Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ιω. Κατσούλης: «Οι σύλλογοι παράγουν πολιτιστικό προϊόν και προσφέρουν στην τοπική κοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς»

Ιω. Κατσούλης: «Οι σύλλογοι παράγουν πολιτιστικό προϊόν και προσφέρουν στην τοπική κοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς»

0

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης μιλά στο «Ε» για την φετινή διοργάνωση κι εν συνεχεία για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ημέρας Μνήμης την 14η Σεπτεμβρίου


«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία γενικότερη επισκεψιμότητα και προσπαθούμε να καλύψουμε και τις υπόλοιπες περιοχές του ελλαδικού χώρου αναφορικά με το μουσικό και το χορευτικό τμήμα», τονίζει


Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» με περίπου 30 χρόνια δράσης και προσφοράς συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Με ένα «γεμάτο» μουσικοχορευτικό πρόγραμμα επιχειρεί να αναδείξει την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής διατηρώντας συνάμα «ζωντανή» την μνήμη των προγόνων και δη του προσφυγικού ελληνισμού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», Ιωάννης Κατσούλης τονίζει στο «Ε»:

«Ο Σύλλογος Μικρασιατών εντάσσεται στους παλιούς συλλόγους που συμμετέχουν στον θεσμό των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Βρισκόμαστε σε έναν χώρο τον οποίο έχουμε στην κατοχή μας κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς, έχουμε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε πολύ υψηλή ποιότητα».

Γιορτές Παλιάς Πόλης και Γιορτές Λαογραφίας

Έπειτα, επισημαίνει πως οι Γιορτές Παλιάς Πόλης δημιουργήθηκαν με σκοπό να εξασφαλίσουν στους Συλλόγους ένα επιπλέον έσοδο, ώστε να συνεχίζουν να στηρίζουν τις Γιορτές Λαογραφίας, οι οποίες δεν αφορούν μόνο την καρναβαλική παρέλαση, αλλά πρωτίστως εστιάζουν σε ό,τι σχετίζεται με την παράδοση.

«Οι σύλλογοι παράγουν πολιτιστικό προϊόν, εκδηλώσεις και θέαμα, προσφέρουν στην τοπική κοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Υπάρχει μία παρεξήγηση σύμφωνα με την οποία οι σύλλογοι που συμμετέχουν στις Γιορτές Παλιάς Πόλης θα πρέπει απαραίτητα να παίρνουν μέρος στην καρναβαλική παρέλαση, κάτι που φυσικά δεν ισχύει», όπως χαρακτηριστικά προσθέτει.

Όσον αφορά το θέμα του προγράμματος, ο πρόεδρος υποστηρίζει πως συνεχίζεται η προσπάθεια προβολής των ιδιαίτερων καταβολών των μελών, της μικρασιάτικης παράδοσης με εγνωσμένους καλλιτέχνες  στον χώρο  του μικρασιάτικου τραγουδιού.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», Ιωάννης Κατσούλης

Μικρασιατικός πολιτισμός, μουσική και χοροί

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία γενικότερη επισκεψιμότητα και προσπαθούμε να καλύψουμε και τις υπόλοιπες περιοχές του ελλαδικού χώρου αναφορικά με το μουσικό και το χορευτικό τμήμα. Επενδύουμε και στο πρώιμο ρεμπέτικο, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την μικρασιατική μουσική, όπως επίσης και στο λαϊκό. Συνεπώς, τις βραδιές της Κυριακής (01.09) και της Τρίτης (03.09) θα παρουσιάσουμε εξαιρετικούς καλλιτέχνες, ένα σχήμα από την Καβάλα το οποίο θα παίξει ρεμπέτικα και πρώιμο λαϊκό, ενώ θα ακούσουμε και λαϊκό της δεκαετίας του ’40 και του ’50. Όλες τις υπόλοιπες ημέρες πέρα από όσα αναγράφονται στο πρόγραμμα επικεντρωνόμαστε στον μικρασιατικό πολιτισμό, την μουσική και τους χορούς», υπογραμμίζει.

«Οι Σύλλογοι, φέτος βιώνουν μια πολύ δύσκολη περίοδο, διότι οι ανατιμήσεις μας έχουν επηρεάσει κατά πολύ. Η αύξηση των τιμών είναι μεγάλη και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις τιμές με σκοπό να μην έχει σοβαρό αντίκτυπο στους καταναλωτές. Εμείς ως σύλλογος καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να προσφέρουμε πρωτίστως φαγητό σε όσο το δυνατό υψηλότερο επίπεδο. Στηρίζουμε σε τοπικό επίπεδο μαγαζιά και εμπόρους», αναφέρει σχετικά με την προβληματική της εποχής.

Ιω. Κατσούλης: «Αντιμετωπίζουμε μία μορφή πίεσης από κάποιες εταιρείες που διαχειρίζονται καλλιτέχνες και πνευματικά δικαιώματα»

«Οι πολιτιστικοί σύλλογοι που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική από φέτος καλούνται να πληρώσουν πνευματικά δικαιώματα. Τα παραδοσιακά τραγούδια, ωστόσο δεν εμπίπτουν σε αυτό το πεδίο. Συνεπώς, αντιμετωπίζουμε μία μορφή πίεσης από κάποιες εταιρείες που διαχειρίζονται καλλιτέχνες και πνευματικά δικαιώματα. Ενδεχομένως όλο αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των συλλόγων. Άρα, στο ζήτημα της αύξησης των τιμών προστίθεται και αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι, όπως δηλώνει.

Η ροή των εκδηλώσεων της Ημέρας Μνήμης-14 Σεπτεμβρίου

Τέλος, κάνοντας μνεία στις εκδηλώσεις του μικρασιατικού συλλόγου που  έπονται εστιάζει στα ακόλουθα:

«Ως γνωστόν η 14η Σεπτεμβρίου είναι Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Σύμφωνα με το έθος, την Κυριακή(μετά Του Σταυρού) πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση, που διοργανώνεται από την Αντιπεριφέρεια, στην οποία συμμετέχει ο σύλλογος και ένας ομιλητής. Σε αυτό το πλαίσιο την Παρασκευή (13.09) θα γίνει μία σειρά ομιλιών με θέμα τη μικρασιατική καταστροφή δίνοντας βαρύτητα στην ιστορική πλευρά της και στο πώς αυτή αντανακλάται στο σήμερα, πώς η απόρροια αυτών των γεγονότων επηρεάζει το ‘’τώρα’’, τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε πολύ αξιόλογους ομιλητές, τον Ιωάννη Μπακιρτζή (καθηγητής στο ΔΠΘ), τον Σωτήρη Σέρμπο (καθηγητής ΔΠΘ) και τον πρωτοσύγκελο π. Σωφρόνιο. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Παλιό Δημαρχείο στις 19:30. Το Σάββατο ο Σύλλογός μας διοργανώνει μία μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνδυασμό με αφήγηση. Επίσης, θα πάρουν μέρος κι άλλοι σύλλογοι από όμορες περιοχές της Ξάνθης στο υπαίθριο θεατράκι έναντι του ΟΤΕ στις 21:00 στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα τμήματα του συλλόγου, αλλά παράλληλα θα έχουμε την χαρά να υποδεχτούμε και συλλόγους από άλλες περιοχές. Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και θα εκφωνήσει τον ιστορικό λόγο της ημέρας ο Ανδρέας Ματζάκος (διευθυντής του ΙΘΤΠ)».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης από την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης έως την λήξη τους εδώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…