Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: «Καταδικάζουμε την απειλή για προσφυγή στη δικαιοσύνη από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ»

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: «Καταδικάζουμε την απειλή για προσφυγή στη δικαιοσύνη από τον περιφερειάρχη ΑΜΘ»

0

«Η κριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατικής διαδικασίας» τονίζει η περιφερειακή παράταξη


Να αποσύρει τις απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του επικεφαλής της παράταξης καλεί τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη, η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία με ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως στις αρμοδιότητες της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί έλεγχο στη διοίκηση.

«Με βαθιά ανησυχία παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την απειλή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) για προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά  του επικεφαλής της παράταξης μας  Ηλιόπουλου Στέργιου.

Είναι η 2η φορά που ο κ. Περιφερειάρχης εξαπολύει την απειλή αυτή κατά του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» και αυτή σχετίζεται με την κριτική που ασκήθηκε προς το έργο της διοίκησης, και έρχεται να πλήξει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μας, όπως η ελευθερία της έκφρασης και ο πολιτικός διάλογος», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η κριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατικής διαδικασίας και αποτελεί δικαίωμα αλλά και υποχρέωση κάθε εκλεγμένου εκπροσώπου, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Η απόπειρα ποινικοποίησης του δημόσιου διαλόγου και της αντιπαράθεσης ιδεών δημιουργεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο, υπονομεύοντας τη λειτουργία των θεσμών και την ίδια την ουσία της δημοκρατίας. Καλούμε τον κ. Περιφερειάρχη να αποσύρει άμεσα την απειλή του για προσφυγή στη δικαιοσύνη και να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό προς τις δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες. Η αντιπαράθεση ιδεών και η κριτική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής ζωής και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με νομικές απειλές».

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία με επικεφαλής τον Στέργιο Ηλιόπουλο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λογοδοσίας, κατηγόρησε τον κ. Τοψίδη για αλόγιστη χρήση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για την χρηματοδότηση ανούσιων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε στην εισήγησή του ότι «το 1ο εξάμηνο της διοίκησης σας, όσον αφορά την διαχείριση του Πολιτισμού, στην Περιφέρεια μας χαρακτηρίζεται ως “ Άρτος και θεάματα”. Εφήμερες απολαύσεις – διασκεδάσεις, τις οποίες βεβαίως παρέχετε προς αποτροπή της προσοχής των πολιτών από την κακή κατάσταση των πραγμάτων της Περιφέρειας ή προς αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων με επικείμενη λύση διάφορη από τη θέληση των πολιτών» ενώ συμπλήρωσε ότι «μετά από έρευνα που πραγματοποιήσαμε στις συνεδριάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής στο 1ο εξάμηνο του 2024, είδαμε ότι η παράταξη σας έβγαλε 78  αποφάσεις για συμμετοχή σε “πολιτιστικές” εκδηλώσεις με απευθείας αναθέσεις και συνολική χρηματοδότηση 945.000€. Από την ανάλυση αυτών προκύπτει πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι χοροί και πανηγύρια όπου:

  • 24 αποφάσεις αφορούν χρηματοδοτήσεις έως 3.000€.
  • 17 αποφάσεις από 3.001€ έως 6.000€.
  • 13 αποφάσεις από 6.001€ έως 10.000€.
  • 9 αποφάσεις από 10.001€ έως 20.000€.
  • 9 αποφάσεις από 20.001€ έως 30.000€.
  • 6 αποφάσεις από 30.001€ έως 70.000€».

Στη συνέχεια ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι η πλειοψηφία  των πολιτών αισθάνονται ότι οι πόροι δεν διατίθενται σωστά, γεγονός που μειώνει την εμπιστοσύνη τους προς την τοπική αυτοδιοίκηση. «Οι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν σε σημαντικά έργα υποδομής που έχουμε μεγάλη ανάγκη (συντήρηση, αναβάθμιση και προώθηση των τοπικών μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών κέντρων), αντί να σπαταλούνται σε εκδηλώσεις που δεν προσφέρουν ουσιαστική αξία στην κοινωνία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, πυλώνες σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή

Στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, αλλά και στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθη…