Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ο Κινηματογράφος των Δημιουργών της ΦΕΞ ξεκινά τα αφιερώματά του

Ο Κινηματογράφος των Δημιουργών της ΦΕΞ ξεκινά τα αφιερώματά του

0

Σεπτέμβριος 2024 με Ανγκ Λι


Ο Κινηματογράφος των Δημιουργών από την Κινηματπγραφική Λέσχη της ΦΕΞ ξεκινά από αυτό το Σεπτέμβρη νέο κύκλο αφιερωμάτων στον Κινηματογράφο των Δημιουργών. Ο μήνας αυτός είναι αφιερωμένος στον Ανγκ Λι (Ang Lee 1954-).

Λογική και ευαισθησία: To πολυσυλλεκτικό σινεμά του Ανγκ Λι

Με δύο Όσκαρ σκηνοθεσίας, δύο Χρυσούς Λέοντες και δύο Χρυσές Άρκτους, ο Ταϊβανέζος σκηνοθέτης έχει διανύσει μια εξαιρετικά πολυβραβευμένη πορεία.

Πολλές από τις ταινίες του Ανγκ Λι έχουν επικεντρωθεί στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της παράδοσης και του μοντέρνου. Κάποιες από τις ταινίες του έχουν έναν κωμικό τόνο που αντιπαρατίθεται με τον τραγικό ρεαλισμό που τις χαρακτηρίζει. Οι ταινίες του Λι ασχολούνται επίσης με κρυφά μυστικά και εσωτερικά βάσανα που βγαίνουν στην επιφάνεια, όπως στις ταινίες του Το Γαμήλιο Πάρτυ (1993) και Το μυστικό του Brokeback Mountain (2005) που αναφέρονται στο θέμα της ομοφυλοφιλίας, με τις πολεμικές τέχνες, όπως η ταινία Τίγρης και Δράκος (2000) και μεταφορές κόμιξ όπως το Hulk (2003).

Το 2007, άλλη μια ταινία του Λι κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, η ταινία Προσοχή, Πόθος  (2007), κάνοντας τον Λι τον δεύτερο σκηνοθέτη που έχει κερδίσει το εν λόγω βραβείο δύο φορές.

«Το να κάνω ταινίες είναι η ζωή μου. Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που με βοηθά να καταλάβω τον εαυτό μου και τον κόσμο. » Ανγκ Λι.

Από την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου και κάθε Τρίτη στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης στις 21:00.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…