει τα πρωτόκολλα πρόληψης της Πολιτικής Προστασίας και προφανώς γι’ αυτό η περιφερειακή αρχή πήρε αυτή  την απόφαση. Και δεν έγινε και τίποτε με μία μέρα καθυστέρηση στην έναρξη των σχολείων! Απλά αναβλήθηκε και η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου που θα ερχόταν για τα εγκαίνια του νέου σχολείου στην Διομήδεια και θα είχαμε έτσι την ευκαιρία να βγάλουμε πιθανόν κάποιες ειδήσεις που αφορούν άλλα έργα των δήμων μας.
Μ.Ξ.


H Atena έπληξε το Σέλερο
Η κακοκαιρία Atena έπληξε το Σέλερο που είχε τις μεγαλύτερες πλημμύρες  σ’ όλο το νομό μας. Μεγάλος όγκος νερού προκάλεσε υπερχείλιση στο τοπικό ρέμα. Άμεσα κινητοποιήθηκε η Π.Ε. Ξάνθης και ενεργοποιώντας το Μητρώο ανέθεσε σε ιδιώτη με γκρέιντερ να κάνει τις απαραίτητες επιχωματώσεις ώστε να μην πλημμυρίσει ο οικισμός. Πράγματι αποτράπηκαν εκτεταμένες πλημμύρες.
Μ.Ξ.


Απλώς έβρεξε 12 ώρες
Την προειδοποίηση για την αλλαγή του καιρού την γνωρίζαμε όλοι.  Μάλιστα υπήρξε και ενημέρωση από το γνωστό 112 ότι επίκειται καταιγίδα με βροχές, κεραυνούς, χαλάζι.
Εξάλλου το έχουμε πει πολλές φορές, το προλαμβάνειν έχει αξία, όχι το θεραπεύειν.
Έχοντας λοιπόν τις προειδοποιήσεις υπόψιν μας, περιμέναμε τις εξελίξεις του καιρού. Ο οποίος λίγο πριν το μεσημέρι άρχισε να δείχνει τις προθέσεις του.
Στην αρχή σιγά, ήρεμα, ανεβάζοντας ταχύτητα και από κει και πέρα το έδωσε να καταλάβει.
Επί 12 ώρες έβρεχε πότε σιγά και πότε δυνατά σε ολόκληρο το νομό. Είναι γεγονός ότι έβρεξε αρκετά μεν, αλλά η ξερή γη έχει ανάγκη και από άλλο νερό.
Τέλος πάντων, χθες Τετάρτη ξυπνήσαμε με ήλιο, όλα στεγνά και με αισιοδοξία για τις όμορφες ημέρες που θα έρθουν.
Γ.Δ.


Προβλήματα κομμάτων
Αντικειμενικά τώρα, βλέποντας τα μεγάλα λεγόμενα κόμματα, διαπιστώνει κανείς ότι όλα έχουν λίγο πολύ τα δικά τους προβλήματα.
Θα τολμήσω δε να πω ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα τα έχουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και μετά αρκετά πίσω το ΠΑΣΟΚ. Για ΚΚΕ και Βελόπουλο, καλά, είναι εκτός λογικής προσέγγισης.
Λοιπόν, η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα κυβερνησιμότητας. Της λείπουν αξιόλογα τεχνοκρατικά στελέχη σε κρίσιμα υπουργεία για να τελειώνουν τις δουλειές. Γι’ αυτό τα συχνά παράπονα του κόσμου π.χ. για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με τον ανύπαρκτο Ταγαρά τι δουλειά μπορεί να τελειώσει ο άνθρωπος;
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ζει μια από τις γνωστές παθογένειες των Αριστερών κομμάτων που είναι η διάσπαση. Ήδη ζούμε μία από αυτές τις ημέρες, ίσως την σοβαρότερη της Μεταπολίτευσης που είναι άγνωστο τι θα «γεννήσει». Πρόκειται για κρίση μεγάλη και το ίδιο μεγάλη είναι και η αγωνία του τι μέλλει να συμβεί προσεχώς.
Στο ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά θα έλεγε κανείς ότι υπάρχουν τα μικροπροβλήματα μιας προεκλογικής περιόδου.
Εκείνο όμως που θα πρέπει ν’ αποδεχτεί κανείς είναι το πολιτισμένο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των 6 υποψηφίων. Άρα υπάρχει ένα επίπεδο υψηλό που το βλέπει ο κόσμος και το επισημαίνει.
Γ.Δ.


Θυμάμαι τον Αμοιρίδη…
Ναι, το ακούω συχνά. Από ώριμους πλέον συμπολίτες. Που φέρνουν στο νου τον δήμαρχο της επιλογής των 2/3 των Ξανθιωτών. Αξιολογήθηκε για το μεγάλο και ποικίλο έργο του ο Αμοιρίδης. Ο οποίος διέθετε ανοικτό μυαλό, που άκουγε και σημείωνε, που έβλεπε ποια πράγματα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στην Ξάνθη από τα ταξίδια του στο εξωτερικό.
Δεν θα κάνω κατάλογο των έργων του. Εξάλλου οι Ξανθιώτες τα γνωρίζουν και γι’ αυτό ακριβώς τον θυμούνται και τον μνημονεύουν συνέχεια. Ο Φίλιππος Αμοιρίδης δικαίως έχει κερδίσει την πρώτη θέση στη συνείδηση των Ξανθιωτών στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ήταν αυτός που έκανε την Ξάνθη πόλη. Αυτός που «είδε» την αξία της Παλιάς Πόλης.
Ως προς το μετά τον Αμοιρίδη, οι Ξανθιώτες ελάχιστα έχουν να πουν…
Γ.Δ.


3 ή 5 τοις εκατό;
Πρόσφατα σας έγραφα για μια σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να υπάρξουν αλλαγές.
Μάλιστα οι βασικές αλλαγές είναι δύο. Η πρώτη το γνωστό 3% σαν βάση για να μπει ένα κόμμα στη βουλή, να γίνει 5%. Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό θα μειώσει τα κόμματα που σήμερα βρίσκονται στη βουλή· εννέα τον αριθμό, να μειωθούν σε πέντε.
Προσωπικά δεν μπορώ να πω εάν αυτό είναι σωστό, όμως και η σημερινή εικόνα των κομματιδίων δεν είναι η καλύτερη.
Η δεύτερη αλλαγή είναι κι αυτή σοβαρή κι έχει να κάνει με την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Γι’ αυτό γίνεται συζήτηση εντός της Ν.Δ. να μειωθεί το ποσοστό του πρώτου κόμματος για αυτοδυναμία στις εκλογές και από 37-38% που απαιτείται σήμερα, να κατέβει στο 32-33%.
Είναι γεγονός πως πρόκειται για δύο σοβαρές αλλαγές που θα συζητηθούν αρκετά.
Γ.Δ.


Κενές θέσεις εργασίας
Την αφορμή για το σχόλιο μου έδωσαν σχετικές αγγελίες τοπικών επιχειρήσεων που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα μας. Οι επιχειρήσεις ζητούν προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, προσφέροντας όλα όσα πρέπει κι ακόμα παραπάνω.
Ε, λοιπόν, όσο κι αν φαίνεται παράξενο ή μη αναμενόμενο, λίγοι νέοι δείχνουν ενδιαφέρον για να εργαστούν σε επιχείρηση. Πολλοί προτιμούν να γίνουν ντελιβεράδες, αντί του ωραρίου που απαιτεί μια εργασία τεχνικού, ας πούμε ηλεκτρολόγου ή ψυκτικού κλπ.
Αποτελεί πράγματι αυτή η νοοτροπία των νέων αφορμή για προβληματισμό. Όπως προβληματισμό δημιουργούν οι νέοι που προτιμούν το χαρτζιλίκι του παππού και του μπαμπά αντί να βρουν δουλειά, όταν μάλιστα υπάρχει ζήτηση.
Μεταξύ μας, πρόκειται για μια νοοτροπία που σοβαρές ευθύνες έχει και η οικογένεια που θεωρεί τα παιδιά της ικανά για διευθυντές και πάνω… γιατί τελείωσαν ένα Πανεπιστήμιο.
Γ.Δ.


Ποτέ δε βαριέσαι
Το ζούμε σε δύο επίπεδα μεν αλλά με διαφορετικό παρονομαστή σοβαρότητας.
Εξηγώ: παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας ένα είναι σίγουρο. Ότι δεν θα σε αφήσουν να πλήξεις.
Αυτό  λοιπόν που όλοι το έχουμε διαγνώσει διότι από ιδρύσεως ελληνικού κράτους δημιουργήθηκε και πορεύεται παράλληλα ως ξενιστής, είναι οι πολιτικές εξελίξεις.
Ήδη δύο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν τις δικές τους πορείες. Διαφορετικές οι αφετηρίες μεν, χωρίς αντιπαραθέσεις, με παρουσίαση των προγραμμάτων των 6 υποψηφίων ανά την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα γεγονότα δεν ήταν προγραμματισμένα, υπήρξε απρόοπτη εξέλιξη η οποία έφερε ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου και αλλαγή άρδην όλου του σκηνικού. Τα γεγονότα δηλαδή ήταν απρόοπτα, μη αναμενόμενα και με άγνωστη κατάληξη.
-Γι’ αυτό σας είπα ποτέ δε βαριέσαι σ’ αυτή τη χώρα.
Τα γεγονότα και  οι εξελίξεις υπάρχουν και τρέχουν και μας κρατούν συντροφιά.
Γ.Δ.


Επεκτάσεις πόλεων
Οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων που αποφασίζουν τα διάφορα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας έχουν ουσιαστικούς λόγους που αποφασίζονται. Δεν πρόκειται δηλαδή για αυθαίρετες αποφάσεις. Απεναντίας, τα οφέλη από τις επεκτάσεις των δημοτών είναι πολλά.
-Κατ’ αρχάς προσφέρουν λύση στο στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει πλέον πανελλαδικά.
-Δεύτερο, με τις επεκτάσεις προσφέρονται φθηνότερες τιμές στην αγορά ακινήτων.
-Τρίτον, τα παραπάνω οφέλη αποτελούν λύση για τα νέα ζευγάρια ως προς τη στέγασή τους.
-Τέταρτο δημιουργείται οπωσδήποτε πραγματικό ανθρώπινο περιβάλλον, υψηλότερη ποιότητα διαβίωσης.
-Πέμπτο η πόλη «ανασαίνει», απλώνεται και δεν οικοδομείται μόνον καθ’ ύψος, και τέλος, δημιουργούνται εγκαίρως έργα υποδομής, έργα κοινωνικής ανάγκης, όπως παιδικές χαρές, σχολεία, χώροι πρασίνου, ελεύθεροι χώροι, Ναοί και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο σε μία ανθρώπινου επιπέδου περιοχή.
Δυστυχώς για την χώρα μας και τις κυβερνήσεις όλα αυτά ΔΕΝ τα θέλουν, δεν τα εγκρίνουν να γίνουν. Προτιμούν τις πολυκατοικίες, την απομόνωση, την έλλειψη συναναστροφών, πρασίνου. Δηλαδή, έχουμε κυβερνήσεις που δεν σέβονται τους πολίτες τους, δεν θέλουν καλύτερη, ανθρώπινη ζωή γι’ αυτούς.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …