Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ανθή Γκέρμανν, Μορφές

Ανθή Γκέρμανν, Μορφές

0

Γράφει ο Δημήτρης Ν. Κασαπίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης (Δ.Π.Θ.)


Η ζωγράφος Ανθή Γκέρμανν

Το βλέμμα μας προσηλώνεται κάθε μέρα πάνω σε πρόσωπα που συναντούμε και μας μαγνητίζουν ,καθώς και σε αντικείμενα  που μας περιτριγυρίζουν και αποτελούν το μικρόκοσμο της καθημερινότητας μας.

Στα πρόσωπα αυτά διεισδύει πολλές φορές το βλέμμα του δημιουργού , του καλλιτέχνη, του ζωγράφου , του γλύπτη , του εικαστικού και με την ευαισθησία που τον διακατέχει, αλλά και την διορατικότητα που τον διακρίνει τα αναπλάθει και τα μεταμορφώνει σε έργα τέχνης.


Εικόνα έργου με το οποίο συμμετέχει στην έκθεση

Στη μορφή τους δεν αναπαρίσταται πλέον η μίμηση ή η παρομοίωση μόνο του προσώπου αλλά και η σκιαγράφηση της ιδέας , της ιδεατής μορφής μέσω της δημιουργίας. Το έργο της Ανθής Γκέρμανν , μιας μεγάλης εικαστικής δημιουργού και ζωγράφου αποτελεί μια πολύχρονη πετυχημένη διαδρομή που εστιάζει στα πρόσωπα διαχρονικά, από την εποχή ακόμα της μαθητείας της δίπλα σε έναν μεγάλο και χαρισματικό δάσκαλο, το Χρήστο Παυλίδη.

Από τα πρωτόλεια έργα της με κάρβουνο  μέχρι τα κολλάζ  καθώς και τις γυναικείες μορφές της μεστής δημιουργικής ωριμότητας της , τα πρόσωπα αποσπούν την προσοχή της.

Το έργο της είναι προσωποκεντρικό και ψυχοκεντρικό ταυτόχρονα. Στις γυναικείες μορφές με τα πολύχρωμα φορέματα και τα ψηλά καπέλα πίσω από τα χαμογελαστά ή σοβαρά πρόσωπα δεν παρουσιάζεται μόνο η γυναίκα ως μορφή ιδεατή ,αλλά και η ίδια της η ψυχή βγαίνει στην επιφάνεια .

Με το έργο της η δημιουργός επιδιώκει όχι μόνο να δώσει σάρκα και ύλη στις προς αναπαράσταση γυναικείες μορφές , αλλά απεικονίζει και την ίδια την ιδέα του προσώπου και του ψυχικού του κόσμου.

Τα έργα της αποπνέουν ζωντάνια ,η ζωγραφική της και η ματιά της υπηρετούν την εικόνα, την αναδεικνύουν  και φθάνουν στα βάθη της ψυχής της. Οι μορφές της δεν εγκλωβίζουν σε στερεότυπα. Οι γυναικείες μορφές και τα πρόσωπα  που αναπαριστά απελευθερώνουν την εικόνα και την ψυχή  που την διακατέχει και τη μετουσιώνουν σε ιδέα , σε σύμβολο.

Μέσα από μια αναδρομή στο διαχρονικά δημιουργικό  έργο της , ο καθένας από τους επισκέπτες αυτής της έκθεσης  θα αναγνωρίσει , θα αφουγκρασθεί, αλλά και θα συναντήσει  στους πίνακες της κυρίας Ανθής Γκέρμανν και τις δικές του ευαισθησίες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ιn  Μemoriam*

    Του Δημητρίου Ν. Κασαπίδη Διδάκτορος Ιστορίας (UJ) & Διδάκτορος Ιστορίας της Τέχνης (Δ…
  • Το συγγραφικό έργο του Μάκη (Δήμου ) Βογιατζόπουλου

    Με αφορμή το φιλολογικό Μνημόσυνο προς τιμήν του         Αφορμή για όσ…
Περισσότερα άρθρα από Δημήτριος Ν. Κασαπίδης
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…