Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

0

Άλλο ένα Ψήφισμα
Η πράξη  έχει  αποδείξει ότι όταν δεν θέλεις να τελειώσει μια δουλειά κάνεις μια επιτροπή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψηφίσματα. Όλοι οι…πονεμένοι απευθύνονται στον δήμο και ζητούν ψήφισμα από το Δημοτικό συμβούλιο. Ψηφίσματα για τον πόλεμο στην Γάζα ή για τις μετακινήσεις των φοιτητών της Ξάνθης ή για τους μετανάστες ή για την λειτουργία του νοσοκομείου μας. Ένα ψήφισμα που ζητήθηκε από την ΑΔΕΔΥ ενώ υπάρχει προς 2ετίας απόφαση του δήμου Ξάνθης για κίνητρα στους γιατρούς που δεν έχει τεθεί σε ισχύ ακόμη λόγω γραφειοκρατίας όπως ειπώθηκε. Γίνονται επιτροπές γράφονται και σβήνονται κείμενα, ψηφίζονται τα ψηφίσματα, κοινοποιούνται στους αποδέκτες, βουλευτές και υπουργούς και τα περισσότερα καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων. Με ψηφίσματα δεν λύνονται τα προβλήματα, πολύ περισσότερο το θέμα του νοσοκομείου μας. Με πολιτικές στοχευμένες λύνονται από το κέντρο. Οι γιατροί για να έρθουν θέλουν περισσότερα λεφτά και καλές συνθήκες εργασίας. Απλά είναι τα πράγματα.
Μ.Ξ.


Τα της ΔΕΥΑΞ
Δυο διαφορετικές φιλοσοφίες διοίκησης συγκρούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με αφορμή ένα θέμα που αφορά την ΔΕΥΑΞ και συγκεκριμένη την απόφαση του Διοικητικού της συμβουλίου που ήρθε για επικύρωση στο δημοτικό συμβούλιο, για κατάργηση ενός τμήματος από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας. Όπως έγινε γνωστό κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος του σωματείου της ΔΕΥΑΞ, όπως και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης (Καμαρίδης, Μελισσόπουλος) διαφώνησαν με την πρόταση του διευθυντή και του προέδρου της ΔΕΥΑΞ για την κατάργηση του τμήματος, το οποίο οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί χωρίς να αναπληρωθούν με προσλήψεις και επιπλέον με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ αποφασίστηκε να δοθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του αντικειμένου εργασίας του τμήματος σε ιδιώτη ανάδοχο. Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και  οι εργαζόμενοι δεν διαφώνησαν με το να δοθεί σε ιδιώτη – ο διαγωνισμός τρέχει με το να καταργηθεί με το αιτιολογικό ότι καλό είναι να υπάρχει απλά στον Οργανισμό για να μπορούν να γίνουν προσλήψεις μελλοντικά, πιθανότατα προεκλογικά. Το οξύμωρο είναι ότι το κόμματι που έχει ως αντικείμενο είναι της καταμέτρηση ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί έξυπνα υδρόμετρα! Ο αντίλογος που ακούστηκε είναι ότι  μπορεί να χαλάσουν τότε τι θα γίνει; Η  λογική του να έχουμε κάτι καβάντζα και να πληρώνουμε υπαλλήλους που δεν έχουν εργασία και η λογική να φροντίσουμε να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας και να  εκσυγχρονίσουμε και να αναβαθμίσουμε με επιστημονικό προσωπικό την επιχείρηση ήταν αυτές που συγκρούστηκαν.
Διαλέγετε και παίρνετε!
Μ.Ξ.


Δημοσκόπηση για τα μπάζα
Θα διαβάσατε σχετικά με την δημοσκόπηση της Interview για την Politic.
Δεν θα μείνω στα αναφερόμενα ποσοστά που δείχνουν πτώση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαίως αναφέρει η δημοσκόπηση ως πρώτη τη ΝΔ με 22,2% και μόλις με 8,3% τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ με 11,7%, το ΚΚΕ 8,7% και την Ελληνική Λύση με 8,8%.
Εκείνο που έχω ως ένσταση στην δημοσκόπηση είναι ότι αυτή έγινε διαδικτυακά κι αυτό της στερεί τη σοβαρότητα ως προς το αδιάβλητο των απαντήσεων. Είναι γνωστό πως παρόμοιες έρευνες της κοινής γνώμης στερούνται σοβαρότητας διότι δεν αναφέρουν αριθμό ερωτηθέντων, ημερομηνία διεξαγωγής και άλλα στοιχεία.
Πάντως οι ενδιαφερόμενοι για τα ποσοστά των κομμάτων, ας κάνουν υπομονή. Σύντομα θα υπάρξουν δημοσκοπήσεις από τις γνωστές μεγάλες εταιρείες του χώρου.
Γ.Δ.


