Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χ. Ζεϊμπέκ: «Χρειάστηκαν δύο ολόκληρους μήνες στην κυβέρνηση για να μας απαντήσουν στην ερώτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών της Ξάνθης»

Χ. Ζεϊμπέκ: «Χρειάστηκαν δύο ολόκληρους μήνες στην κυβέρνηση για να μας απαντήσουν στην ερώτηση για τις αποζημιώσεις των αγροτών της Ξάνθης»

0

«Η απάντηση που αρκείται σε γενικόλογα και δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες των αγροτών και καλλιεργητών της Ξάνθης», σημειώνει ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς


Τι απάντησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Μετά το καταστροφικό χαλάζι που έπληξε τον κάμπο του Νομού Ξάνθης στις 29.05.2024, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες στα χωριά Άβδηρα, Μέλισσα, Γκιώνα, Πεζούλα, Ζυγός, Εξοχή κ.α., ο βουλευτής Ξάνθης με τη Νέα Αριστερά, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή (αριθμ. Πρωτ. 5014/04.06.2024) ζητώντας την ταχύτατη αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών, αλλά και την από αέρος αντιχαλαζική προστασία στον Νόμο Ξάνθης, «ώστε να πάψουν επιτέλους οι αγρότες της περιοχής να βλέπουν την παραγωγή τους, κάθε τόσο, να καταστρέφεται», όπως αναφέρει.

«Χρειάστηκε να περάσουν δύο ολόκληροι μήνες για να μας δώσουν από την κυβέρνηση και από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έστω μία απάντηση. Απάντηση που αρκείται σε γενικόλογα και δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες των αγροτών και καλλιεργητών της Ξάνθης, ενώ σε ότι αφορά την αντιχαλαζική προστασία, στην πραγματικότητα, , με την απάντηση που έδωσαν από μεριάς κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν πως έχουν εγκαταλείψει την Θράκη εκτός αυτής», τονίζει ο βουλευτής ενώ συμπεραίνει ότι «δυστυχώς ο ξανθιώτης αγρότης και καλλιεργητής δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Για μια κυβέρνηση που όταν είναι να μοιράσει χρήματα σε «ημετέρους» και γαλάζια golden boys, αποδεικνύεται γαλαντόμα και ταχύτατη, αλλά όταν χρειάζεται να στηρίξει τους ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής και του μεροκάματου στην Ξάνθη, απλά αδιαφορεί».

Ο κ. Ζεϊμπέκ ζητά να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που προβλέπονται στους πληγέντες αγρότες της Ξάνθης. Να στηρίξει επιτέλους η κυβέρνηση την περιφέρεια της χώρας και τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.

Τι απάντησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην ΠΕ Ξάνθης σε διάφορες καλλιέργειες εξαιτίας της χαλαζόπτωσης της 29ης Μαΐου έγιναν 5 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 62 δηλώσεις ζημιάς.

«Οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν αμέσως τις εκτιμήσεις. Μετά την ολοκλήρωσή τους, θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς, μετά και τους απαιτούμενους διασταυρωτικούς ελέγχους. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στο 100 % της υπολογιζόμενης αξίας τους, βάσει του πορίσματος».

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι «αναφορικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα, αυτό αποτελεί μέρος του συνολικού Προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας του ΕΛΓΑ.

Για την εφαρμογή του γίνεται σχεδιασμός τετραετούς διάρκειας, βάσει του οποίου καλύφθηκαν περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας , της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, συνολικής έκτασης περίπου 5.200.000 στρεμμάτων.

Δεδομένης ωστόσο της αύξησης του φαινομένου της χαλαζόπτωσης και της πληθώρας αιτημάτων από διάφορες περιοχές για την κάλυψή τους από το Πρόγραμμα, αποφασίστηκε ότι την προσεχή χρονιά θα καλυφθεί το σύνολο της επικράτειας και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για την επέκτασή του.

Πέραν αυτών, στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020 ενεργοποιήθηκε το Υπομέτρο 5.1, για το οποίο εκδόθηκαν ήδη 2 Προσκλήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις πρόληψης (π.χ. αντιχαλαζικά δίκτυα, ανεμομίκτες κ.λπ.). Η πρώτη εκδόθηκε το 2018 με προϋπολογισθείσα συνολική δημόσια δαπάνη τα 12,5 εκ €. Η δεύτερη εκδόθηκε το 2020 με προϋπολογισθείσα συνολική δημόσια δαπάνη τα 15 εκ €», ενώ τέλος υπογραμμίσθηκε ότι «Δικαίωμα συμμετοχής είχαν φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεμονωμένοι παραγωγοί ή συλλογικά σχήματα. Η χρηματοδότηση ήταν στο 80% ή 100% αντίστοιχα. Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ανέρχεται συνολικά σε περίπου 40 εκατ. € δημόσιας δαπάνης. Ειδικότερα στο πλαίσιο της πρώτης Πρόσκλησης υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 300 αιτήσεις, ενώ στο πλαίσιο της δεύτερης περίπου 1.200».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, πυλώνες σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή

Στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, αλλά και στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθη…