Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

0

Ο πιο top προορισμός η παραλία Μυρωδάτου
Το καλοκαίρι συνεχίζεται στο νομό μας και η παραλία Μυρωδάτου είναι πραγματικά ο top προορισμός ξένων και  ντόπιων. Καθημερινά τα beach bar στην παραλία και οι  ταβέρνες είναι γεμάτες αλλά αυτό που γίνεται τις Κυριακές είναι το κάτι άλλο. Βουλιάζει η παραλία από κόσμο και τα γύρω οικόπεδα που έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ από αυτοκίνητα. Τα περισσότερα με βουλγάρικες πινακίδες αλλά και πολλά με γερμανικές. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα beach bar και οι ταβέρνες είναι πολύ καλές και οι  τιμές επίσης λογικές. Δεν έχει φτάσει όλη αυτή η παράνοια της ελάχιστης κατανάλωσης και οι εξωφρενικές τιμές που συμβαίνει σε άλλες τουριστικές περιοχές και διώχνει τον κόσμο από τις παραλίες. Υπάρχει επαγγελματισμός και σωστή εξυπηρέτηση. Γι’ αυτό και μέσα σε λίγα χρόνια η παραλία Μυρωδάτου  έχει αναδειχθεί η πιο πολυσύχναστη και η πιο τουριστική παραλία του νομού μας.
Μ.Ξ.


Πανάκριβη η Θάσος
Δυσαρεστημένοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους στην Θάσο πολλοί Ξανθιώτες. Η Θάσος που το θεωρούμε το δικό μας νησί έχει αλλάξει, έχει αλλοτριωθεί και διώχνει τους Έλληνες για να καλωσορίσει του ξένους τουρίστες. Πανάκριβες τιμές στα καταλύματα που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση με τις προδιαγραφές τους. Δεν βρίσκει κανείς κάτω από 120 ευρώ. Απλησίαστες οι τιμές και στο φαγητό. Για να κάνει διακοπές οικογένεια μια εβδομάδα θέλει 2.000 μέσα στο νερό!  Καμιά σχέση με άλλα χρόνια τα προ κορονοϊού ας πούμε. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Θάσο αλλά σε όλα τα τουριστικά νησιά. Ξένα πρακτορεία κλείνουν φτηνά πακέτα διακοπών από πολύ νωρίς για ξένους τουρίστες και ότι απομείνει το χρυσοπληρώνουν οι δικοί μας. Γι’ αυτό και πολλοί προτιμούν να κάνουν ενα ταξίδι στο εξωτερικό με τα λεφτά που θα ξοδέψουν σε ένα νησί. Τελικά το καλοκαίρι εμείς θα πηγαίνουμε έξω και οι ξένοι θα έρχονται σε εμάς.
Μ.Ξ.


σαν φάρος…
Ένας επιστήμονας της γλώσσας,
ένας στιβαρός καραβοκύρης του λόγου και
της ορθής σκέψης,
ένας οδηγός βουνού σε δύσβατες διαδρομές για κορυφές  φωτεινές,
ένας ταπεινός, αυθεντικός παγκόσμιος Έλληνας έφυγε…
Το έργο του όμως και τα μηνύματά του υπάρχουν και θα υπάρχουν, σαν φωτεινά σημεία σ ένα απειλητικό σκοτάδι, που πυκνώνει όλο και πιο πολύ..!
Ας αγγίξουμε με τ’ ακροδάχτυλα έστω, αυτόν τον θησαυρό…
Χ.Μ.


Ξηρασίας το ανάγνωσμα
Το θέμα με την μεγαλύτερη επικαιρότητα είναι ένα που δημιουργεί μια σειρά από άλλα. Πρόκειται για τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας και με τη σειρά τους αυτές δημιουργούν ξηρασία στην ατμόσφαιρα αλλά και το έδαφος. Αυτό από την πλευρά του δημιουργεί πρόβλημα στις καλλιέργειες διότι το νερό είναι μειωμένο για άρδευση ενώ οι ανάγκες πολλές και αυξανόμενες. Κι όταν το νερό είναι μειωμένο και οι θερμοκρασίες υψηλές οι παραγωγές είναι πλέον προβληματικές και ως προς την ποσότητα αλλά και την ποιότητα.
Ήδη οι προβληματισμοί είναι έντονοι στους παραγωγούς διότι ο ορίζοντας που δημιουργείται πλέον είναι δύσκολος και πρέπει εγκαίρως να ληφθούν μέτρα.
Γ.Δ.


Αναμονή λίγων ημερών
«Ας μην προτρέχουν κάποιοι και να μην φέρνουν την καταστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των δηλώσεων του Πολάκη», μου έλεγε φίλος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το θεωρώ λογικό. Εξάλλου πολλά θα κριθούν στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου. Εκεί, ναι, μπορεί να κριθούν πολλά, ίσως και όλα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί εκτός των άλλων θ’ αποφασιστεί κατά πόσο θα γίνει το Καταστατικό Συνέδριο αρχές Οκτωβρίου.
Ναι, είναι γεγονός και δεν κρύβεται, η όλη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολη έως προβληματική γι’ αυτό και οι όποιες εξελίξεις απρόβλεπτες, όταν μάλιστα συζητείται η επιστροφή του Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο.
Υπομονή, λίγες ημέρες απομένουν για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Γ.Δ.


