Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αυγουστιάτικες διακοπές για τα …φάρμακα

Αυγουστιάτικες διακοπές για τα …φάρμακα

0

Άδεια τα ράφια των φαρμακείων της Ξάνθης από βασικά σκευάσματα και γενόσημα – Καθημερινό «βάσανο» για τους φαρμακοποιούς


Αντί για …ούζο, φάρμακα παίρνουν για σουβενίρ οι ομογενείς, λόγω της φτηνής τιμής στην χώρα μας  – Δυναμικά στον ρόλο της πρόληψης οι φαρμακοποιοί


Σε καθημερινό «βραχνά» για τους φαρμακοποιούς της Ξάνθης και όλης της χώρας έχει καταντήσει η αναζήτηση και η εξασφάλιση φαρμάκων για τους ασθενείς πελάτες τους. Η έλλειψη φαρμάκων που αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα για όλη τη διάρκεια του χρόνου κορυφώνεται τον Αύγουστο γιατί κάνουν …διακοπές οι φαρμακευτικές αφήνοντας άδεια τα ράφια των φαρμακείων από βασικά φάρμακα αλλά και τα γενόσημά τους!


kalfa17
«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Μας έρχονται φάρμακα με το σταγονόμετρο γιατί όλο αυτόν τον καιρό είναι κλειστές οι φαρμακευτικές. Έχουμε μεγάλες ελλείψεις…»
Δ. Κάλφα
Πρόεδρος Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης

Ο Αύγουστος μήνας διακοπών για  τις φαρμακευτικές και τα …φάρμακα!

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των φαρμακοποιών της Ξάνθης, όπως μας τους είχε εκφράσει η πρόεδρος Δέσποινα Κάλφα 1, 5 μήνα πριν, όταν και τότε υπήρχαν ελλείψεις. Τότε η κα Κάλφα είχε πει ότι τον Αύγουστο θα επιδεινωθεί η κατάσταση γεγονός που επιβεβαιώνεται τώρα: «Η κατάσταση είναι απελπιστική. Μας έρχονται φάρμακα με το σταγονόμετρο γιατί όλο αυτόν τον καιρό είναι κλειστές οι φαρμακευτικές. Έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, όπως ινσουλίνες, αντιβιώσεις, αντιεπιληπτικά, ηρεμιστικά και πολλά άλλα. Καθημερινά έχουμε ένα βάσανο , κάνουμε μια αγωνιώδη προσπάθεια να βρούμε φάρμακα για τους πελάτες μας. Σε πολλά έχουν εξαντληθεί και τα γενόσημα,. Είναι σκέτο βάσανο αυτό που βιώνουμε και εμείς και οι πελάτες μας».

Δεν βρίσκουν το φάρμακό τους αλλά ούτε το γενόσημο και πάνε στον γιατρό για αλλαγή αγωγής

Όπως πρόσθεσε η κα Κάλφα κάποιοι  ασθενείς δεν θέλουν ν’ αλλάξουν το φάρμακό τους και επειδή δεν το βρίσκουν ούτε σε γενόσημο ή δεν θέλουν γενόσημο αυτό που τους συστήνουμε είναι να απευθυνθούν στον  γιατρό τους, ώστε να τους αλλάξει την αγωγή. Είναι φυσιολογικό οι πελάτες μας να διαμαρτύρονται και εμείς να προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε και να τους εξυπηρετήσουμε με ότι μέσα μπορούμε».

Χρόνιο το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων – Κοινή διατίμηση στο φάρμακο σ’ όλη την ΕΕ προτείνουν οι φαρμακοποιοί

Είναι γεγονός ότι η έλλειψη φαρμάκων στην χώρα μας έχει γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα χωρίς αποτελεσματικό …φάρμακο! Σύμφωνα με την …διάγνωση που έχει γίνει από τους φαρμακοποιούς το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν μειώθηκε η τιμή των φαρμάκων στην χώρα μας και άρα αυτή θεωρούν ως τη γενεσιουργός  αιτία του προβλήματος: «Τα έχουμε ξαναπεί ότι  και να γίνει πάντα θα υπάρχει  αυτό το πρόβλημα με τις ελλείψεις. Από την στιγμή που είναι φτηνό το φάρμακο στην χώρα μας και ακριβότερο στις χώρες της ΕΕ είναι ευνόητο ότι οι εταιρείες προτιμούν να κάνουν εξαγωγές αφήνοντας λίγα αποθέματα στην τοπικά αγορά. Το υπουργείο προσπαθεί να το ελέγξει και βάζει πλαφόν όμως όταν παρέλθει η ημερομηνία επανερχόμαστε στα ίδια γιατί το κράτος δεν μπορεί να θέσει φραγμούς στο ελεύθερο εμπόριο. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν υπάρχει ίδια διατίμηση στο φάρμακο σ’ όλη τις χώρες της Ε.Ε. αλλά αυτό πρέπει να αποφασιστεί στις Βρυξέλλες», σημειώνει η κα Κάλφα.

Αντί για …ούζο φάρμακα παίρνουν για σουβενίρ οι ομογενείς

Χαρακτηριστικό είναι το φαινόμενο που παρατηρείται το καλοκαίρι ομογενείς που ζουν στην Γερμανία ή σ’ όλες χώρες της Ευρώπη και έρχονται για διακοπές στην χώρα μας, να γεμίζουν τις βαλίτσες τους με φάρμακα όπως παυσίπονα, αλοιφές κ.λ.π. εκτοπίζοντας το…ούζο και τα γλυκά που έπαιρναν παλαιότερα. Κι ο λόγος είναι επειδή τα βρίσκουν πολύ φτηνά στην χώρα μας σε σχέση με τη χώρα που ζουν

Δυναμικά στον ρόλο της πρόληψης οι φαρμακοποιοί

Το πείραμα να μπει ο φαρμακοποιός ενεργά ΄στον ρόλο της προληπτικής ιατρικής πέτυχε κατά την πανδημία όπου είχαν αναλάβει τα τεστ covid. Τώρα από τον Σεπτέμβριο θα αναλάβουν και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου με ένα τεστ που θα χορηγούν στους δικαιούχους που λαμβάνουν το μήνυμα μέσω άυλης συνταγογράφησης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…