Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Παγγαίο όρος ακόμα βρίσκεται σε κίνδυνο

Το Παγγαίο όρος ακόμα βρίσκεται σε κίνδυνο

0

Πληροφορίες του «Ε» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευθερούπολης αναφέρουν ότι υπάρχουν μικρές εστίες σε δύσβατα σημεία


O αντιπεριφερειάρχης Καβάλας εξήρε την προετοιμασία της Περιφέρειας, την ίδια ώρα που το ΚΚΕ ΑΜΘ μιλάει για «πολιτική που λογαριάζει την πολιτική προστασία ως κόστος»


Η βροχή «έσωσε» το Παγγαίο, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευθερούπολης, οι πυροσβέστες βρίσκονται ακόμα εν δράσει διότι υπάρχουν μικρές εστίες («καντηλάκια») σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στον Πλατανότοπο και Ποδοχώρι. Οι συγκεκριμένες εστίες αντιμετωπίζονται με ρίψεις νερού από ελικόπτερα, θέλοντας να ανακοπεί η πιθανότητα αναζωπύρωσης.

Ο Γιώργος Κύρος, αναλυτής γεωθερμικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπογράμμισε στο «Ε» ότι η καμένη έκταση έως την Τετάρτη 28 Αυγούστου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Copernicus, 14.868 στρέμματα.

«Μία ασφαλής εκτίμηση είναι ότι μέχρι να σβήσει τελείως η πυρκαγιά, το νούμερο θα ανέβει στα 16.000 στρέμματα», ανέφερε ο ίδιος.



Θ. Μαρκόπουλος: «Θα προταθεί μέσω των αρμοδίων να αλλάξουν νομοθετικά οι αγκυλώσεις της δασικής νομοθεσίας»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κώστας Βενετίδης, πλαισιωμένοι από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρο Κιβράκη και την πρώην δημοτική σύμβουλο και κάτοικο Πλατανοτόπου Κική Αλεπίδου.

Προβαίνοντας ο κ. Μαρκόπουλος στην περιγραφή της κατάστασης τόνισε ότι ένα βασικό σημείο είναι ότι σημειώθηκε καθυστέρηση στον εντοπισμό και στην έναρξη της κατάσβεσης, αφενός λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στην αλπική ζώνη εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί ο μοναδικός δρόμος εξαιτίας της χρήσης του από τα βαριά οχήματα της υλοτομίας και αφετέρου λόγω της δύσκολου γεωλογικού ανάγλυφου του Παγγαίου.

Τόνισε όμως ότι υπήρξε άμεση ανταπόκρισης της Περιφέρειας ΑΜΘ με την κινητοποίηση των αναγκαίων χωματουργικών μηχανημάτων που ζητήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσα από το Μητρώο που έχει συσταθεί και για τα οποία κατέβαλε σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

Στο θέμα του απολογισμού των ζημιών, ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι δεν απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και οικισμοί, ωστόσο σημειώθηκαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες από την δράση των ελικοπτέρων και γι’ αυτό ο κ. Τοψίδης έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την αποζημίωση τους.

Κλείνοντας ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι μετά την εμπειρία των μεγάλων πυρκαγιών σε Δαδιά, Θάσο και τώρα Παγγαίο, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και προσωπικά ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης έχουν πάρει την απόφαση να ενισχύσουν την Πολιτική Προστασία με πυροσβεστικά και τεχνολογικά μέσα για την καλύτερη πρόληψη των πυρκαγιών και την μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων πυρόσβεσης. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει το Drone στη Θάσο για την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα γίνει επιδιόρθωση του δρόμου του Παγγαίου, θα προταθεί μέσω των αρμοδίων να αλλάξουν νομοθετικά οι αγκυλώσεις της δασικής νομοθεσίας που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα και ειδικά για το Παγγαίο θα αναληφθούν πρωτοβουλίες να αξιοποιηθεί, για να το χαίρονται όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, γιατί μέσα από αυτές τις δράσεις μπορούμε να έχουμε καλύτερη προστασία και διαφύλαξη του σημαντικού οικοσυστήματος.

Δήμαρχος Παγγαίου: «Μια βροχή θα μας σώσει»

Να υπενθυμίσουμε ότι σε συνέντευξη του στο News247 στις 29 Αυγούστου ο δήμαρχος του Δήμου Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης απέδιδε την πολυήμερη μάχη με τις φλόγες στο δύσβατο σημείο που μαινόταν το πύρινο μέτωπο

«Γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια από εναέρια μέσα και από πεζοπόρα τμήματα που επιχειρούν ενώ συνδράμουν και πάρα πολλοί εθελοντές. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε κι εμείς και να διευκολύνουμε την κατάσταση όμως είναι τέτοια και η βλάστηση, η οποία είναι έρπουσα πάνω στην κορυφή του Παγγαίου αλλά και πολλά δύσβατα σημεία που δυσκολεύουν την κατάσταση. Το μεγαλύτερο μέρος του Παγγαίου είναι δύσβατο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν κοντά στην φωτιά όσοι επιχειρούν. Για αυτό βέβαια και έχουν φύγει τα περισσότερα αεροπλάνα και έχουμε μόνο ελικόπτερα ώστε να εστιάζουμε ακριβώς πάνω από τις εστίες της φωτιάς. Παράλληλα, έχουμε πολλές αναζωπυρώσεις. Πιστεύω πως μόνο με μία βροχή θα μας σώσει».

ΚΚΕ ΑΜΘ: «Η κυβέρνηση που φέτος επικαλείται το δύσβατο της περιοχής του Παγγαίου Όρους στην Καβάλα, πέρυσι έλεγε τα ίδια για τη Δαδιά στον Έβρο, πρόπερσι για το Παπίκιο Όρος στη Ροδόπη»

Πυρά κατά της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε Επιτροπή Περιοχής ΑΜΘ του ΚΚΕ όσον αφορά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Φαλακρό και Παγγαίο.

Όπως σημειώνει «η πολυήμερη φωτιά που κατακαίει την κορυφογραμμή του Παγγαίου Όρους, παρά την τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντικών οργανώσεων και των κατοίκων της περιοχής, υπόκειται σε συνεχείς αναζωπυρώσεις, με την εξέλιξή της να είναι αβέβαιη. Τα στημένα επικοινωνιακά σόου των βουλευτών της ΝΔ από την πρώτη μέρα για τις δικές τους “υπεράνθρωπες” προσπάθειες αποτελούν πρόκληση για το λαό της περιοχής μπροστά στην μεγάλη οικολογική καταστροφή. Οι “δεήσεις” τοπικών παραγόντων (Δήμαρχος Παγγαίου, Περιφέρεια) για βροχή επίσης!».

Στη συνέχεια καταφέρεται εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας ότι για την κυβέρνηση «το πάθημα δε γίνεται μάθημα». Από τις πυρκαγιές στη Θάσο, στη Δαδιά του Έβρου και την πολυήμερη φωτιά στο Παπίκιο Όρος το 2022, μέχρι τις πυρκαγιές σε Νέστο Καβάλας και Ροδόπη, αλλά και την ανυπολόγιστη καταστροφή στον Έβρο πέρυσι, «βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που ακολουθούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά. Την πολιτική που λογαριάζει την πολιτική προστασία ως κόστος».

«[…] Η κυβέρνηση που φέτος επικαλείται το δύσβατο της περιοχής του Παγγαίου Όρους στην Καβάλα, πέρυσι έλεγε τα ίδια για τη Δαδιά στον Έβρο, πρόπερσι για το Παπίκιο Όρος στη Ροδόπη! Και φυσικά καταφεύγει στο αφήγημα περί κλιματικής κρίσης. Δεν λέει όμως ότι ένα πραγματικά ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής θωράκισης μπορεί με τους αναγκαίους πόρους να προστατέψει και τις πιο δύσβατες περιοχές με τον καθαρισμό και τη διάνοιξη δασικών δρόμων, με περισσότερες υδατοδεξαμενές που να είναι και λειτουργικές, με αντιπυρικές ζώνες. Με όλα τα αναγκαία επίγεια και πτητικά μέσα. Και πάνω από όλα με προσλήψεις μόνιμων πυροσβεστών, δασεργατών, με σύγχρονο εξοπλισμό και ανθρώπινες επιχειρησιακές συνθήκες […]», ενώ υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Παγγαίο, όπως και για την οικολογική ανάταση-αποκατάσταση του φυσικού πλούτου της περιοχής. Για την πρόληψη και αντιμετώπιση της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων των περιοχών όπου εξαπλώθηκαν οι καπνοί της πυρκαγιάς (ως και την πόλη της Καβάλας). Άμεσα να ξεκινήσουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Καμία σκέψη για αλλαγή χρήσης της γης. Να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι αγρότες της περιοχής από τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τη δράση των ελικοπτέρων κατάσβεσης […]».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωφεύει η πολιτεία στην ανέγερση νέου κτηρίου για το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης

Νέα επιστολή της Σχολικής Εφορείας προς Υπουργείο Πολιτισμού και Κτιριακές Υποδομές ΑΕ  Βο…