Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την φωτιά στην Αττική

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την φωτιά στην Αττική

0

Ανακοίνωση σε απάντηση στο Στέφανο Κασσελάκη εξέδωσε η Πυροσβεστική για τα πτητικά μέσα

 

Έντονη κριτική ασκεί η αντιπολίτευση στην ελληνική κυβέρνηση για την πυρκαγιά δεκάδων χιλιομέτρων στην Αττική που έφτασε και στον αστικό ιστό.

Στοιχεία για τον αριθμό των εναέριων μέσων κατάσβεσης, που επιχείρησαν στις πυρκαγιές της Αττικής, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τον Στέφανο Κασσελάκη να τονίζει σε σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια».

«Επειδή κατά την επίσκεψή μου στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας είδα ο ίδιος στο σύστημα μόνο τρία αεροσκάφη να επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του τομεάρχη μας Συμεών Κεδίκογλου, προχώρησε στο παρακάτω επίσημο αίτημα. Γιατί ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει την αλήθεια», αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στις πυρόπληκτες περιοχές στη λίμνη του Μαραθώνα βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από την τραγική απώλεια ενός συνανθρώπου μας. Δυστυχώς και φέτος είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Πυρκαγιές και καταστροφές ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα άμεσα στα σχέδια πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας, με ενεργότερο ρόλο της δασικής υπηρεσίας και αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στην πρόληψη κατά τους χειμερινούς μήνες», δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης.

 

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τα πτητικά μέσα

Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν από την Κυριακή (11/8) έως την Τρίτη στις 13:00 πάνω από τα μέτωπα της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε από το Βαρνάβα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, αναφορικά με την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναερίων μέσων τις ημέρες της πυρκαγιάς στο Βαρνάβα Αττικής, επιχείρησαν:

Στις 11 Αυγούστου: 29 εναέρια μέσα (14 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα)

Στις 12 Αυγούστου: 36 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα)

Στις 13 Αυγούστου, από το πρώτο φως έως τις 13:00: 20 εναέρια μέσα (10 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα)

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση «τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά «σε κύκλους». Που σημαίνει ότι δεν επιχειρούσαν όλα ταυτόχρονα την ίδια χρονική στιγμή, καθώς κάποια έκαναν ρίψεις και κάποια άλλα είτε ανεφοδιάζονταν με καύσιμα είτε τροφοδοτούνταν με νερό προκειμένου να επιχειρήσουν ξανά στο πεδίο.

 

Δήλωση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας

Στην υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων όσων έδωσαν τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είπε ακόμη πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες, ενώ μίλησε για τον χρόνο αντίδρασης όταν ξέσπασε η φωτιά στον Βαρνάβα και για τις συνθήκες που επικρατούσαν.

«40 ώρες από τη στιγμή που ξέσπασε η εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά στον Βαρνάβα, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες. Σε αυτές τις 40 ώρες στη ΒΑ Αττική έδωσαν με υπεράνθρωπη προσπάθεια τη μάχη 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα, 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων, τα 3 για το συντονισμό τους. Εθελοντές, αστυνομία, στρατός, δασάρχες και δασεργάτες, Περιφέρεια Αττικής, δήμοι, με τη βοήθεια του 112 εκκένωσαν και διέσωσαν 45 περιοχές», είπε αρχικά ο κ. Κικίλιας και συνέχισε:

«Θα πω για άλλη μια φορά ότι στην πρώτη εστία το απόγευμα της Κυριακής ο χρόνος απόκρισης ήταν στα 5 λεπτά από αέρος και στα 7 λεπτά από οχήματα της πυροσβεστικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ότι παρά την ταχύτατη επιχειρησιακή απόκριση -το νέο δόγμα που σε συνδυασμό με την τεχνολογική υποστήριξη των drones, όλο το καλοκαίρι εφαρμόστηκε σε εκατοντάδες πυρκαγιές που αντιμετωπίστηκαν- όταν επικρατούν ακραίες συνθήκες το πρόβλημα γίνεται ανυπέρβλητο. Είχαμε επίπεδο επικινδυνότητας 5 με ανέμους 7-8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία και σε περιοχή δύσβατη με τα χαρακτηριστικά αυτά, βουνό, δάσος, αλλά και οικισμοί, διάσπαρτα σπίτια. Δεν μιλάμε δηλαδή για μια απλή φωτιά που δυστυχώς ξέφυγε… Μιλάμε για το δυσκολότερο και πιο επικίνδυνο για όλους τους πυροσβέστες, επιχειρησιακούς και κατοίκους, σκηνικό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτήν αντιμετωπίσαμε».

Και ο υπουργός κατέληξε: «Οι άνθρωποι όλες αυτές τις ώρες που έζησαν τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες επιχειρούσαμε στη ΒΑ Αττική τη γνωρίζουν. Μέσα στη δοκιμασία που πέρασαν τον φόβο, τον θυμό ή την βαθιά λύπη γιατί χάθηκε δυστυχώς και μια εργαζόμενη, γνωρίζουν ότι οι πυροσβέστες, η αστυνομία, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές, ο στρατός ήταν εκεί και πάλεψαν υπεράνθρωπα για να μη συμβούν τα χειρότερα. Οι ίδιοι πυροσβέστες είναι που επιχειρούν όλο το καλοκαίρι και σβήνουν τη μια φωτιά πίσω από την άλλη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό διαμόρφωση: Πολιτικές αντιπαραθέσεις στο debate των υποψήφιων προέδρων

Διάθεση ενότητας, αλλά και ουσιαστικές διαφορές αναδείχθηκαν στην τηλεμαχία της Τετάρτης Ω…