Μίζερη αντίληψη
Το αναφέρω έτσι για να καταδειχτεί μια υπάρχουσα νοοτροπία εκ μέρους φορέων, Σωματείων, Συλλόγων και ιδιωτών.
Πρόσφατα η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης εξέδωσε Ευχαριστήριο Μήνυμα για την εκδήλωση του 9ου Φεστιβάλ Via Egnatia 2024 με το οποίο ευχαριστούσε δώδεκα φορείς και ιδιώτες για τη συμβολή τους στην επιτυχία του Φεστιβάλ.
Από την λίστα αυτή για άλλη μία φορά απουσίαζε αναφορά προς τα Μέσα Ενημέρωσης.
Όχι ότι την έχουν ανάγκη και ούτε στήριξαν την εκδήλωση με αμοιβή αλλά η νοοτροπία είναι αυτή που προβληματίζει.
Πρόκειται για μια αντίληψη επαρχιωτισμού, για μια μικρόνοη λειτουργία και βεβαίως έλλειψη κοινωνικότητας και ενσυναίσθησης κάποιων δεδομένων.
Γ.Δ.


Κόσυνθος: ώρα μηδέν
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της λειψυδρίας γενικά και της κλιματικής κρίσης που είναι η αιτία, υπάρχει μια απόδειξη αδιαμφισβήτητη.
Μια ματιά να ρίξει κάποιος στην κοίτη του ποταμού Κόσυνθου της πόλης μας θα αντιληφθεί το μέγεθος του δράματος.
Ίχνος νερού δεν υπάρχει πλέον εδώ και μέρες. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και η αιτία προφανώς γνωστή.
Μάλιστα η εικόνα αυτή του Κόσυνθου είναι γενική. Χωρίς βροχές, χωρίς χιόνια πως να υπάρχει νερό. Εξάλλου οι πηγές κι αυτές επηρεάζονται από την γενική κατάσταση, ενώ το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και στον ποταμό Κομψάτο στον νομό Ροδόπης, στον Ίασμο.
Γ.Δ.


Ζεστό φθινόπωρο
Πληροφορίες επιστημόνων που ασχολούνται με τον καιρό και ανάμεσα σ’ αυτές και την δική μας ΕΜΥ, μας προετοιμάζουν. Ναι μας λένε ότι ζεστός θα είναι ο καιρός το φθινόπωρο στην χώρα μας.
Δηλαδή Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος, λέει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι μέσες θερμοκρασίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες ενδείξεις υπολογίζουν για ζεστό χειμώνα,  κυρίως στα δυτικά και νότια της χώρας.
Λοιπόν, τα ψέματα τελείωσαν. Εμείς οι άνθρωποι με τα έργα μας φτάσαμε τον πλανήτη στην κατάσταση αυτή. Αν συμφωνήσουν οι «μεγάλοι» (γνωστό ποιοι είναι) τότε, έστω και τώρα, μπορούν τα πράγματα να διορθωθούν σιγά-σιγά. Διαφορετικά…
Γ.Δ.


Έρχεται ο Ανδρουλάκης


Ήταν μια πληροφορία ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επισκεφθεί την Ξάνθη όπως και την Καβάλα. Τελικά, το Σάββατο, 31 Αυγούστου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα βρίσκεται στην πόλη μας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας του έχει ως εξής:

  • Στις 12:00 θα περιοδεύσει στο Παζάρι της Ξάνθης
  • Στις 18:30 καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε μία ανοιχτή συζήτηση στην αίθουσα του ΕΒΕ Ξάνθης (Βασ. Κωνσταντίνου 1, Πλατεία Δημοκρατίας)
  • Στις 20:30 θα παραστεί στην επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, στην Πλατεία Μητροπόλεως

Γ.Δ.


Στάση ευθύνης
Η Πολιτική δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.
Πολλές φορές χρειάζεται εκτός των άλλων προσόντων και ικανοτήτων και θάρρος γνώμης.
Δεν είναι προφανώς θέμα φύλου. Όχι οπωσδήποτε.
Το έχει κανείς το τσαγανό ή δεν το έχει. Μπορεί κανείς να πει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο Όχι;
Εάν το κάνει σε μια κρίσιμη ώρα, τότε, ναι, ξεχωρίζει και συνεχίζει μπροστά.
Τα παραπάνω μου μετέφερε φίλος, αριστερός, με τη στάση της Πόπης Τσαπανίδου. Η οποία όπως είναι γνωστό δήλωσε και το έκανε, να καταλάβει την θέση του παραιτηθέντος βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου.
Η Τσαπανίδου είπε Ναι στην ηθική διεκδίκηση του νόμιμου δικαιώματος και Όχι στην υποχώρηση έναντι της πίεσης Κασσελάκη να μεθοδευτεί με τις παραιτήσεις η είσοδός του στη βουλή.
-Τι να πει κανείς. Μαθήματα σωστής πολιτικής με ήθος.
Γ.Δ.


Ευθύνες Δημοτικών Συμβουλίων Δ.Ξάνθης
Και άλλη αντίδραση από συμπολίτη ως προς το περιεχόμενο της πρότασης του Σωκράτη Ξυνίδη προς το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ξάνθης.  Θυμίζω απλά, ότι η πρόταση Ξυνίδη έχει δύο σκέλη και αφορά τον θανόντα πρόσφατα πρέσβη Αλέξη Αλεξανδρή.
Προτείνει λοιπόν ο πρώην βουλευτής και Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, η οδός Ορφέως στην Παλιά Πόλη να αλλάξει και να πάρει το όνομα του Α.Αλεξανδρή. Παράλληλα  προτείνει να δοθεί στην οικογένειά του το χρυσό μετάλλιο της πόλης.
Υπάρχει ένσταση, όπως και χθες ως προς την προσφορά του Α.Αλεξανδρή στην Ξάνθη και ιδού ποια είναι αυτή για να του αποδοθούν αυτές οι δύο τιμές.
«Όταν ο δήμος Ξάνθης καθυστερεί κοντά πέντε χρόνια στο να στήσει την προτομή του Κωνσταντίνου Θανόπουλου η οποία είναι ήδη έτοιμη, του ανθρώπου που ΕΣΩΣΕ και ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ να χαρακτηριστεί ως Παραδοσιακός Οικισμός η Παλιά Πόλη.
Όταν γι’ αυτόν τον άνθρωπο δεν υπάρχει οδός με το όνομά του, δεν υλοποίησε το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο σε μια ολόκληρη θητεία του την τοποθέτηση της προτομής που αποτελούσε μάλιστα ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. και όταν θα γιορτάσουμε οι Ξανθιώτες για άλλη μια χρονιά τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, είναι το λιγότερο αχαριστία, προς τον Θανόπουλο ν’ αλλάζει όνομα οδού στην Παλιά Πόλη για τον Αλ.Αλεξανδρή».
Αυτά τα λόγια συμπολίτη μας για το χρέος ενός δημοτικού συμβουλίου κι ενός λαού, των Ξανθιωτών, στον Κ.Θανόπουλο. Η  απόδοση τιμών στον Κ.Θανόπουλο προηγείται έναντι οποιουδήποτε άλλου.
Γ.Δ.


Πότισμα σταγόνα-σταγόνα
Ένα μέτρο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί από τους παραγωγούς είναι παλιό και χρησιμοποιούν ήδη σε Ολλανδία, Ισραήλ, ΗΠΑ κλπ χώρες.
Πρόκειται για το γνωστό και στη χώρα μας σύστημα ποτίσματος σταγόνα-σταγόνα (στάγδην) το οποίο έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα κυρίως στην παρούσα χρονική στιγμή που το νερό για άρδευση είναι λίγο.
Πολλοί από τους αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται παλαιότερο σχόλιο για το σύστημα ποτίσματος με σταγονίδια που είχε κάνει η Εφημερίδα μας. Να που η ανάγκη πλέον οδηγεί τα πράγματα σ’ αυτήν τη λύση.
Προφανώς όλες οι καλλιέργειες στην αρχή να μην μπορούν να δεχτούν αυτό το σύστημα. Στην πορεία όμως είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν σε λύσεις διότι το όφελος είναι μεγάλο αλλά και η ανάγκη πιεστική για την παραγωγή απαραίτητων προϊόντων διατροφής για τον άνθρωπο.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …