Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η Ξάνθη τιμά τον Πολιούχο και Προστάτη της, Τίμιο Πρόδρομο και Βαπτιστή Ιωάννη

Η Ξάνθη τιμά τον Πολιούχο και Προστάτη της, Τίμιο Πρόδρομο και Βαπτιστή Ιωάννη

0

Διήμερο λατρευτικών εκδηλώσεων διοργανώνει η Μητρόπολη, ενώ πιστοί σπεύδουν να προσκυνήσουν προς τιμή του


«Ο Τίμιος Πρόδρομος είναι εκείνος που ενώνει δύο εποχές, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, είναι εκείνος για τον οποίο ο ίδιος ο Χριστός εγκωμίασε και είπε  ότι δεν γεννήθηκε άνθρωπος μεγαλύτερος  από τον Τίμιο Πρόδρομο», τόνισε ο Μητροπολίτης κκΠαντελεήμων


Ο Πολιούχος και Προστάτης της Ξάνθης, Τίμιος Πρόδρομος και Βαπτιστής Ιωάννης τιμήθηκε με τη δέουσα ευλάβεια στο πλαίσιο των διήμερων θρησκευτικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Μητρόπολη Ξάνθης.

Ειδικότερα, την Τετάρτη και ώρα 19:00τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και στις 20:30 ξεκίνησε η Ιερά Λιτανεία της εικόνας του Αγίου. Έπειτα, στις 21:00 ακολούθησε η Αρτοκλασία και εκφώνηση του Πανηγυρικού Λόγου της Εορτής στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του Στρατού, της Αστυνομίας, της Περιφέρειας και του Δήμου, όπως επίσης και πλήθος πιστών από την πόλη, αλλά και   από γειτονικές περιοχές με σκοπό να προσκυνήσουν τον Πολιούχο.

Ο Μητροπολίτης κκ Παντελεήμων, τόνισε:

«Αύριο είναι η ημέρα μνήμης της Αποτομής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Η τοπική εκκλησία της Ξάνθης και του περιθεωρίου, όπως επίσης και η πόλη της Ξάνθης τιμούν από κοινού τον πολιούχο άγιο. Τελέσαμε στον ιστορικό μητροπολιτικό ναό του Τιμίου Προδρόμου τον Εσπερινό, λιτανεύσαμε τις ιερές εικόνες της Παναγίας της Καλαμούς και του Τιμίου Προδρόμου να αγιάσουν τους δρόμους που καθημερινά διαβαίνουμε και το κέντρο της πόλης μας με την παρουσία τους, διατυπώσαμε ευχές. Ο Τίμιος Πρόδρομος είναι εκείνος που ενώνει δύο εποχές, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, είναι εκείνος για τον οποίο ο ίδιος ο Χριστός εγκωμίασε και είπε  ότι δεν γεννήθηκε άνθρωπος μεγαλύτερος  από τον Τίμιο Πρόδρομο, είναι εκείνος ο οποίος στον Ιορδάνη αξιώθηκε να βαπτίσει τον Σωτήρα Χριστό και να γίνει μάρτυρας της παρουσίας της Αγίας Τριάδος, μας διδάσκει με την απλότητά του και με την ταπείνωσή του. Ο λόγος του ήταν λόγος αληθείας, δικαιοσύνης και αγάπης. Ακόμη κι αν ήλεγξε τον Ηρώδη για τις παρανομίες του το έκανε από αγάπη, ήθελε απλώς να τον βοηθήσει να μετανοήσει για να μην τα βρει μπροστά του στην άλλη ζωή. Αυτόν λοιπόν, τον μεγάλο προφήτη, τον φίλο του Νυμφίου Χριστού τιμά η εκκλησία μας. Ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας, τους αγίους αρχιερείς που μας τιμούν, είναι τιμή για τον επίσκοπο, τον ιερό κλήρο, τους άρχοντες, τον ευλογημένο λαό Του Θεού».

Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτη Δράμας  μίλησε για τον Τίμιο Πρόδρομο, τον μεγαλύτερο πραγματικά άγιο της Εκκλησίας μας, το έργο του οποίου προαναγγέλλουν οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και ειδικότερα ο προφήτης Ησαΐας.

Σήμερα Πέμπτη, και ώρα 07:00 – 10:30 θα τελεσθεί Όρθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Τις Ιερές Ακολουθίες τιμούν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος , Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος , Δράμας κ. Δωρόθεος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστόφορος και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.




 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…