Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης πρωτοστάτης στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης πρωτοστάτης στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

0

Ο πρόεδρος, Γιώργος Χαραλαμπίδης μιλά στο «Ε» για την φετινή διοργάνωση κι εν συνεχεία «ρίχνει φως» σε σκέψεις παρουσίασης νέων εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων δράσης


«Ως Σύλλογος ανήκουμε στους πρωτοστάτες όσον αφορά την καθιέρωση του θεσμού των Γιορτών και συμμετέχουμε ενεργά τα τελευταία 12 χρόνια», τονίζει


Στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης του Δήμου ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης προσκαλεί σε οκτώ διαφορετικά και ξεχωριστά βράδια, γεμάτα μουσική, χορό και καλό φαγητό σε ένα όμορφο περιβάλλον παρέα με καταξιωμένους καλλιτέχνες…


«Προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα κάθε βράδυ, ώστε να υπάρχει ποικιλία και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον όλων»
Γιώργος Χαραλαμπίδης
Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Χαραλαμπίδης μιλά στο «Ε» για την φετινή παρουσία του Συλλόγου στον θεσμό και προσκαλεί φίλους, πόντιους και μη να τιμήσουν με την παρουσία τους το ΔΣ και τα μέλη.

«Ως Σύλλογος ανήκουμε στους πρωτοστάτες όσον αφορά την καθιέρωση του θεσμού των Γιορτών και συμμετέχουμε ενεργά τα τελευταία 12 χρόνια. Φέτος, μάλιστα ο θεσμός συμπληρώνει 33 χρόνια κι εμείς προσκαλούμε σε ένα γεμάτο οκταήμερο με μουσική και καλό φαγητό», τονίζει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαραλαμπίδης επισημαίνει πως παίρνουν μέρος πάνω από 40-50 άτομα για να μπορέσει να στηθεί το στέκι κι απαιτεί προεργασία 12 ημερών περίπου. Έπειτα, στη διάρκεια της εβδομάδας ξεπερνούν τα 80 άτομα, διότι υπάρχουν πολλοί που εργάζονται εθελοντικά, μέλη και φίλοι.

Με βαρύτητα στη νέα γενιά η συνέχεια της ποντιακής παράδοσης

«Προσπαθούμε να φέρουμε τη νέα γενιά όσο το δυνατό πιο κοντά στην παράδοση του ποντιακού ελληνισμού, δηλαδή να βοηθήσουμε τα παιδιά, ώστε να ‘’αφομοιώσουν’’ ό,τι ‘’κουβαλάμε’’ εμείς μέσα μας κι όλα αυτά τελικά να τα μεταλαμπαδεύσουμε στους επόμενους», όπως σημειώνει ο πρόεδρος.

«Στη συγκεκριμένη διοργάνωση φροντίζουμε πολύ το φαγητό. Αναφορικά με τους καλλιτέχνες, αυτοί είναι φίλοι του Συλλόγου. Γενικά, προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα κάθε βράδυ, ώστε να υπάρχει ποικιλία και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον όλων», όπως προσθέτει.

50 χρόνια δράσης για τον Σύλλογο

«Το 2024 ο Σύλλογός μας κλείνει 50 χρόνια παρουσία. Βέβαια, έχουμε κατά νου κάποιες δράσεις, αν και ακόμη δεν τις έχουμε ανακοινώσει, διότι η καλοκαιρινή περίοδος είναι κάπως περίεργη λόγω των υποχρεώσεων του Συλλόγου. Ευελπιστώ, λοιπόν ευθύς αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να αναρτηθούν πολλές ανακοινώσεις αναφορικά και με τη σύσταση νέων τμημάτων», υπογραμμίζει αναφορικά με ό,τι έπεται.

Με δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα «έκλεισε» την περασμένη χρονιά ο Σύλλογος

Επιχειρώντας έναν μίνι απολογισμό για την χρονιά που πέρασε, διαπιστώνει: «Ο Σύλλογος είχε δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα, σε εκδηλώσεις του Δήμου, στο καρναβάλι, στις γιορτές νεολαίας και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο τις θεωρούμε όλες πετυχημένες, είτε ήταν ο ετήσιος χορός, είτε η κοπή βασιλόπιτας με την βράβευση αριστούχων, οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές. Ακόμη, πήγαν πάρα πολύ καλά οι εκδηλώσεις που διοργανώσαμε για τις ημέρες μνήμης στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, όπως επίσης και για την αιμοδοσία το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο. Ο καλοκαιρινός χορός πριν έναν σχεδόν μήνα συγκέντρωσε πολύ κόσμο, ενώ μέσα στο καλοκαίρι το χορευτικό έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στους όμορους νομούς».

Γ. Χαραλαμπίδης: «Ο θεσμός είναι πολύ όμορφος και μακάρι όλα να πάνε καλά!»

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο, σε Ξανθιώτες, σε πόντιους και μη. Άλλωστε, στο στέκι έρχονται πάρα πολλοί φίλοι για να γευτούν τα εδέσματα τα οποία έχουν ετοιμάσει τα μέλη μας. Εμείς θέλουμε να τους ευχηθούμε καλώς να ορίσουνε. Είναι κάτι ξεχωριστό αυτό που γίνεται με τις Γιορτές Παλιά Πόλης, παρά την κούραση και τις πολλές ώρες. Ο θεσμός είναι πολύ όμορφος και μακάρι όλα να πάνε καλά!»

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάζεται ως εξής:

Σάββατο 31 Αυγούστου

Παναγιώτης Θεοδωρίδης (τραγούδι) Ειρήνη Σαχταρίδου (αγγείο) Παναγιώτης Κογκαλίδης (λύρα) Γιάννης Πολυχρονίδης (νταούλι) Χρήστος Κουνέλης (πλήκτρα).

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου

Στάθης Νικολαΐδης (τραγούδι) Γιάννης Σανίδης (λύρα) Κώστας Ζώης (νταούλι) Γιάννης Ιωαννίδης (πλήκτρα).

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου

Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι) Φάνης Κουρουκλίδης (λύρα) Γιάννης Πολυχρονίδης (νταούλι) Χρήστος Κουνέλης (πλήκτρα).

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου

Χρήστος Καλιοντζίδης (λύρα-τραγούδι) Γιάννης Καμπάς (αγγείο-γαβάλ’) Χρήστος Ασλανίδης (νταούλι) Νίκος Σιδηρόπουλος (λαούτο).

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου

Κώστας Θεοδοσιάδης (τραγούδι) Τάσος Πετρόπουλος (λύρα-τραγούδι) Μίλτος Αποστολίδης (νταούλι) Χρήστος Κουνέλης (πλήκτρα).

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου

Στάθης Πορφυρίδης (λύρα-τραγούδι) Λάζαρος Κεφαλίδης (τραγούδι) Άλκης Κεφαλίδης (λύρα) Μιχάλης Σιώπης (κλαρίνο), Μίλτος Αποστολίδης (νταούλι) Χρήστος Κουνέλης (πλήκτρα).

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου

Γιώργος Σιαμλίδης (τραγούδι) Παναγιώτης Χωλόπουλος (λύρα-τραγούδι) Χριστόφορος Κοσμίδης (αγγείο) Κωνσταντίνος Κελεσίδης (Τύμπανα) Νίκος Αφεντουλίδης (πλήκτρα).

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου

Κούλης Τριανταφυλλίδης (τραγούδι) Δημήτρης Παπαδόπουλος (λύρα-αγγείο) Κώστας Πετρίδης (νταούλι) Νίκος Σιδηρόπουλος (λαούτο).

Μαζί τους θα είναι ο Αντώνης Αναστασιάδης (λύρα-τραγούδι), ο Γιώργος Αποστολίδης και ο Αντώνης Ελευθεριάδης (νταούλι).

Όλες οι βραδιές θα πραγματοποιηθούν στην οδό Λευκού Πύργου & Χασιρτζόγλου, στο πάρκινγκ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε το τηλέφωνο 25410 78811.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…