Εκτός από συναυλία και μουσική στα στέκια συλλόγων, η πόλη μέσα από εκθέσεις αναδεικνύει το ταλέντο και την δυναμική των νέων καλλιτεχνών της περιοχής
Η Δημοτική Πινακοθήκη της Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης», το Παλιό Δημαρχείο και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο γεμίζουν καθημερινά με κόσμο όλων των ηλικιών
«Γιορτές Παλιάς Πόλης» σημαίνει μουσική, χορός, παραδοσιακό σουβλάκι στα στέκια των συλλόγων, αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής, έργων τέχνης, χειροτεχνιών σε χώρους που είναι ανοιχτοί στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών.
Αυτό ακριβώς βρίσκει εφαρμογή και στην φετινή διοργάνωση, μιας και ο όμορφος χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης «Χρήστος Παυλίδης» μετά χαράς έχει «φωτίσει» χάρη σε μία πλούσια ποικιλία έργων τα οποία «τραβούν» την προσοχή των περαστικών…
Καθώς κάποιος διασχίζει τον αύλειο χώρο πραγματικά δεν ξέρει τι να πρωτοκοιτάξει, είναι σαν «να ανοίγει» ο χώρος μπροστά στα μάτια του, σαν να «ζωντανεύουν» οι φιγούρες των πινάκων ζωγραφικής. Φυσικά, υπάρχει και η συνέχεια… στον πρώτο όροφο.
Πέντε λεπτά αξίζει να σταθεί κάποιος στην είσοδο του χώρου για να διαπιστώσει την αυξημένη κινητικότητα. Στην κάθε γωνιά υπάρχουν έργα με τη δική τους ιστορία, με το δικό τους καλλιτεχνικό αποτύπωμα, τα οποία κατά κάποιο τρόπο προδίδουν τα ενδιαφέροντα των δημιουργών τους και σε ορισμένες περιπτώσεις περνούν μηνύματα. Άλλες φορές πάλι προβάλλουν πρόσωπα, τοπία και στοιχεία της θρησκευτικής παράδοσης.
Συνοπτικά, λοιπόν επιβάλλεται μία ολιγόλεπτη επίσκεψη στον χώρο για κάποιον που θέλει να δει εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας, όπως επίσης και έργα ψηφιδωτά, πυρογραφίας-σκιτσογραφίας.
Το κέντημα(προσωπογραφίες), η γλυπτική, οι κούκλες από paperclay, η ξυλογλυπτική, η χαρακτική, η κεραμική και τα craft / χειροποίητα κεριά αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις…
Η επόμενη στάση είναι στο Παλιό Δημαρχείο, το οποίο λειτουργεί για το κοινό από τις 10:00 έως τις 14:30 και από τις 18:00 έως τις 23:00. Για κάποιον που αγαπά την υφαντική, το σύγχρονο κόσμημα, τις δημιουργίες μακραμέ, τσάντας και κεραμικής είναι ο καταλληλότερος προορισμός στην βόλτα του.
Συν τοις άλλοις θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν κάνουμε μνεία και στις εκθέσεις ζωγραφικής, αλλά και στην φωτογραφική έκθεση που μαζί δίνουν μαθήματα αναφορικά με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Τις γυναικείες φιγούρες να «ζωντανεύουν» μέσα από ζωηρά χρώματα, Υellow Pages και μία σύγχρονη συνάμα προσέγγιση των μορφών βλέπει κανείς στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Ξάνθης όπου και επιχειρείται μία διαφορετική προσέγγιση στην γυναικεία έκφραση.
Κλείνουμε με το γνωστό Στέκι του Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην» στη Παλιά Πόλη (θέση «Βρυσάκι») όπου σήμερα, Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά την έκθεση χαρακτικής, να μελετήσουμε σε βάθος την τεχνοτροπία, «την μέθοδο που εφαρμόζεται» κατά κάποιον τρόπο.
Συνεπώς, καλούμαστε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τις λίγες ημέρες που μας έχουν μείνει μέχρι την ολοκλήρωση των γιορτών σε μία απόπειρα να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, να έρθουμε σε επαφή με τέχνες, να γνωρίσουμε τη δουλειά των δημιουργών των έργων αυτών και στην τελική να αλλάξουμε παραστάσεις, να ανταλλάξουμε σκέψεις, ιδέες για να συνεχίσουν να δημιουργούνται νέα έργα που αποτελούν «φωτεινό στολίδι» για την πόλη της Ξάνθης!