Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναβάθμιση σε πρότυπες 31 διαβάσεις πεζών στην Ξάνθη

Αναβάθμιση σε πρότυπες 31 διαβάσεις πεζών στην Ξάνθη

0

Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση από τον περιφερειάρχη Χ. Τοψίδη για παρεμβάσεις σε συνολικά 84 διαβάσεις πεζών στις περιφερειακές ενότητες


Πρότυπες διαβάσεις στο Μουσικό σχολείο στη Διομήδεια, στην Σμίνθη αλλά και σε άλλα σχολεία


Προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια του δικτύου αρμοδιότητάς της στις πέντε περιφερειακές ενότητες,  δίνει η περιφερειακή διοίκηση της ΑΜΘ με στοχευμένα έργα και παρεμβάσεις, που αποσκοπούν στην αναβάθμισή τους και την προστασία των πεζών. Στο πλαίσιο αυτό κινείται το έργο της διαμόρφωσης πρότυπων διαβάσεων σε κόμβους σε διάφορα σημεία.

Ο αντιπεριφερειάρχης υποδομών Ιρφάν Χατζηγκενέ

80.000 ευρώ για αναβάθμιση διαβάσεων σηματοδοτημένων και  μη

Το έργο είναι προϋπολογισμού 80.000 ευρώ και αφορά την αναβάθμιση 14 σηματοδοτούμενων και 70 μη σηματοδοτούμενων διαβάσεων πεζών σε πρότυπες.

Χθες Πέμπτη 22/8 υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση με την «ΠΕΡΙ ΕΞΕΛΙΞΙΣ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α.Ε.» από τον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη και τον το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΠΕΡΙ ΕΞΕΛΙΞΙΣ Α.Ε. κ. Λάζαρο Τσαταλμπασίδη. Η σύμβαση έχει χρόνο υλοποίησης 20 μήνες.

 31 συνολικά πρότυπες διαβάσεις στην Ξάνθη

Ειδικότερα η παρέμβαση γίνεται σε συνολικά 84 διαβάσεις πεζών στις περιφερειακές νεότητες Ξάνθη, Καβάλας, Ροδόπης και Δράμας εκ των οποίων οι 14 είναι σημαδοτούμενες και οι 70 μη σηματοδοτούμενες. Όλες αναβαθμίζονται σε πρότυπες και αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση λαμπτήρων Led και άλλων προστατευτικών για τους πεζούς. Οι περισσότερες είναι έξω από σχολικές μονάδες ή στις εισόδους οικισμών.

Ειδικότερα οι παρεμβάσεις είναι οι εξής: Από τις 14 σηματοδοτούμενες διαβάσεις πεζών, θα αναβαθμιστούν 9 σηματοδοτούμενες διαβάσεις πεζών σε πρότυπες στην Π.Ε. Ξάνθης, 2 σηματοδοτούμενες διαβάσεις πεζών σε πρότυπες στην Π.Ε. Καβάλας και 3 σηματοδοτούμενες διαβάσεις πεζών σε πρότυπες στην Π.Ε. Δράμας.

Όσον αφορά τις 70 μη σηματοδοτούμενες διαβάσεις θα αναβαθμιστούν 22 μη σηματοδοτούμενες πεζών σε πρότυπες στην Π.Ε. Ξάνθης, 18 μη σηματοδοτούμενες πεζών σε πρότυπες στην Π.Ε. Καβάλας, 7 μη σηματοδοτούμενες πεζών σε πρότυπες στην Π.Ε. Δράμας και 23 μη σηματοδοτούμενες πεζών σε πρότυπες στην Π.Ε. Ροδόπη.

Πρότυπες διαβάσεις στο Μουσικό σχολείο στη Διομήδεια, στη Σμίνθη αλλά και σε άλλα σχολεία

Όπως μας ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχη υποδομών Ιρφάν Χατζηγκενέ οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε διαβάσεις έξω από σχολεία όπως το Μουσικό σχολείο στην Διομήδεια, στις εισόδους και εξόδους οικισμών, όπως της Σμίνθης και των Βαφέικων. Διευκρίνισε δε ότι θα γίνονται σε διαβάσεις οδικού δικτύου που είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας και όχι των δήμων. Ο κ. Χατζηγκενέ πρόσθεσε πως ήταν ένα πάγιο αίτημά του που το  ανέδειξε πολλές φορές στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της προστασίας των πεζών. Όπως εξήγησε στις πρότυπες διαβάσεις τοποθετείται φωτισμός με led στο έδαφος με αποτέλεσμα να προειδοποιούνται οι  οδηγοί έτσι ώστε να μειώνουν ταχύτητα όταν εισέρχονται σε οικισμούς.

 Περιφερειάρχης Χ. Τοψίδης: «Η ενημέρωση δεν αρκεί αν δεν επέμβουμε και στους δρόμους για να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση»

Ο περιφερειάρχης κ. Τοψίδης σε δήλωσή του μετα την υπογραφή της σύμβασης τόνισε: «Μας απασχολεί πάρα πολύ το ζήτημα της αναβάθμισης της Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια ΑΜΘ, γιατί ο φόρος αίματος στους δρόμους είναι πολύ μεγάλος, όπως μεγάλη είναι και η θλίψη της απώλειας συνανθρώπων μας από τροχαία δυστυχήματα ή η μόνιμη αναπηρία πολλών τραυματιών. Το 2024 το έχουμε κηρύξει έτος Οδικής Ασφάλειας και ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται ενημερωτικές ημερίδες. Ωστόσο, η ενημέρωση δεν αρκεί αν δεν επέμβουμε και στους δρόμους για να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση. Προχωράμε στην αναβάθμιση των διαβάσεων με λύσεις που προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χαμηλό κόστος συντήρησης, υψηλή αντοχή λόγω των ποιοτικών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του συστήματος και όλα αυτά με ένα και μοναδικό σκοπό την παροχή ασφαλούς διέλευσης τόσο των πεζών όσο και των επισκεπτών της περιοχής παρέμβασης. Συνολικά η Περιφέρεια ΑΜΘ θα προβεί στην αναβάθμιση 14 σηματοδοτούμενων και 70 μη σηματοδοτούμενων διαβάσεων πεζών σε πρότυπες».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…