Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Κατερίνα Μαυροδή παρουσιάζει στο «Ε» τις προτεραιότητες του συλλόγου στην προσπάθεια να διατηρηθεί η ξεχωριστή φυσιογνωμία του χαρακτήρα του οικισμού
Μέσα από ένα «πλούσιο» πρόγραμμα εκδηλώσεων και σε άψογη συνεργασία με τον Δήμο τα μέλη προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος του τόπου και συγκεκριμένα του παραδοσιακού οικισμού
Την παρθενική του εμφάνιση κάνει ο Σύλλογος για την Προστασία και την Αναβίωση της Παλαιάς Ξάνθης στις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2024. Έρχεται, λοιπόν στο επίκεντρο δυναμικά μέσα από ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα δράσεων με γνώμονα πάντα «την προσπάθεια για διαφύλαξη του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού της παλιάς Ξάνθης, την προβολή και την ανάδειξή του ως ταυτοτικού στοιχείου στην πόλη μας», όπως αναφέρει και η εκπρόσωπος του Συλλόγου στο «Ε», Κατερίνα Μαυροδή.
Κ. Μαυροδή: «Προσπαθούμε σε κάθε περίπτωση να διατηρήσουμε την ξεχωριστή φυσιογνωμία του χαρακτήρα του οικισμού μας»
«Ο Σύλλογος για την Προστασία και την Αναβίωση της παλαιάς Ξάνθης είναι ένα σωματείο το οποίο ιδρύθηκε το έτος 1992. Τονίζουμε πως η παλιά Ξάνθη είναι η ταυτότητα της Ξάνθης. Μέλη του συλλόγου είναι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης. Προσπαθούμε σε κάθε περίπτωση να διατηρήσουμε την ξεχωριστή φυσιογνωμία του χαρακτήρα του οικισμού μας. Αυτό το επιχειρούμε με κάθε μέσο, παραδείγματος χάριν με την φυσική μας παρουσία μέσα στον ιστό της παλιάς Ξάνθης. Επίσης, για αυτόν ακριβώς τον λόγο φροντίζουμε να συντηρούμε τα σπίτια και τις γειτονιές μας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον Δήμο και την Περιφέρεια», όπως τονίζει.
Στη συνέχεια, υποστηρίζει πως ταυτόχρονα φέτος με την πρώτη συμμετοχή του Συλλόγου στις γιορτές προωθείται η αναβάθμιση του φεστιβάλ αυτού μέσα από μία ποικιλία δράσεων και εκδηλώσεων.
Ποια ήταν η ταυτότητα των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν
«Οι εκδηλώσεις μας είχαν ποικίλο χαρακτήρα. Οι τέσσερις πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του Παλιού Δημαρχείου Ξάνθης, έναν υπέροχο χώρο που πρόσφατα μάλιστα ανακαινίστηκε. Εκεί φιλοξενήσαμε ομιλίες οι οποίες έχουν σχέση με την παλιά Ξάνθη. Για παράδειγμα, μία ομιλία ήταν της Ελένης Ανδρέου, η οποία βασίστηκε πάνω στο βιβλίο της για τα Αντικείμενα. Με βάση αυτό, λοιπόν ακούστηκαν και συζητήθηκαν ιστορίες ανθρώπων που αφορούν την παλιά Ξάνθη και την ιστορία της πόλης γενικότερα στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Επιπλέον, την ίδια ημέρα, Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συναυλία από το πολυφωνικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης (το ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση του πολυφωνικού φωνητικού τους συνόλου). Την Τρίτη είχαμε μία ομιλία για τις ιστορίες της παλιάς Ξάνθης από τον Νίκο Ιωσηφίδη, ο οποίος κάνει εξαιρετικές ανασκαφές, ιστορίες, θρύλους και είναι ευρέως γνωστός στην πόλη. Την Τετάρτη παρακολουθήσαμε μία εντελώς διαφορετική εκδήλωση η οποία δεν έγινε στο Παλιό Δημαρχείο, αλλά με αφετηρία την πλατεία Ματσίνη οργανώθηκε μία εθελοντική δράση καθαρισμού μίας περιοχής της παλιάς Ξάνθης, μία πρωτοβουλία που πραγματικά ήταν πολύ σημαντική, γιατί ο κόσμος κινητοποιήθηκε, ασχολήθηκε, έδειξε ότι ενδιαφέρεται να είναι καθαρό το περιβάλλον», όπως προσθέτει ακολούθως.
Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει πως την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η εκδήλωση-ομιλία, την οποία συντόνισε ο Θανάσης Μουσόπουλος. Συγκεκριμένα, επιμελήθηκε και παρουσίασε την «Ποιητική Ανθρωπογνωσία της παλιάς Ξάνθης».
Τέλος, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η ομιλία της κ. Κελτσίδου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Ξάνθης με θέμα την πομακική κουζίνα και παράλληλα έγινε παρουσίαση ανάλογων εδεσμάτων από την Εμινέ Μπουρουτζή.
«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με τη συνεργασία μας με τον Δήμο-. Εμείς προσπαθήσαμε μέσω των δικών μας εκδηλώσεων να κάνουμε μία στροφή προς την ‘’ποιότητα’’»
«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με τη συνεργασία μας με τον Δήμο. Επίσης, είναι πολύ θετικό που οι κεντρικές εκδηλώσεις είναι εξαιρετικές. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να συζητηθεί μία αναβάθμιση του θεσμού, διότι συμπληρώνει 33 χρόνια. Δεν χωρά αμφιβολία πως είναι πολύ καλός για την Ξάνθη, γιατί φέρνει επισκέπτες, αναγνωσιμότητα, αλλά χρειάζεται και κάποια ανανέωση, αναβάθμιση, κάτι που ισχύει και για όλους τους θεσμούς στην περίπτωση που ‘’περνούν τα χρόνια από πάνω τους’’. Εμείς πάντως προσπαθήσαμε μέσω των δικών μας εκδηλώσεων να κάνουμε μία στροφή προς την ‘’ποιότητα’’», σημειώνει καταληκτικά η κ. Μαυροδή.