Ζητείται αρχηγός
Καθόλου πρωτότυπο για την χώρα μας. Αρχηγοί πάνε κι έρχονται λίγο-πολύ σε όλα τα κόμματα· χωρίς αυτό να είναι κακό.
Απεναντίας, αποτελεί μια σοβαρή ένδειξη δημοκρατικής υγείας του πολιτεύματος.
Διαχρονικά, τόσο πριν την Μεταπολίτευση όσο και μετά, αν ψάξουμε θα διαπιστώσουμε ότι εκατοντάδες αρχηγοί υπήρξαν διαφόρων μεγάλων και μικρών κομμάτων.
Γι’αυτό δεν θα πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν ότι στη σημερινή πολιτική χρονική περίοδο, το ΠΑΣΟΚ σύντομα θ’ αποκτήσει νέο αρχηγό.
Έναν αρχηγό που θα προέλθει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και την ψήφο των χιλιάδων μελών και φίλων.
-Ζούμε σε δημοκρατική χώρα κι αυτά τα θέματα λύνονται ως αυτονόητα ότι έτσι πρέπει να λυθούν.
Γ.Δ.


Αξιοποίηση των Δασαρχείων
Επίκαιρες κάθε χρόνο, χρόνια τώρα, οι δασικές πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας.
Κυρίως όμως αυτές εμφανίζονται συστηματικά στην Αττική και σε άλλες περιοχές για οικοδομική ανάπτυξη.
Τέλος πάντων, όσο μειώνονται οι βροχές και τα χιόνια, και θα αυξάνεται η θερμοκρασία, οι πυρκαγιές θ’ αποτελούν ένα δυσάρεστο και επικίνδυνο φαινόμενο.
Αυτά λίγο-πολύ είναι γνωστά.
Το σχόλιό μου είναι προς την κατεύθυνση του δάσους. Όταν εκδηλώνεται πυρκαγιά στο δάσος οι πλέον αρμόδιοι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν το δάσος, τους δρόμους, αλλά κυρίως την αντιμετώπιση της φωτιάς. Κι αυτό διότι είναι άλλο πράγμα φωτιά στον αστικό ιστό και τελείως άλλο στο δάσος. Γι’ αυτό θα πρέπει να ζητηθεί η πολύτιμη γνώση και εμπειρία των δασολόγων και εν γένει ανθρώπων που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του δάσους, το ανάγλυφό τους, τα είδη των δέντρων και άλλα.
Γ.Δ.


Να φυτεύονται πλατύφυλλα
Και κάτι τελευταίο ως κατάθεση σοβαρή για την μεγάλη οικολογική καταστροφή στη χώρα μας από τις πυρκαγιές.
Επιτέλους, να σταματήσει η αναδάσωση των καμένων περιοχών με…πεύκα. Δηλαδή, ξαναφυτεύονται τα δέντρα εκείνα που καίγονται εύκολα και μεταδίδουν τη φωτιά επίσης εύκολα.
Το υποστηρίζω  χρόνια και το γράφω συνέχεια. Τέρμα στα πεύκα, να φυτεύονται μόνον δέντρα πλατύφυλλα και δεν καίγονται εύκολα όπως ακακίες, κουτσουπιές, οξιές, καρυδιές, καστανιές, φουντουκιές, βελανιδιές και άλλα είδη που γνωρίζουν καλά οι άνθρωποι των Δασαρχείων ανά περιοχή ευθύνης τους.
Επιτέλους, να σταματήσει η εύκολη λύση του πεύκου.
Γ.Δ.


Ποιοι ασχολούνται με την Πολιτική; Ι
Η συζήτηση χαλαρή, Αυγουστιάτικη αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στην παρέα που την απολάμβανε εξαιτίας της θεματολογίας της.
Το ερώτημα που τέθηκε ήταν σαφέστατο και ξεκάθαρο: «Ποιοι ασχολούνται με την Πολιτική;»
Θα πει κανείς ότι είναι και λίγο προβοκατόρικο το ερώτημα, όμως η ανταπόκριση ήταν ικανοποιητική.
Ακούστηκαν απόψεις που αφορούν τον τομέα των γνώσεων, της εμπειρίας στη διαχείριση κρίσεων, την ικανότητα προσέγγισης των ανθρώπων, της επιλογής των συνεργατών.
Άλλοι έθεσαν το θέμα του ήθους πρώτο όπως και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς την κοινωνία και την πατρίδα και βέβαια δεν αγνοήθηκε η παράμετρος του σεβασμού προς τους πολίτες αλλά και τους κείμενους νόμους πρώτα από τους κατέχοντες την εξουσία.
Τέλος, η συζήτηση δεν αγνόησε το πασίγνωστο «Αρχή άνδρα δείκνυσι».
Γ.Δ.


Ποιοι ασχολούνται με την Πολιτική; ΙΙ
Φυσικά, στην πράξη και στην ζωή τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η είσοδος στην Πολιτική, για κάποιους αποτελεί σκοπό και μέσον για απόκτηση εξουσίας και εξ’ αυτής δύναμη και αφορμή για πλουτισμό μη νόμιμο.
Τα παραδείγματα πολλά και κατά το παρελθόν αλλά και φυσικά θα συνεχίσουν στο παρόν και βεβαίως και στο μέλλον.
Στο όχι ιδιαίτερα μακρινό παρελθόν, η ενασχόληση με την πολιτική και η συμμετοχή στην κεντρική σκηνή αλλά και στους δήμους, αποτελούσε τίτλο τιμής και ηθική υποχρέωση και δέσμευση προσφοράς προς την πατρίδα και τους πολίτες. Όχι λίγοι που ενεπλάκησαν στην πολιτική στο τέλος όταν αποχώρησαν από αυτήν έφυγαν φτωχότεροι.
Σήμερα, εδώ και χρόνια, τα δεδομένα άλλαξαν και ο πλουτισμός αποτελεί πρώτο συστατικό στοιχείο συμμετοχής και ενασχόλησης. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, το βλέπουν και βέβαια σιωπηλά το αποδέχονται.
Άρα, επήλθε μια αλλαγή αλλά προς το χειρότερο κι αυτό είναι το τραγικό της όλης υπόθεσης.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …